• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Hyvää maailman opettajien päivää!

05.10.2019 - 08.00 Blogi
Kuvituskuva

Opettajan työn arvostus näkyy oikeudenmukaisena palkkana, hyvinä työolosuhteina, kohtuullisena työmääränä ja myönteisenä koulutuspuheena, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen bloggaa maailman opettajien päivänä.

Maailma juhlii tänään 25. kertaa maailman opettajien päivää. Sitä juhlitaan joka puolella maapalloa. Jokavuotinen opettajapäivän juhlinta on vakiintunut myös Suomessa.

Tämän vuoden erityisteemana on nuoret opettajat – opettajan profession tulevaisuus. Nuorten kiinnostukseen opettajan ammattiin, heidän tukemiseensa ja opettajan ammatissa pysymiseen onkin erittäin tarpeellista kiinnittää huomiota.

Opettajuuden vetovoimaa kirkastettava

Suomessa on tänä vuonna havahduttu huoleen opettajan ammatin vetovoimasta. On erittäin tärkeää tehdä toimia, jotta ammatti pysyy edelleen vetovoimaisena ja siihen saadaan edelleen lahjakkaimmat ja soveltuvimmat nuoristamme. On upeaa, että Suomessa opettajan ammatin vetovoima on maailman parasta. Tilanne ei kuitenkaan jatku sellaisena ilman ponnisteluja.

Suomessa on tänä vuonna havahduttu huoleen opettajan ammatin vetovoimasta.

Maailma tarvitsee 69 miljoonaa uutta opettajaa vuoteen 2030 mennessä. Valitettavasti on niin, että kaikkialla maapallolla on nyt vallalla ilmiö, että opettajan ammatti ei vedä nuoria ja kaikkialla kovin monet nuoret opettajat vaihtavat alaa muutaman työvuoden jälkeen. Tämä ilmiö näkyy myös kaikissa Pohjoismaissa. Se ei siis ole vain suomalainen ilmiö.

Nuorissa opettajissa on tulevaisuus

Nuorissa on tulevaisuus, myös nuorissa opettajissa on tulevaisuus, heissä on myös opettajan ammatin ja profession tulevaisuus.

Haluankin näin juhlapäivänä nostaa esille nuorten opettajien tukemisen ammattinsa alkutaipaleella. Sellaista opettajankoulutusta ei ole eikä tule, joka pystyisi valmentamaan kaikkiin eteen tuleviin tilanteisiin. Siksi erityisesti ensimmäisiin vuosiin liittyvä mentorointi on saatava toimintamalliksi niin opettajille kuin heidän esihenkilöilleen koko Suomessa. Se on tällä hetkellä likipitäen kaikilla koulutuksenjärjestäjillä retuperällä. Nyt on aika ryhtyä todellisiin toimiin tilanteen korjaamiseksi aivan uudelle tasolle.

Nuorissa on tulevaisuus, myös nuorissa opettajissa on tulevaisuus, heissä on myös opettajan ammatin ja profession tulevaisuus.

Opettajan työn arvostus näkyy oikeudenmukaisena palkkana, hyvinä työolosuhteina, kohtuullisena työmääränä ja myönteisenä koulutusta arvostavana koulutuspuheena. Se näkyy päättäjien tekoina. Niitä opettajakunta odottaa erityisesti juuri alkaneena lukuvuotena.

Olli Luukkainen

OAJ:n puheenjohtaja

Twitter: @OlliLuukkainen

Jaa
Olli Luukkainen
Olli Luukkainen