• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Kuntaneuvotteluihin harvinainen sovittelulautakunta

07.04.2022 - 09.55 Uutinen
Kuvituskuva

Valtakunnansovittelija esitti työ- ja elinkeinoministeriölle, että kunta-alan työmarkkinakiistan ratkomiseksi perustetaan erillinen sovittelulautakunta. Ministeri Tuula Haatainen päätti perustaa lautakunnan perjantaina 8.4.

Työministeri Tuula Haatainen asetti tänään 8.4. valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan pyynnöstä sovittelulautakunnan ratkomaan kunta-alaa koskevaa työriitaa. Sovittelijan esittämä sovintoesitys kariutui 30.3. työntekijäpuolen selkeään hylkäykseen. .

Sovittelulautakunnan puheenjohtajaksi ministeri on määrännyt alivaltiosihteeri Elina Pylkkäsen ja varapuheenjohtajaksi työelämäprofessori Martti Hetemäen sekä jäseniksi budjettineuvos Tanja Rantasen, oikeustieteen kandidaatti Jukka Kauppalan, oikeustieteen kandidaatti Leila Kostiaisen, johtava neuvottelupäällikkö (eläkkeellä) Jouko Launosen, varatuomari Jouni Ekurin, valtiotieteiden maisteri Tapani Töllin ja kaupunginjohtaja Ritva Viljasen.

Sovittelulautakunnan asettamisesta ja sen avustamisesta säädetään valtioneuvoston asetuksella. Sovittelulautakunnan puheenjohtajan ja muut jäsenet määrää työ- ja elinkeinoministeriö.

Lautakunnan jäsenet valitaan siten, että he edustavat sekä työntekijä- että työnantajapuolta, mutta eivät ole aktiivisesti nykyneuvotteluissa mukana. Lautakunnan kokoonpanosta ja toimintatavoista ei ole säädöksiä. Siihen on tapana nimetä "arvovaltaisia ja asiantuntevia" henkilöitä.

Sovittelulautakunta ei jatka työtä sovittelijan antamasta sovintoesityksestä, vaan aloittaa koko sovitteluprosessin uudelleen.

Sovittelulautakuntaa on käytetty vuosikymmenien aikana vain muutamia kertoja. Lautakunnan perustaminen kuvaa kunta-alan työehtosopimustilanteen vaikeutta tällä sopimuskierroksella.


Teksti: Airi Vuolle
Kuva: Leena Koskela

7.4. Tekstiin muokattu, että valtakunnansovittelija on vasta esittänyt sovittelulautakunnan perustamista työ- ja elinkeinoministeriöltä.  

8.4. Tekstiin muokattu tiedot sovittelulautakunnan perustamisesta ja jäsenistä. 

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Ohjeet lakkoavustuksen hakemiseen 
  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • Sopimusneuvottelut 2022 -sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä ovat aihetunnisteet #oajneuvottelee #lakko2022 #ArvoaAsiantuntijalle

PSST! Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!

Jaa