• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ tavoittelee budjettiriihestä varhaiskasvatuksen opettajien koulutusmäärien nostoa

22.08.2022 - 11.01 Uutinen
Kuvituskuva

Hallitus kokoontuu toimikautensa viimeiseen budjettiriiheen elo-syyskuun taitteessa. OAJ haluaa tuoda keskusteluun kasvatus- ja koulutuskentän akuutteja tarpeita. Varhaiskasvatuksen opettajien koulutusmääriä on nostettava, lupaukset opettajarekisterin perustamisesta on lunastettava rahoituksella ja opettajien mentorointiin on panostettava.

Hallitus kokoontuu pohtimaan akuutteja tarpeita, jotka tarvitsevat lisärahoitusta. OAJ tavoittelee budjettiriihestä päätöstä varhaiskasvatuksen koulutusmäärien nostamisesta. Pula varhaiskasvatuksen opettajista on suuri, ja poliitikot ovat hätäpäissään alkaneet keksiä omia ratkaisujaan tilanteen helpottamiseksi. Jopa kelpoisuusehtojen romuttamista on ehdotettu, mihin OAJ ei voi millään suostua.

OAJ: Varhaiskasvatuksen henkilöstöpula ei ratkea koulutusvaatimuksia väljentämällä

– Varhaiskasvatuksen henkilöstövaje on syntynyt pitkän ajan kuluessa, eikä tilanne ole tähän mennessäkään selvinnyt väljemmillä kelpoisuusehdoilla. Ratkaisut pulaan löytyvät työoloja ja palkkausta parantamalla sekä opettajien koulutusmäärien nostamisessa oikealle tasolle. Yliopistojen koulutusmäärät ovat olleet jo pitkään täysin riittämättömiä, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto painottaa.

OAJ esittää ensi vuodelle 2,3 miljoonan euron kokonaisuutta koulutusmäärien nostamiseksi 1400 aloituspaikkaan vuodessa.

Lupaukset opettajarekisterin perustamisesta on lunastettava

Suomessa ei ole valtakunnallista tietoa kelpoisten opettajien määrästä eikä alueellisesta sijoittumisesta. Merkkejä opettajapulan kasvusta on varhaiskasvatuksen lisäksi sekä perusopetuksessa että ammatillisessa opetuksessa eri puolilla maakuntia. Suomessa ei ole valtakunnallista luotettavaa ja ajantasaista tietoa kelpoisten opettajien määrästä, alueellisesta sijoittumisesta tai uralta lähteneistä.

– Opettajarekisteristä on tehty kattava selvitys, joka puolsi rekisterin perustamista. Ilma on ollut sakeanaan lupauksia rekisterin valmisteluista tällä hallituskaudella, mutta päätökset siirtyvät uuden hallituksen tehtäväksi, Murto kertoo.

Sanojen vakuudeksi vuoden 2023 budjettiin on kirjattava puolen miljoonan euron rahoituserä opettajarekisterin perustamiselle, OAJ vaatii.

– Lupaukset vaativat nyt tekoja ollakseen luotettavia. Summa voidaan lisätä omana momenttinaan Opetushallituksen toimintamenoihin ja suuruudeltaan se perustuu selvityshenkilöiden tekemään perustamiskustannusarvioon sekä Valviran henkilörekistereiden vastaaviin perustamiskuluihin.

Mentorointi vakiinnutettava osaksi opettajien uraa

Kyselyjen mukaan moni uraansa aloittava opettaja kokee ensimmäiset työvuodet vaikeiksi ja raskaiksi. Moni pohtii jopa uran vaihtoa ja siirtymistä kokonaan pois opetusalalta.

Vastavalmistuneiden perehdyttäminen ja mentorointi tukevat opettajan ja esihenkilön ammatissa jaksamista sekä työssä pysymistä, mutta käytännöt alkuvuosien tuesta vaihtelevat kuntakohtaisesti.

– Ruotsissa ja Virossa asiaan on herätty vasta, kun opettajapula on kriisiyttämässä opetuksen laadun. Me emme halua, että Suomessa joudutaan samaan tilanteeseen, vaan vaadimme hallitukselta toimia vertaismentoroinnin kehittämiseksi ja vakiinnuttamiseksi nyt, Murto painottaa.

Jaa