• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Neuvottelut amk-sopimuksesta käyntiin marraskuun alusta

31.10.2023 - 10.55 Uutinen
Kuvituskuva

Sivista ilmoitti 12.10. irrottavansa ammattikorkeakouluja koskevan sopimusliitteen nykyisestä yksityisen opetusalan sopimuksesta ja käynnistävänsä neuvottelut kokonaan uudesta ammattikorkeakoulujen työehtosopimuksesta. OAJ:n hallitus on päättänyt, että järjestö on mukana neuvotteluissa.

Neuvottelut ammattikorkeakoulujen työehtosopimuksesta käynnistyvät 1.11. Tällöin päätetään muun muassa tapaamisten aikataulusta. Sivistystyönantajien kanssa pöytään istuvat OAJ ja ylempien toimihenkilöiden neuvottelujärjestö YTN.

Neuvottelujen etenemisestä ei ole vielä tarkempaa tietoa. Opetusalan Ammattijärjestöä  sopimusneuvotteluissa edustavat neuvottelujohtaja Petri Lindroos ja neuvottelupäällikkö Pasi Repo.

– Katsotaan nyt rauhassa, mitä työnantaja esittää ja miltä pohjalta se haluaisi neuvotella. Edessä on joka tapauksessa suururakka, jossa OAJ etenee harkiten. Amkeissa työskentelevien jäsenten asema on turvattu, sillä nykyinen sopimus on voimassa maaliskuun loppuun 2024 ja senkin jälkeen, kunnes uusi sopimus on sovittu, Lindroos toteaa.

Ammattikorkeakouluissa toimii n. 4 000 OAJ:n jäsentä. Heidän työehtonsa määräytyvät tällä hetkellä OAJ:n neuvottelemasta Sivistan yksityisen opetusalan työehtosopimuksesta, jota täydentää ammattikorkeakoulujen oma liite.

Sopimukset katkolla ensi maaliskuussa

Yksityisen opetusalan ja aikuiskoulutuskeskusten neuvottelutavoitteita on valmisteltu elokuusta lähtien.

– Tavoitteita valmistellaan OAJ:n tulo- ja palkkapoliittisessa toimikunnassa ja hallitus päättää niistä. Olemme tiiviissä yhteistyössä jäsenistöä edustavien yhdistysten ja näiden luottamushenkilöiden kanssa. OAJ:n hallitus päättää Sivistan sopimusalojen neuvottelutavoitteista näillä näkymin marraskuussa, Repo kertoo.

Tulevaan neuvottelukierrokseen valmistaudutaan neljällä paikkakunnalla järjestettävässä Sivistan sopimusalojen jäsenillassa. Helsingin, Rovaniemen ja Tampereen jälkeen on vuorossa Kuopio 1. marraskuuta.

Tapaamisiin on ilmoittautunut laajasti OAJ:n sivistalaisia jäseniä. Tilaisuuksissa kerrotaan myös ammattikorkeakoulujen sopimusneuvotteluista.

Ammattikorkeakoulujen, yksityisen opetusalan ja aikuiskoulutuskeskusten neuvottelujen etenemistä voi seurata OAJ neuvottelee -sivustolla. Ammattikorkeakoulujen OAJ:läisille on luvassa lähipäivinä jäsenkirje, jossa neuvottelutilanteesta kerrotaan tarkemmin.

Teksti: Heikki Sahlman

Kuva: Leena Koskela

Tulevaisuus tarvitsee täyden tiimin

OAJ on ainoa akavalainen opetus- ja tutkimusalaa edustava järjestö, joka on sopijaosapuolena yksityisen opetusalan työehtosopimuksessa, joka määrittelee työehdot ammattikorkeakouluissa työskenteleville. Lue lisää ja liity mukaan!

täysitiimi.fi