Tuloksia haulle "Työaika"
Opettajat ovat uupuneita ja työn tauottaminen on haastavaa, joskus jopa mahdotonta. Työnantajan velvollisuus on huolehtia työhyvinvoinnista. Mitä laki sanoo opettajan työn tauoista?
17.12.2020 SisältösivuOAJ:n työhyvinvoinnin lukuvuoden helmikuun teemana on työyhteisön hyvinvointi. Työterveyslaitoksen asiantuntija Minna Toivanen painottaa sitä, että toimivassa työyhteisössä myös tehtävien priorisointi tehdään porukalla. Työn sälän keskellä on tärkeää uskaltaa myös sanoa ei.
27.02.2020 UutinenAmmatillisen koulutuksen vuosityöaikasopimus ja perusopetuksen vuosityöaikakokeilu nousivat jo viime keväänä valtuuston keskusteluissa isosti esille. Samat aiheet puhuttavat edelleen. OAJ:n hallitus sai kyselytunnilla vastattavakseen lukuisia vuosityöaikaa koskevia kysymyksiä.
14.11.2019 UutinenTällä viikolla on puhuttanut käräjäoikeuden tuomio, jonka mukaan kiky-sopimuksella ei voi pidentää työntekijän työsopimukseen kirjattua työaikaa. Voiko päätöstä soveltaa myös OAJ:n jäseniin? OAJ:n johtava lakimies vastaa.
08.11.2019 UutinenTyöajan seuraaminen Vipu-sovelluksella on auttanut luokanopettaja Hanna Sirkiää hahmottamaan työaikaansa siten, että työ ei luisu vapaa-ajalle. Hän on melko kokenut Vivun käyttäjä, mutta kiireisinä hetkinä työajan seuraaminen jää helposti paitsioon.
01.11.2019 UutinenKuinka opettaja oppisi tyytymään siihen, että tekee työnsä riittävän hyvin? Entä miten rehtori tai muu alan esimies selviytyy erilaisten työtehtävien ja odotusten ristitulessa, kun samalla pitäisi sammuttaa tulipaloja? OAJ:n työhyvinvointityöryhmän Marja Hänninen-Helin ja Markku Tikkanen tuovat blogitekstissään näkökulmaa opettajien ja esimiesten jaksamiseen.
31.10.2019 BlogiTyöelämään tutustumisen takia vapautuvat oppitunnit on pidettävä heti pois, sanoo virka- ja työehtosopimus, joka ei tunne tuntipankkeja. Siitä, mihin tunnit käytetään, opettajat sopivat yhdessä rehtorin kanssa, kertoo OAJ:n työmarkkina-asiamies Anneli Vainik.
02.10.2019 UutinenYliopistoissa opettajien kokonaistyöaikaan tuntuu valuvan jatkuvasti uusia tehtäviä ilman, että vanhoista jätettäisiin mitään pois. Työtä tehdään kuitenkin vain sille varatulla ajalla, ja siitä ei pidä tuntea huonoa omatuntoa, OAJ:n työhyvinvointityöryhmän jäsen Kristina Lindgren kirjoittaa.
30.09.2019 BlogiOAJ:n korkeakoulupäivässä keskustellaan tänään muun muassa työajan rajaamisesta ja rahoituksen riittävyydestä. Ulla Kangasniemi kannustaa puhumaan työyhteisössä porukalla siitä, että työtä ei tehdä yli sovitun. Outi Ylitapio-Mäntylä on huolissaan siitä, millä voimavaroilla yliopistoissa edistetään jatkuvaa oppimista ja rahoitetaan koulutuspaikkojen lisäys.
27.09.2019 UutinenOAJ:n kyselyn mukaan varhaiskasvatuksen opettajien suunnitteluun, arviointiin ja kehittämiseen varattu työaika toteutuu heikoimmin yksityisissä ja parhaiten kunnallisissa päiväkodeissa. Lähes 60 prosenttia kunnissa työskentelevistä käyttää sak-aikaa vähintään viisi tuntia viikossa. Ongelmakohtiin puututaan tulevissa sopimusneuvotteluissa, OAJ:n Kristiina Johansson sanoo.
19.09.2019 Uutinen