• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

”Kuka kantaa vastuun, jos joku kuolee koronaan?” – Opettajat huolissaan mahdollisesta koulujen avaamisesta

22.04.2020 - 16.39 Uutinen
Kuvituskuva

Tällä viikolla maan hallituksen on määrä päättää siitä, avataanko koulut kaikille vielä tänä keväänä. OAJ:hin tulee paljon huolestuneita viestejä siitä, että miten taataan turvallisuus, jos kouluissa palataan normiarkeen keskellä epidemiaa.

Jos muualla on kielletty yli 10 hengen kokoontumiset, miksi koulut olisivat poikkeus? Miten kouluissa voitaisiin taata turvavälit? Tarvitaanko maskeja ja testataanko henkilökuntaa koronaviruksen varalta? 
 
Muun muassa tällaisia kysymyksiä tulee nyt OAJ:n jäseniltä.  
 
– Yhteydenotoista välittyy syvä huoli omasta ja oppijoiden turvallisuudesta. Tilanne on aivan nurinkurinen. Julkisuudessa muistutetaan, että mökille ei pidä mennä, mutta samaan aikaan päättäjät pohtivat, pitäisikö koulut avata kaikille, OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka sanoo. 

Kouluja ja oppilaitoksia koskevat rajoitukset ovat tällä tietoa voimassa 13. toukokuuta saakka. Maan hallituksen on määrä tällä viikolla päättää rajoitusten jatkosta. Julkisuudessa on liikkunut huhuja siitä, että ainakin perusopetuksessa saatettaisiin jossain määrin jo vapun jälkeen luopua rajoituksista. 
 
Heljä Misukka muistuttaa, että jo nyt lähiopetusta saavat varhaiskasvatuksessa, esiopetuksessa ja alakoulun ensimmäisillä luokilla ne, jotka sitä akuutisti tarvitsevat. Lisäksi lähiopetusta järjestetään esimerkiksi heille, jotka tarvitsevat muita vahvempaa tukea oppimiseen.  
 

Vaikka päättäjät päättäisivät avata koulut, harva vanhempi haluaa vaarantaa lapsiaan laittamalla heitä lähiopetukseen.

 

Päättäjien kannettava vastuunsa ja vastattava huoliin 

Heljä Misukka toteaa, että päätöksen kouluja ja oppilaitoksia koskevista rajoituksista tekee valtiovalta. Valtiovalta perustaa päätöksensä terveysviranomaisten tilannekuvaan.  
 
OAJ pyrkii nyt kaikin keinoin vaikuttamaan siihen, että päätöksissä huomioidaan opettajien huolet.  
 
– Meiltä kysytään, kuka kantaa vastuun, jos joku todella saa tartunnan koulussa ja kuolee sen seurauksena koronaan. Nämä huolet ovat aitoja, ja olemme välittäneet huolet päättäjille. Jos koulut päätetään avata, pitää päättäjien kantaa vastuunsa ja vastata henkilöstön huoliin, Misukka vaatii. 

Nämä huolet ovat aitoja, ja olemme välittäneet huolet päättäjille.

Koronavirus: Ohjeita ja tietoa poikkeusoloista

  • OAJ kokoaa verkkosivuilleen vastauksia jäsenten koronavirusta koskeviin kysymyksiin. Tutustu: oaj.fi/koronavirus
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö viestii koronaviruksesta ja siihen varautumisesta täällä.
  • Opetushallitus julkaisee verkossa ohjeita ja tukimateriaalia opettajille sekä opetuksen ja koulutuksen järjestäjille. Tutustu täällä!
  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos seuraa koronavirustilannetta ja vastaa kysymyksiin. Tutustu THL:n tilannekuvaan ja usein kysyttyihin kysymyksiin!
  • Työterveyslaitos ohjeistaa työpaikkoja koronavirusepidemian ehkäisemisestä. Tutustu ohjeisiin!

 

Teksti: Heikki Pölönen

Kuva: Leena Koskela