• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Lakot päättyvät 9. ja 10.5. – sovintoehdotus tulossa tiistaina

06.05.2022 - 15.23 Uutinen
Kuvituskuva

Kunta-alan työriitaa sovitteleva lautakunta antaa sovintoehdotuksensa ensi tiistaina. OAJ ottaa kantaa sovintoehdotukseen omalta osaltaan mahdollisimman pian sen jälkeen. Kunta-alan lakon viimeinen päivä on 9.5.

Sovittelulautakunnan puheenjohtaja Elina Pylkkänen ilmoitti perjantaina iltapäivällä, että lautakunta antaa kunta-alan työriitaan sovintoehdotuksen ensi tiistaina 10.5. OAJ ottaa kantaa ehdotukseen omalta osaltaan mahdollisimman pian, joka jälkeen asia etenee myös JUKOn hallinnon käsiteltäväksi.

10 kaupungissa jatkuvan kunta-alan lakon viimeinen lakkopäivä on maanantaina 9.5. Myös 15 helsinkiläisessä yksityiskoulussa meneillään oleva lakko on päättymässä tiistaina 10.5. Yksityisen opetusalan työehtosopimusneuvottelut eivät ole sovittelulautakunnan käsittelyssä, vaan neuvottelut jatkuvat sovittelija Jukka Ahtelan johdolla.

– Kiitän jo tässä vaiheessa lämpimästi kaikkia lakossa olleita ja paikallis- ja aluetason toimijoita kaikilla lakkopaikkakunnilla. Työ on ollut upeaa ja sillä on merkittävä vaikutus neuvotteluprosessin etenemiseen, OAJ:n ja JUKOn puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo.

Tiistaina 3.5. alkanut laaja kunta-alan lakko koskee Helsingin, Espoon, Kauniaisten, Vantaan, Tampereen, Turun, Jyväskylän, Kuopion, Oulun ja Rovaniemen kaupungin työntekijöitä. Lisäksi lakossa on yhteensä 17 yksityiskoulua Helsingissä ja Tampereella.

Lakossa on kaikkiaan noin 81 000 kunta-alan työntekijää. Opettajia lakossa on noin 23 000.  

OAJ:ssä on tehty valmisteluja myös mahdollisten uusien painostustoimien varalle. Nyt järjestössä odotetaan kuitenkin rauhassa, miten sovitteluprosessi nyt etenee.

Lakot päättyvät ilmoitetusti joka tapauksessa, sillä työelämän pelisääntöjen mukaan lakkovaroitus on annettava vähintään kaksi viikkoa ennen lakon alkamista. Sen sijaan kunta-alan ylityö- ja vuoronvaihtokielto jatkuu toistaiseksi.

Nopeimmat OAJ:n jäsenet ehtivät vielä mukaan Helsingissä tänään perjantaina olevan palkkapäivätapahtuman jatkoille. Muita lakkotapahtumia on järjestetty ja järjestetään eri puolilla maata.


Teksti: Airi Vuolle
Kuva: Leena Koskela