Sökresultat för "Lag"

OAJ: Ifall förhandlingarna om arbetsmarknadsmodellen inte inleds, måste lagberedningen av exportmodellen avbrytas

OAJ är frustrerad över att förhandlingarna om arbetsmarknadsmodellen ännu inte har fåtts i gång och att arbetsmarknadssituationen fortfarande är låst. Organisationen kräver att regeringen avbryter lagberedningen av exportmodellen ifall förhandlingar om arbetsmarknadsmodellen inte kan inledas mellan dem som är redo att förhandla.

20.03.2024 Nyheter
Kouvola stad ska betala ersättning till en lärare för flera ogrundade visstidsavtal i följd

En timlärare i huvudsyssla hade haft fem på varandra följande visstidsanställningar utan grundad anledning vid ett yrkesinstitut som upprätthålls av Kouvola stad. Förvaltningsdomstolen ålade staden att betala ersättning till läraren som motsvarar tio månaders lön samt att stå för rättegångskostnaderna. OAJ:s jurist fungerade som lärarens juridiska biträde.

21.02.2023 Nyheter
Lärarna understöder kriminalisering av riktade trakasserier

OAJ:s medlemmar har i likhet med andra Akava-medlemmar utsatts för riktade trakasserier. Det framgår av Akavas undersökning där mer än 70 procent av de tillfrågade anser att det är motiverat att kriminalisera riktade trakasserier.

23.04.2021 Nyheter
De yrkesbaserade pensionsåldrarna kunde tyvärr inte ändras

Europeiska människorättsdomstolen kommer inte att utreda OAJ:s klagomål om höjningen av de yrkesbaserade pensionsåldrarna. Domstolen ansåg att det inte fanns orsak att misstänka brott mot de grundläggande mänskliga rättigheterna. Vid OAJ är man besviken på utgången.

05.03.2021 Nyheter
Pensionerade lärare som återgått till arbetet kan kräva årsbundna tilläg retroaktivt

Ändring i det kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet för undervisningspersonal förbättrar lönen för pensionerade lärare som fortsätter jobba. Årsbundna tillägg kan krävas retroaktivt från år 2018.

02.03.2021 Nyheter
OAJ kommenterar ändringarna i smittskyddslagen och vill att effekterna utvärderas för utbildningssektorn

I stället för rekommendationer ska en del åläggande bestämmelser införas i lagen om smittsamma sjukdomar om hur smittspridning ska förhindras i daghem och läroanstalter under coronaepidemin. OAJ lyfter i sitt utlåtande fram bland annat utbildningspersonalens ork och att lärarna borde prioriteras i vaccinationsordningen.

18.01.2021 Nyheter
Permitteringar hotar privata daghem – OAJ stödjer medlemmarna

Privata daghemsföretag planerar omfattande permitteringar då färre barn deltar i småbarnspedagogiken under coronaepidemin. Vi stöder våra medlemmar och kräver att arbetsgivarna slopar sina permitteringsplaner.

25.03.2020 Nyheter
OAJ tar orättvis förhöjning av pensionsåldern till Europas människorättsdomstol

OAJ förbereder tillsammans med andra fackorganisationer att ta förhöjningen av de yrkesbaserade pensionsåldrarna till Europas människorättsdomstol. Målet är att få förhöjningen upphävd.

21.02.2020 Nyheter
OAJ: Rätten till småbarnspedagogik är viktig – men utvecklingen måste fortsätta

OAJ välkomnar regeringens förslag att återinföra den subjektiva rätten till småbarnspedagogik, men det räcker inte. Utvecklingsarbetet måste också fortsätta.

22.08.2019 Nyheter
Alavo måste betala ersättning för olagliga visstidsanställningar

Alavo stad ska betala ersättning till en specialklasslärare för två olagliga visstidsanställningar. Enligt OAJ:s jurist skulle det löna sig för kommunerna att satsa på rekryteringskompetens för att undvika olagligheter.  

05.06.2019 Nyheter