• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Sopimusneuvottelut kiristyvät

20.03.2020 - 10.15 Blogi
Kuvituskuva

Sopimuksien päättyminen on enää reilun puolentoista viikon päässä. Tunnelma alkaa tiivistyä, nyt myös joissain neuvottelupöydissä kiristyä.

Koko maailmaa, myös Suomea kohdannut koronaepidemia vaikuttaa nyt myös sopimusneuvotteluihin. Koronan vuoksi myös Suomen taloustilanne on erittäin nopeasti heikentynyt. Talouden elpyminen tulee viemään pitkän ajan.

Samaan aikaan kun koronan huippu Suomessa lähestyy, ovat koko julkisen sektorin ja vahvasti julkisrahoitteisten koulutuksen, tutkimuksen ja kasvatuksen toimialojen sopimusneuvottelut kiivaimmillaan. Hankala yhtälö molemmin puolin pöytää.

Tarve korottaa julkisen sektorin työntekijöiden palkkoja palkkaohjelmalla yli niin sanotun normilinjan ei ole kadonnut mihinkään. Tarve kehittää työoloja ja vahvistaa työssäjaksamista ei ole kadonnut mihinkään, niin kuin ei tarve parantaa työn ja perhe-elämän yhteensovittamisen edellytyksiäkään.

Tarve korottaa julkisen sektorin työntekijöiden palkkoja palkkaohjelmalla yli niin sanotun normilinjan ei ole kadonnut mihinkään.

Noiden lisäksi eri ammattiryhmillä on omia erityistarpeitaan ja tavoitteitaan. Esimerkiksi OAJ:lla, nyt koko JUKOlla, tarve siirtää varhaiskasvatuksenopettajat KVTESistä OVTESiin. Ne tarpeet ja tavoitteet eivät ole kadonneet mihinkään tai poistumassa neuvottelupöydistä.

Nyt on otettava ja kannettava vastuuta. Tärkeintä on luoda vakautta ja tulevaisuusnäkyä myös koulutuksen, kasvatuksen ja tutkimuksen sekä koko muun julkissektorin tehtävissä työskenteleville. Ykköstavoite on nyt nopealla aikataululla tehdä työ- ja virkaehtosopimukset. Nyt ei ole oikea hetki työnantajan kantaa pöytään heikennyksiä työehtoihin, vaan luoda uskoa siihen, että työntekijä on tärkeä ja tekee tärkeää työtä. Itse asiassa julkinen sektori ja julkisen sektorin työntekijät, OAJ:n kentästä erityisesti varhaiskasvatuksen opettajat kantavat vielä muita suurempaa vastuuta yhteiskunnan toimintojen turvaamisesta. Sitä työtä kohtaan on kaikkien osoitettava arvostusta.

Nyt on otettava ja kannettava vastuuta. Tärkeintä on luoda vakautta ja tulevaisuusnäkyä myös koulutuksen, kasvatuksen ja tutkimuksen sekä koko muun julkissektorin tehtävissä työskenteleville.

Eilen julkisuuteen nousivat kunta-alan neuvottelut. Olimme kuntapöydässä edenneet jo niin pitkälle, että käsittelyssä oli työnantajan esitys sopimukseksi. Siinä oli kirjaus hyvin pian maksuun tulevista yleisen linjan mukaisista palkankorotuksista kaikille ainakin 1. sopimusvuodelle. Kiky-tunnit olisivat kokonaisuudessaan poistuneet. Mukana oli myös kirjaus askelluksesta varhaiskasvatuksen opettajien siirtämisestä OVTESiin.

Tuossa tilanteessa, ohi meidän kaikkien muiden ja meille muille mitään kertomatta, Tehy ja SuPer esittivät omalle jäsenryhmälleen 9,3 % suurempaa pysyvää palkkojen korottamista kuin muulle kunta-alalle. Tällöin KT totesi, ettei edellytyksiä neuvottelujen jatkamiselle ole. Neuvottelut jatkuvat tietysti aikanaan. Tuota oli tarjolla, katsotaan mitä jatkossa.

Neuvottelutoiminta ei katkea koronan tai taloustilanteen vuoksi. Tarve yhteiskunnan yhtenäisyydelle on vain kasvanut. Odotan sen näkyvän nyt myös sopimusneuvottelupöydissä.

Olli Luukkainen

OAJ:n puheenjohtaja
Twitter: @OlliLuukkainen

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Ohjeet lakkoavustuksen hakemiseen 
  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • OAJ neuvottelee-sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä on aihetunniste #oajneuvottelee

PSST! Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!