• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Eduskunta on uuvuttanut rehtorit ja koulutuksen

12.03.2019 - 10.15 Blogi
Kuvituskuva

Rehtorin työaika ei enää riitä rehtorin ydintehtäviin. Syy siihen ja rehtorien uupumiseen on eduskunnassa ja sen tekemissä päätöksissä. Väite voi tuntua etäiseltä, mutta väitän silti ja perustelen.

Siinä kun sote-lakeihin kirjataan ehdottomia aika- ja henkilöstörajoja tasavertaisten palveluiden turvaamiseksi kansalaisille, koulutuslainsäädäntö on enimmäkseen vetelää ja ympäripyöreää. Ja kun rahat tai järki, tai pahimmassa tapauksessa molemmat, loppuvat, lainsäädäntö antaa mahdollisuudet kiertää ja laiminlyödä oppilaiden ja henkilökunnan oikeuksia.

Ainakaan laiminlyöntien estämiseen ei tunnu löytyvän riittäviä valvontakeinoja. Koululainsäädäntöä on kiristettävä ennen kuin koulutus kiristetään hengiltä.

Koululainsäädäntöä on kiristettävä ennen kuin koulutus kiristetään hengiltä.

Valtio on vetäytynyt rahoitusvastuistaan

Koulutus, kuten sotepalvelutkin ovat yhteiskunnan ja koko valtion peruspalveluita, jotka on tähän mennessä tuotettu kuntien toimesta ja kuntien vastuulla. Valtio on luonut velvoitteet ja myös toiminnan mahdollistavan rahoituksen. Velvoitteet on kirjattu vuosikymmenet sitten, mutta sen jälkeen valtio on vetäytynyt kansanedustajien päätöksillä rahoitusvastuistaan.

Vielä pari kymmentä vuotta sitten valtion rahoitusosuus kuntien koulutuspalveluista oli noin 65 prosentin paikkeilla, kun nykyisin enää alle 30 prosenttia. Rahoitusleikkausten kanssa täysin yhtenevällä aikasyklillä kuntien koulutuspalvelut ovat muuttuneet parinkymmenen vuoden ajan yhä epätasa-arvoisemmiksi. Eduskunta on päättänyt eriarvoistaa Suomen peruskoululaiset.

Kunnille lisätehtäviä mutta ei rahoitusta

Eduskunta osoittaa jatkuvalla tahdilla lisää tehtäviä kunnille, mutta ei korvaa niiden kustannuksia, ainakaan täysimääräisesti. Suomessa on tällä hetkellä kymmenittäin kuntia, joissa on rahat loppu ja järjen paikalla enää yksi tavoite: kunnan pitää säilyä itsenäisenä – hinnalla millä hyvänsä. Tämä ei ole kuntien syy. Se on eduskunnan päätösten johdonmukainen seuraus.

Suomessa on tällä hetkellä kymmenittäin kuntia, joissa on rahat loppu ja järjen paikalla enää yksi tavoite: kunnan pitää säilyä itsenäisenä – hinnalla millä hyvänsä. Tämä ei ole kuntien syy. Se on eduskunnan päätösten johdonmukainen seuraus.

Kaikki, mitä voidaan, leikataan

Kun kunnissa loppuvat rahat, kaikki mitä suinkin voidaan, leikataan ja hieman ylikin. Joillekin rehtoreille on tässä leikkaushuumassa määrätty jopa 7 koulua johdettavaksi ja osalle on määrätty lisäksi sivistysjohtajankin tehtävät. Tämä on räikeästi lainvastaista, mutta kun ne pykälät ovat niin väljät. Toisaalla rehtoreille on määritetty lain tuomien tehtävien lisäksi kaikenlaista muuta tehtävää niin paljon, että itse koulun johtamiseen ei enää jää työaikaa.

Osa rehtoreista johtaa vapaa-ajallaan ja osa jättää johtamatta. Ei palkata koulusihteeriä, ei talonmiestä, ei vahtimestaria. Rehtori hoitaa – samalla kun vastaa koulun taloudesta, toiminnasta, strategiasta ja sen toimeenpanosta, oppilaiden ja henkilökunnan turvallisuudesta sekä henkilöstön esimiehen velvoitteista kymmenille, jotkut jopa yli sadalle alaiselle.

Voi olla vaikeaa vastata koulun toiminnasta

Rehtorin keskeinen tehtävä on vastata koulun toiminnasta. Kun siihen ei enää monissakaan paikoin ole tosiasiallisia mahdollisuuksia, oppilaat ja opettajat ja lisäksi vanhemmat sekä tulevaisuuden yhteiskunta kärsivät. Eduskunta on varastanut nykypäivän lisäksi tulevaisuudesta.

Oppilaat ja opettajat ja lisäksi vanhemmat sekä tulevaisuuden yhteiskunta kärsivät. Eduskunta on varastanut nykypäivän lisäksi tulevaisuudesta.

Eduskuntavaalit ovat käsillä. Investoinnit koulutukseen ja varhaiskasvatukseen tuottavat moninkertaista hyötyä taloudellisesti, inhimillisestä elämän laadusta puhumattakaan. Kysymys on kansallisesta asiasta, joka ei saisi jäädä kunnille yksin hoidettavaksi. Koulutuksella määritetään tulevaisuutemme.  Äänesi on arvokas. Mieti tarkasti, kenelle sen annat.

Koulutuksella määritetään tulevaisuutemme.  Äänesi on arvokas. Mieti tarkasti, kenelle sen annat.

Niku Tuomisto

Kehittämispäällikkö, OAJ

Eduskuntavaalit 2019: Tutustu ratkaisuehdotuksiimme!

Huomispäivän Suomea tehdään joka ikinen päivä päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa ympäri maan. Tutustu 37 ratkaisuehdotukseemme ja tarkista oman vaalipiirisi opettajataustaiset ehdokkaat!

Koulutus ratkaisee