• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Järjestelmäuudistus etenee takkuillen – jäsenpalveluissa ruuhkaa

17.08.2021 - 15.30 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ:n rekisterijärjestelmä vaihtui kesällä. Rekisterissä ylläpidetään jäsenten, yhdistysten, työnantajien ja luottamushenkilöiden tietoja. Jäsenet näkevät muutoksen selvimmin uudistuneessa Omat tiedot -osiossa. Käyttöönotossa ilmeni runsaasti ongelmia.

Jäsenten, yhdistysten, työnantajien ja luottamushenkilöiden tietojen ylläpitoon tarkoitetun järjestelmän uudistusta on valmisteltu useita vuosia.

Kevään testit menivät hyvin ja niissä ilmeni vain vähäisiä virheitä. Kesäkuun käyttöönotto paljasti kuitenkin, että järjestelmä ei toimi luotettavasti. Järjestelmäntoimittaja Futunio tekee yhä töitä, jotta järjestelmä saadaan tilauksen mukaiseen kuntoon.

– On todella ikävää, että käyttöönoton jälkeen järjestelmässä on ilmennyt virheitä, jotka hidastavat merkittävästi jäsenpalveluamme. Tämä valitettavasti näkyy jäsenille pitkinä vastausaikoina. Järjestelmän toimittaja pyrkii korjaamaan järjestelmän ongelmat mahdollisimman pian, kertoo järjestöjohtaja Pasi Pesonen.

Futunio lähetti järjestelmästä 3.8.2021 virheellisiä jäsenmaksulaskuja. Ne aiheuttivat jo valmiiksi ruuhkautuneelle OAJ:n jäsenpalvelulle uuden yhteydenottoryöpyn.

– Virhe on aiheuttanut paljon vaivaa myös jäsenille. Haluan kiittää jäseniä kärsivällisyydestä. Jäsenpalvelutiimi on saanut runsaasti tsemppiviestejä, mikä antanut voimia tämän kaaoksen kestämiseen, jäsenpalvelupäällikkö Katja Tujula sanoo.

Jäsenmaksulaskut oli tarkoitettu jäsenille, jotka olivat ilmoittaneet alkavansa maksaa jäsenmaksua itse heinäkuusta lähtien. Osassa laskuja maksettava summa oli väärin ja osa laskuista meni henkilöille, joiden työnantaja perii jäsenmaksun suoraan palkasta. Myös Opettaja-lehtiä on lähetetty lehden peruneille.

– Nämä virheelliset ja aiheettomat laskut voi hävittää. Järjestelmäntoimittaja on luvannut lähettää uudet jäsenmaksulaskut lähipäivinä. Järjestelmätoimittajan virheestä ja sen aiheuttamista ongelmista on tiedotettu myös Opettajien Työttömyyskassalle, kertoo Tujula.

Uudistus näkyy Omissa tiedoissa

Jäsen näkee uudistuksen parhaiten niin sanotussa Omat tiedot -osiossa, jonne pääsee kirjautumalla. Omissa tiedoissa jäsen voi milloin tahansa tarkistaa ja päivittää jäsentietojaan, laskea ja maksaa jäsenmaksuja, ilmoittautua OAJ:n koulutuksiin tai tarkistaa oman luottamusmiehensä yhteystiedot. Moni muutos perustuu jäsenten toiveisiin.

Jäsenmaksut voi maksaa turvallisesti mobiilivarmennetta tai verkkopankkitunnuksia käyttämällä, jos työnantaja ei peri jäsenmaksua suoraan palkasta. Laskut tallentuvat viesteihin, jolloin niihin voi palata.

Kaikki muutkin järjestelmästä lähetetyt viestit kertyvät Omien tietojen viestit-osuuteen.

– Jäsenet ovat toivoneet paperipostin määrän vähentämistä. Uudistus onkin ennen kaikkea ilmastoteko, Tujula kertoo.

Järjestelmäuudistus varmistaa tietosuoja-asetuksen vaatimusten täyttymisen. Jos esimerkiksi jäseneksi liittyminen jää jossain vaiheessa kesken, henkilötiedot poistuvat järjestelmästä automaattisesti.

Tiedot ajan tasalle

– Jäsenen vastuu omien tietojen oikeellisuudesta on nyt aiempaa suurempi. Jäsen pystyy päivittämään lähes kaikki tietonsa itse, myös esimerkiksi työpaikkansa, ammattinimikkeensä tai ammattialansa, Tujula kertoo.

Tietojen ajantasaisuus lisää edunvalvonnan luotettavuutta ja auttaa kohdentamaan OAJ:n edunvalvontatyötä oikein. Esimerkiksi sopimusneuvotteluissa pitää olla käytettävissä paikkansa pitäviä tietoja jäsenten määristä ja tehtävistä eri sopimusaloilla.

Ohjeet:
oaj.fi/omattiedot
Kirjaudu:
omattiedot.oaj.fi

 

19.8. Lisätty kappale virheellisten jäsenmaksulaskujen saajista ja virheistä ja tieto siitä, että virheelliset ja aiheettomasti lähetetyt laskut voi hävittää.

7.10. Korjattu virheellisten laskujen lähetyspäivämäärä.

Jaa