• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Varhaiskasvatuksen opettajien palkkaratkaisu tarkentuu elokuussa

22.06.2022 - 10.25 Uutinen
Kuvituskuva

Kunnan varhaiskasvatuksen opetushenkilöstön palkkausjärjestelmää tarkennetaan elokuussa. Työryhmässä sovitaan, miten varhaiskasvatuksen opettajien koulutus ja kelpoisuudet otetaan huomioon peruspalkkaa korottavana tekijänä lokakuun alusta lähtien.

Varhaiskasvatuksen opettajia koskevan palkkausjärjestelmän yksityiskohdat siirtyivät elokuulle työryhmän neuvoteltaviksi, koska kunnan sopimusratkaisu venyi ja saatiin hyväksyttyä vasta kesäkuun alussa.

Varhaiskasvatuksen opetushenkilöstöä koskeva uusi palkkausjärjestelmätyöryhmä ehti aloittaa työnsä jo kesäkuussa, mutta varsinaiset neuvottelut Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n kanssa käydään elokuussa.

Elokuun loppuun mennessä päätetään varhaiskasvatuksen opettajia, erityisopettajia ja päiväkodin johtajia koskevista osio G:n hinnoittelurakenteiden muutoksista siten, että koulutus ja kelpoisuus näkyvät tehtävien peruspalkkauksessa 1.10. alkaen.

Myös henkilöstön saatavuusongelmat otetaan huomioon pohdinnassa ja päätöksissä.

OAJ:hin on tullut paljon kyselyitä, miten palkkaus lokakuun alusta muuttuu.

Erityisasiantuntija Kirsi Suttonin mukaan ennen elokuun yksityiskohtaisia neuvotteluja ei kuitenkaan tiedetä, kuinka suureksi kelpoisuusehdot täyttävän ja ei-kelpoisen opettajan palkkaero muodostuu ja millä eri tavoin koulutus otetaan huomioon peruspalkkaa korottavana tekijänä.

– Saimme vihdoin tavoittelemamme periaatepäätöksen. Hyväksytyssä opetusalan virka- ja työehtosopimuksessa on siis päätös siitä, että koulutuksen tuoma osaaminen nyt todella alkaa näkyä palkkauksessa. Asiaan saatiin samalla myös rahoitus keskitetystä järjestelyerästä. Esimerkiksi yleissivistävillä opettajilla hinnoittelutunnus ja peruspalkka määräytyvät kelpoisuuden ja koulutuksen perusteella, Sutton sanoo.

Päätökset palkkaeron toteuttamisen yksityiskohdista on sovittu tehtäväksi 31.8. mennessä. Kunnan opetusalan sopimusratkaisuissa sovittiin jo myös, miten muutos toteutetaan, jos OAJ ja KT eivät pääsisi neuvotteluissa yksimielisyyteen.

Teksti: Airi Vuolle
Kuva: Leena Koskela

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Ohjeet lakkoavustuksen hakemiseen 
  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • Sopimusneuvottelut 2022 -sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä ovat aihetunnisteet #oajneuvottelee #lakko2022 #ArvoaAsiantuntijalle

PSST! Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!

Jaa