• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ei muutosta ammatillisten eläkeikien korotukseen

04.03.2021 - 13.41 Uutinen
Kuvituskuva

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ei ottanut tutkittavakseen OAJ:n kantelua ammatillisten eläkeikien nostamisesta. Tuomioistuin katsoi, ettei asiassa ole syytä epäillä oleellista ihmisoikeusrikkomusta. OAJ pettyi pahasti.

Vuosia kestänyt oikeusprosessi ammatillisten eläkeikien nostoa vastaan on päättynyt. OAJ vei asian Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen saakka, mutta tuloksetta.

− Olemme yrittäneet kaikkemme. Se, ettei asia päässyt edes varsinaiseen käsittelyyn oli iso pettymys, OAJ:n lakimies Kai Kullaa harmittelee.

OAJ on luvannut jäsenilleen taistella loppuun saakka sen puolesta, että jo sovittuja ammatillisia eläkeikiä ei nostettaisi. Nyt viimeinenkin keino on käytetty ja asia jää tähän.

OAJ vastusti nostoa alusta lähtien

Taistelu on ollut pitkä. Vuonna 2017 voimaan tullut laki eläkeuudistuksesta nosti myös ammatillisia eläkeikiä. OAJ vastusti ammatillisten eläkeikien nostamista lain valmistelusta lähtien. 

Syy oli Kullaan mukaan periaatteellinen. Vuoteen 1989 saakka osalla valtion ja kuntien työntekijöistä oli niin sanotut ammatilliset eläkeiät, jotka olivat alhaisempia kuin yleinen eläkeikä.

Kun ammatillisesta eläkeiästä luovuttiin, saivat niiden piiriin kuuluvat valita, säilyttävätkö he ammatillisen eläkeikänsä vai vaihtavatko sen yleiseen eläkeikään. OAJ:läisiä ammatillisen eläkeiän valinneissa on joitain tuhansia.

– Pidämme heidän eläkeikänsä nostoa epäreiluna, koska katsomme sen olevan ristiriidassa perustuslaissa tarkoitetun omaisuuden suojan käsitteen kanssa, Kullaa sanoo.

OAJ on valittanut ammatillisten eläkeikien nostosta työeläkeasioiden muutoksenhakulautakuntaan, vakuutusoikeuteen  ja lopulta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen

Lisää eläkkeistä voit lukea OAJ:n verkkosivujen työelämäoppaasta.

Jaa