• Opettaja-lehti logo
 • OAJ-areena logo

Yli 20 000 opettajaa lakossa – tässä eri kaupunkien lakkotapahtumat

02.05.2022 - 11.04 Uutinen
Kuvituskuva
Tiistaina 3.5. alkavien lakkojen piirissä on kaikkiaan yli 80 000 kunta-alan ammattilaista. Turussa opettajat ovat lakossa jo toista kertaa tänä keväänä. Kuva: Jussi Vierimaa

Tiistaina 3.5. alkaa 10 kaupungissa suurlakko, jossa on mukana yli 20 000 OAJ:n jäsentä. Lakko näkyy ja kuuluu myös katukuvassa. OAJ:n puheenjohtaja muistuttaa, että lakolla tavoitellaan sopimusta, joka turvaisi opettajan ammatin vetovoiman ja estäisi korkeasti koulutettuja opettajia vaihtamasta muille aloille. Tästä hyötyy koko Suomi. Tutustu eri kaupunkien tapahtumiin ja osoita tukesi lakossa oleville!

Korvaamattomasta työstä on aika saada kunnon korvaus, ja myös opettajat ansaitsevat hyvät työolot – siksi nyt tarvitaan palkkaohjelma.

Tätä viestiä OAJ on pitänyt esillä jo kuukausien ajan sopimusneuvotteluissa ensin suoraan työnantajajärjestöille, sitten valtakunnansovittelijalle ja viimeisimpänä sovittelulautakunnalle. Vastakaikua OAJ:n tavoittelemalle palkkaohjelmalle ei kuitenkaan ole riittävästi tullut. Siksi opettajat ovat tänä keväänä olleet lakossa ensimmäistä kertaa liki 40 vuoteen.

– Varsinaisten neuvottelujen ja sovittelun aikaan KT ei ole ollut valmis edes keskustelemaan palkkaohjelmasta. Myös sivistyksestä puhuva Sivistystyönantaja on neuvotteluissaan vaatinut työehtojen heikentämistä ja ollut valmis vain minimaalisiin palkankorotuksiin, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo.

Huomenna 3.5. alkaa jo suorastaan megalakko. Se sulkee kuntien palveluja, kuten kouluja, päiväkoteja ja oppilaitoksia kymmenessä kaupungissa. Helsingissä ja Tampereella lakon piirissä on myös yksityisiä oppilaitoksia.

 • Löydät tarkemmat tiedot lakon piirissä olevista kaupungeista ja oppilaitoksista sekä lakkoon menijän muistilistan täältä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

05_palkkapäivä_luukkainen_pakanen_jne_by_Jarkko_Mikkonen_1920x1080px.jpg

Huhtikuun alussa Senaatintorilla järjestettiin Palkkapäivä-mielenilmaus, jossa oli mukana myös OAJ:n hallitus pitämässä ääntä oikeudenmukaisten palkankorotusten puolesta. Jatkoa Jukon ja JAUn yhdessä järjestämälle tapahtumalle on Helsingissä luvassa perjantaina 6.5. Kuva: Jarkko Mikkonen.

”Tämän ei pitäisi olla kenenkään mielestä liikaa vaadittu”

Olli Luukkainen muistuttaa, että tavoitteena järjestöllä ei koskaan ole lakko vaan sopimus.

– Me emme halua lakkoja, me haluamme oikeudenmukaiset palkankorotukset. Me haluamme työolot, jotka mahdollistavat sen, että osaavat opettajamme voivat keskittyä työhönsä, opettamiseen. On korkea aika katkaista kehityskulku, jossa työmäärä kasvaa vuosi vuodelta samalla, kun opettajien palkkakehitys jää muista jälkeen. Tämän ei pitäisi olla kenenkään mielestä liikaa vaadittu, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo.

Me emme halua lakkoja, me haluamme oikeudenmukaiset palkankorotukset. Me haluamme työolot, jotka mahdollistavat sen, että osaavat opettajamme voivat keskittyä työhönsä, opettamiseen.

Pelkät arvostavat sanat juhlapuheissa eivät hänen mukaansa riitä. Muuta työnantajajärjestöt eivät kuitenkaan ole neuvottelujen yhteydessä tarjonneet.

– Nyt kun olisi korkea aika näyttää työn arvoa myös palkassa, tuleekin työnantajilta parannusten sijaan tarjolle jopa heikennyksiä. Kaikki kivet on käännetty, joten muita vaihtoehtoja neuvottelujen edistämiseen ei tässä tilanteessa ole. Työnantajat ovat pakottaneet meidät lakkoon, Luukkainen sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

06-20220412-Kuopio-lakko-by-Matias-Honkamaa-1920x1080px.jpg

Kuopiossa sadat opettajat marssivat huhtikuussa paremman palkkauksen ja työolojen puolesta. Kuva: Matias Honkamaa.

Tule mukaan lakkotapahtumiin ja osoita tukesi opettajille

Suomalaiset tutkitusti arvostavat opettajia ja ymmärtävät heidän työnsä merkityksen oppijoille ja koko yhteiskunnalle. OAJ kannustaakin jokaista osoittamaan tukeaan opettajille lakon aikana.

– Lakko varmasti konkretisoi monessa kodissa uudellakin tavalla, miten iso rooli opettajilla on ihan jokapäiväisen arjen toimimisen kannalta. Vaikka oma arki vaatisi vähän uudelleenjärjestelyjä, toivon, että moni alan ulkopuolinenkin antaa tukensa opettajille. On meidän kaikkien etu, että Suomessa on myös tulevaisuudessa osaavat opettajat, joiden työolot mahdollistavat onnistumisen tärkeässä työssä, Luukkainen sanoo.

On meidän kaikkien etu, että Suomessa on myös tulevaisuudessa osaavat opettajat, joiden työolot mahdollistavat onnistumisen tärkeässä työssä.

Hän muistuttaa, että opettajien palkkataso on jo vuosien ajan jäänyt jälkeen yksityisen sektorin palkoista.

– Vuosikymmenestä toiseen maailman parasta osaamista tuottavien ja korkeasti koulutettujen opettajien oikeudenmukaiset palkan korjaukset on aloitettava nyt.

Tukea opettajille voi osoittaa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa jakamalla kuvan, jossa kerrot lakon syistä tai että tuet opettajien lakkoa.

Tutustu myös listaukseen erilaisista lakkotapahtumista, joita järjestetään eri puolilla Suomea. Osa tapahtumista on suunnattu ihan kaikille, osa vain jäsenille. 

 • Puuttuuko tapahtuma tai huomaatko väärää tietoa? Vinkkaa, niin päivitetään tiedot ajan tasalle: heikki.polonen@oaj.fi

Tutustu ja osallistu lakkotapahtumiin!

OAJ-TAVATAAN.jpg

Helsingin lakkotapahtumat

Helsingin opettajien ammattiyhdistys HOAY päivystää lakkoviikolla Akavatalolla Helsingin itä-Pasilassa. Jäsenille tarjotaan Akavatalossa myös lakkolounasta. Lue lisää HOAY:n verkkosivuilta. Seuraa yhdistystä myös Facebookissa. 

Perjantaina 6.5. järjestetään Jukon ja JAUn yhteinen Palkkapäivä #2 -mielenilmaus ja marssi. Tapahtuma alkaa kisahallin parkkipaikalta, johon kokoonnutaan klo 11 alkaen. Kulkue lähtee liikkeelle klo 12 ja suuntaa kohti Kampin Narinkkatoria. Siellä on luvassa monipuolista ohjelmaa klo 13­–15. 

Ota jäsenkortti mukaan – OAJ:n jäsenille järjestetään klo 15.30–23 jatkot Zetorissa (Mannerheimintie 3–5). Ovella jaetaan kaksi juomalippua 750 ensimmäiselle OAJ:läiselle!

Klikkaa Palkkapäivä-tapahtumaan Facebookissa ja kutsu kaveritkin mukaan!

Ota jäsenkortti mukaan – OAJ:n jäsenille järjestetään pe 6.5. klo 15.30–23 jatkot Zetorissa (Mannerheimintie 3–5).

OAJ Pirkanmaa ja OAJ Varsinais-Suomi järjestävät jäsenille maksuttomat bussikuljetukset tapahtumaan ja takaisin.

Lue lisää bussikyydeistä ja ilmoittaudu mukaan!

Espoon lakkotapahtumat

Toritapahtuma 4.5. klo 14–16 Läkkitorilla sekä maanantaina 9.5. klo 14–16 Isossa Omenassa. Luvassa tarjoilua, mukana ohjelmassa myös trubaduuri ja koomikko Tyyne.

Seuraa Espoon ja Kauniaisten paikallisyhdistystä Facebookissa

Vantaan lakkotapahtumat

Toritapahtuma tiistaina 3.5. klo 12 Tikkurilan uudella torilla. 200 ensimmäiselle tarjotaan munkkikahvit!

Seuraa Vantaan opettajien ammattiyhdistystä Facebookissa ja Twitterissä @Vantaan_OAY

Kauniaisten lakkotapahtumat

Varhaiskasvatuksen toritapahtuma Granin ostoskeskuksella keskiviikkona 4.5. klo 10–13.

Jyväskylän lakkotapahtumat

Keskiviikkona 4.5. laitetaan lakko-lattareissa lantiot liikkeelle ja pidetään esillä kunta-alan ammattilaisten tekemän työn arvoa klo 13-14 Paraatiaukiolla. 

Seuraa OAJ:n Jyväskylän paikallisyhdistystä Facebookissa! 

Kuopion lakkotapahtumat

Kuopiossa OAJ järjestää yhdessä muiden järjestöjen kanssa lakkotapahtuman torstaina 5.5. klo 12–14 Satamatorilla. Tarjolla on evästä hodari-kärrystä, musiikkia ja puheita eri järjestöiltä.  

OAJ Kuopion omat lakkoiltamat järjestetään samana iltana klo 18–22 Ravintola Maljassa. Tarjolla pientä purtavaa, virvokkeita sekä elävää musiikkia. OAJ Kuopion jäsenkortilla pääsee sisään.

Seuraa OAJ Kuopiota Facebookissa! 

Rovaniemen lakkotapahtumat

Kahvila Opehuone OAJ Lapin toimistossa, Korkalonkatu 18 tiistaista perjantaihin ja maanantaina kello 12–14.

Lisäksi on luvassa...

 • Kuntonyrkkeilyä keskiviikkona 4.5. kello 14.30–16.
 • Tutustuminen Lapin Panimoon torstaina 5.5. kello 18–20.
 • Kuntolenkki perjantaina 6.5. kello 11 ja kaikkien lakkolaisten yhteinen lakkoteltta Lordin aukiolla kello 12–14. Tarjolla makkaraa ja virvokkeita.
Oulun lakkotapahtumat

Oulussa järjestetään lakkotanssiaiset keskiviikkona 4.5. klo 19 alkaen Basso Clubilla Oulussa (Uusikatu 20).

Keskiviikkona, torstaina ja perjantaina (4.5.-6.5.) lakkolaisille järjestetään lakkokahvit OAJ:n toimistolla (Asemakatu 22 A). Kahvittelun lomassa voi jutella paikallisten OAJ:n toimijoiden kanssa lakkoasioista tai muista ajankohtaisista järjestöasioista. Seuraa yhdistyksen ajankohtaisia asioita myös Facebookissa.

Turun lakkotapahtumat

Keskiviikkona 4.5. järjestetään mielenosoituskulkue. Lähtö klo 12 Tuomiokirkolta. Aurakadun toimistolta voi noutaa liivejä ja kylttejä ennen kulkuetta. Kulkueeseen osallistuville munkkikahvit. Paikalla kannattaa olla ajoissa.

Keskiviikkona 4.5. klo 18.30 RAVINTOLA KOULU, FRÜHLINGFEST, 300:lle on tarjolla pientä iltapalaa.Esiintyy: Katacombo, ei ilmoittautumisia.

Perjantaina 6.5. bussikuljetus Helsinkiin PALKKAPÄIVÄ 2-tapahtumaan. Lähtö klo 9.00 Tuomiokirkolta. Takaisin Turussa ollaan n. klo 18. Ilmoittaudu ennakkoon täällä. 

Perjantaina 6.5. klo 20 alkaen ravintola HUGO. Esiintymässä Skoogie feat. Severi Pyysalo ja Elina Partanen.

Tutustu myös OAJ Turun verkkosivuihin täällä!

Tampereen lakkotapahtumat

Perjantaina 6.5. OAJ Pirkanmaa järjestää jäsenille maksuttoman bussikuljetuksen Helsingin Palkkapäivä-tapahtumaan ja takaisin.

Lue lisää bussikyydeistä ja ilmoittaudu mukaan!

Maanantaina 9.5. Tampereella marssitaan ja puolustetaan korkeakoulutettujen oikeutta palkankorotuksiin. Mielenilmausmarssille lähtö on klo 12 Finlaysoninkadun ja Polttimokadun risteyskohdan P-alueelta. Reitti kulkee Itäisenkadun, Aleksis Kiven kadun ja Laukontorin kautta Sorinaukiolle. Lisätietoa Facebookista. Järjestäjinä JUKOn liitot.

Teksti: Heikki Pölönen

 • Tekstiä muokattu 3.5.: Lisätty täsmennyksiä Kuopion ja Turun tapahtumiin sekä päivitetty otsikon muotoilua, jotta käy ilmi lakkojen olevan nyt käynnissä.
 • Tekstiin lisätty 6.5. tieto Tampereen mielenilmausmarssista.

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

 • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
 • OAJ neuvottelee-sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
 • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
 • Somessa käytössä on aihetunniste #oajneuvottelee

Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!