• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Sovintoesitystä oli mahdoton hyväksyä

30.03.2022 - 18.03 Uutinen
Kuvituskuva

JUKO ja OAJ ovat hylänneet valtakunnansovittelijan tiistaisen sovintoesityksen. Esityksen sisältö jäi kauas siitä, minkä kunta-alan järjestöt olisivat voineet hyväksyä.

Valtakunnansovittelijan tiistaina illalla antama sovintoesitys hylättiin OVTES-sopimusalueen osalta OAJ:n hallituksessa heti tiistaina illalla ja neuvottelujärjestö JUKOn hallinnossa keskiviikkona päivällä.

– Sovittelijan antama kunta-alan sovintoesitys oli torso ja niin paljon kallellaan työnantajan puolelle, ettei meillä ollut mitään mahdollisuutta hyväksyä kokonaisuutta. Esityksestä puuttui aivan keskeisiä hyväksyttävän esityksen osia. Oleellisin oli palkkaohjelman puuttuminen kokonaan, OAJ:n ja JUKOn puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo.

Suunnitteilla uusia lakkovaroituksia

Myös OVTES-sopimuksesta puuttui oleellisia OAJ:lle tärkeitä asioita. Niitä ovat muun muassa varhaiskasvatuksen opettajien palkkaus, ammatillisten opettajien vapaajaksoihin liittyvät asiat sekä määräaikaisten opettajien kesäajan palkkauksen korjaus.

– Kun sovittelu epäonnistui nyt tällä tavalla, jo julkistettujen neljän lakkouhan lisäksi on jo suunnitteilla seuraava lakkoaalto, Luukkainen sanoo.

OAJ:n jo antamista neljästä lakkovaroituksesta ensimmäisen lakon ajankohta on 6. huhtikuuta. Kaikkiaan lakkovaroituksia on annettu Jyväskylään, Rovaniemelle, Tampereelle, Kuopioon, Turkuun, Ouluun sekä viimeisimmäksi pääkaupunkiseudulle eli Helsinkiin, Espooseen, Vantaalle ja Kauniaisiin.
Jos kaikki lakot toteutuvat, ne koskevat yli 22 000 OAJ:n jäsentä kymmenellä eri paikkakunnalla.

Tähän mennessä julkistetut lakot koskevat opetushenkilöstön työtä ja henkilöstöä, joka kuuluu OVTES- ja KVTES-sopimukseen ja jonka työnantaja on kaupunki. Lakon piiriin kuuluvat myös päiväkodin johtajat ja rehtorit. Lakko ei koske koulutuskuntayhtymiä, yksityisiä kouluja tai oppilaitoksia eikä yksityisiä päiväkoteja.

– Toivottavasti yksityistä opetusalaa koskevia lakonuhkia ei tarvitsisi panna toimeen, onhan yksityisellä opetusalalla nyt vielä reilu vuorokausi neuvotteluaikaa, Luukkainen sanoo.

OAJ on asettanut kunta-alalle myös laajoja ylityö- ja vuoronvaihtokieltoja.

JUKO ja OAJ odottavat nyt Luukkaisen mukaan neuvottelujen seuraavaa vaihetta.

– Se lienee sovittelulautakunta, mikä on hyvin harvinainen ratkaisu työmarkkinakentällä. Sovittelulautakunta ei jatka työtä sovittelijan antamasta sovintoesityksestä, vaan aloittaa koko sovitteluprosessin uudelleen.

Kipupisteinä palkkakehitys ja työolot

Kuntasektorin erityisenä haasteena on muista aloista jälkeenjäänyt palkkakehitys, jonka korjaamiseksi OAJ on jo vuodesta 2019 asti esittänyt monivuotista palkkaohjelmaa. Ainoastaan nyt aloitettavan palkkaohjelman avulla on mahdollista korjata vuosien aikana syntynyt yksityisten ja julkisten alojen välinen palkkauksen epäoikeudenmukaisuus.

– Kunta-alan palkkakehitys eriytyy kaiken aikaa yksityisen sektorin palkkakehityksestä. Yksityisellä puolella hyvin tehdystä työstä palkitaan, ja kun työntekijöistä on pulaa, palkkauksen ja hyvien työolojen avulla henkilöstöä saadaan työvoimapula-aloillekin. Kuntapuolella sen sijaan kärsitään jatkuvasta työvoimapulasta ikään kuin asialle ei voisi tehdä yhtään mitään, Luukkainen sanoo.

OAJ kantaa suurta huolta mahdollisten lakkojen aiheuttamasta tilanteesta. Opettajat haluaisivat tehdä työtään ja olla muun muassa paikkaamassa koronan aikana syntynyttä osaamisvajetta.

– Lakolle ei löydy koskaan hyvää ajankohtaa, ei minään vuonna eikä yhtenäkään kuukautena. Mutta jos työolojen ja palkkauksen korjaamista ei milloinkaan aloiteta, tilanne ei parane ikinä. Ja sitä Suomi ei kestä, että vielä nykyistä useampi opettaja kyllästyy työnsä arvostamattomuuteen ja äänestää jaloillaan, toteuttaa suunnitelmansa ja vaihtaa kokonaan alaa, Luukkainen sanoo. 

OAJ edellyttää sopimusneuvotteluissa myös, että opetusalan työmäärän jatkuva kasvu on katkaistava. Opettajien työssäjaksaminen ja työstä palautuminen on otettava vakavasti.

Teksti: Airi Vuolle

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Ohjeet lakkoavustuksen hakemiseen 
  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • Sopimusneuvottelut 2022 -sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä ovat aihetunnisteet #oajneuvottelee #lakko2022 #ArvoaAsiantuntijalle

PSST! Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!

Jaa