• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Käyttökatko kirjautumista vaativissa palveluissa 21.3. klo 16-17.

Miten puoluejohtajat pärjäävät luokan edessä jälki-istunnossa? Se nähdään torstaisin aina vaaliviikolle asti!

Jälki-istunnossa Suomen ykköspoliitikot pääsevät opettajien ja alan esihenkilöiden eteen. Peter Nymanin vetämissä haastatteluissa he vastaavat kysymyksiin muun muassa ryhmäkoosta, oppimisen tuesta ja koulutuksen rahoituksesta. Mitä lupauksia opettajille annetaan ja mihin ratkaisuihin päättäjät olisivat valmiita? Jälki-istunnossa kuullaan.

Jälki-istunnossa puoluejohtajat vastaavat opettajia askarruttaviin kysymyksiin

Peter Nymanin luotsaamissa jälki-istunnoissa puolueiden ykköspoliitikot vastaavat opettajia ja alan esihenkilöitä askarruttaviin kysymyksiin. Uusi jakso torstaisin 16.2. alkaen!

Luokan edessä puoluejohtajat joutuvat lasten tentattavaksi

Eduskuntavaalien alla Suomen ykköspoliitikoilla on edessään ihan uudenlainen vaalitentti, kun he pääsevät yksin alakouluikäisten eteen. Miten poliitikot pärjäävät? Katso torstaisin Neloselta 16. helmikuuta alkaen.

 

Puolueiden johtajat jälki-istunnossa

Peter Nymanin vetämissä Jälki-istunnoissa Suomen ykköspoliitikot vastaavat opettajia ja alan esihenkilöitä askarruttaviin kysymyksiin. Haastatteluissa puhutaan muun muassa ryhmäkoosta, oppimisen tuesta ja koulutuksen rahoituksesta.

Mitä lupauksia puoluejohtajat antavat opettajille vaalien alla? Miten he varmistaisivat, että opettajilla ja alan esihenkilöillä olisi mahdollisuus myös huomenna rakentaa tulevaisuudenkestävää Suomea? Jälki-istunnossa kuullaan.

Kahdeksan suurimman eduskuntapuolueen puheenjohtajan haastattelut julkaistaan tällä sivulla yksi kerrallaan, samaa tahtia Nelosella nähtävän Luokan edessä -ohjelman kanssa torstaisin 16. helmikuuta alkaen. 

Tutustu myös OAJ:n vaalitavoitteisiin!

Uusi jakso torstaisin 16.2.2023 alkaen!

Puoluejohtajat nähdään luokan edessä ja jälki-istunnossa eduskuntavaalien alla torstaisin 16. helmikuuta alkaen. Uusi jälki-istuntohaastattelu julkaistaan tällä sivulla aina torstaisin 16.2.–30.3.2023.

Jaksojärjestys mukailee puoluekannatusgallupeja suurimmasta pienimpään. Sarjan siis aloittaa Petteri Orpo (16.2.), ja seuraavina vuorossa ovat Sanna Marin (23.2.), Riikka Purra (2.3.), Maria Ohisalo (9.3.), Annika Saarikko (16.3.), Li Andersson (23.3.) sekä yhteisjaksossa Anna-Maja Henriksson ja Sari Essayah (30.3.).

Kysymyksiä ja vastauksia Luokan edessä -ohjelmasta ja jälki-istunnoista

 

Annika Saarikko jälki-istunnossa

Mitä Keskutan puheenjohtaja Annika Saarikko lupaa Suomen opettajille? Entä mitä hän sanoo koulutuksen rahoituksesta? Tämä ja paljon muuta selviää, kun katsot jälki-istunnon.

Jos video ei näy tällä sivulla, voit katsoa sen Youtubessa

Missasitko Saarikon Luokan edessä -jakson? Löydät sen Ruudusta.

Maria Ohisalo jälki-istunnossa

Mitä vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo lupaa Suomen opettajille? Entä mitä hänestä olisi kiireisintä kehittää koulutuspolitiikassa? Tämä ja paljon muuta selviää, kun katsot jälki-istunnon.

Jos video ei näy tällä sivulla, voit katsoa sen Youtubessa

Missasitko Ohisalon Luokan edessä -jakson? Löydät sen Ruudusta.

Riikka Purra jälki-istunnossa

Mitä perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra lupaa Suomen opettajille? Entä mitä hän ajattelee oppimisen tuesta tai koulutuksen rahoituksesta? Tämä ja paljon muuta selviää, kun katsot jälki-istunnon.

Jos video ei näy tällä sivulla, voit katsoa sen Youtubessa

Missasitko Purran Luokan edessä -jakson? Löydät sen Ruudusta.

Sanna Marin jälki-istunnossa

Mitä sdp:n puheenjohtaja Sanna Marin lupaa Suomen opettajille? Entä minkä hän mainitsee asiana, joka jäi koulutuspolitiikassa vaivaamaan tältä kaudelta? Tämä ja paljon muuta selviää, kun katsot jälki-istunnon.

Jos video ei näy tällä sivulla, voit katsoa sen Youtubessa

Missasitko Marinin Luokan edessä -jakson? Löydät sen Ruudusta.

Petteri Orpo jälki-istunnossa

Mitä kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo lupaa Suomen opettajille? Entä mitä hän vastaa opettajalle, joka kertoo ryhmäkokoihin liittyvistä huolistaan? Tämä ja paljon muuta selviää, kun katsot jälki-istunnon.

Jos video ei näy alla, voit katsoa sen Youtubessa

Missasitko Orpon Luokan edessä -jakson? Löydät sen Ruudusta.

 

Tulossa myöhemmin:

Li Andersson (vas) jälki-istunnossa 23.3.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson nähdään luokan edessä ja jälki-istunnossa torstaina 23. maaliskuuta. Tutustu jaksoa odotellessasi OAJ:n vaalitavoitteisiin ja lue eri alojen vaikuttajien ajatuksia koulutuksen arvosta!

OAJ ja vaalit

Anna-Maja Henriksson jälki-istunnossa 30.3.

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson nähdään luokan edessä ja jälki-istunnossa torstaina 30. maaliskuuta. Tutustu jaksoa odotellessasi OAJ:n vaalitavoitteisiin ja lue eri alojen vaikuttajien ajatuksia koulutuksen arvosta!

OAJ ja vaalit

Sari Essayah jälki-istunnossa 30.3.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah nähdään luokan edessä ja jälki-istunnossa torstaina 30. maaliskuuta. Tutustu jaksoa odotellessasi OAJ:n vaalitavoitteisiin ja lue eri alojen vaikuttajien ajatuksia koulutuksen arvosta!

OAJ ja vaalit

Eri näkökulmia koulutuksen arvosta

Oletko tullut ajatelleeksi, miten monella tavalla koulutus vaikuttaa yksilöiden elämään ja koko yhteiskuntaan? Vaalien alla julkaistavassa Koulutuksen arvo –juttusarjassa tunnetut eri alojen ammattilaiset kertovat ajatuksiaan koulutuksen merkityksestä.

 

LE-VISU-1000px.jpg

Luokan edessä puoluejohtajat pääsevät ihan uudenlaiseen vaalitenttiin

Eduskuntavaalien alla suurten puolueiden puheenjohtajilla on edessään se kaikkein haastavin vaalitentti: millaisia vastauksia he antavat luokkahuoneelliselle alakoululaikäisiä lapsia?

Luokan edessä -ohjelma alkaa Nelosella torstaina 16. helmikuuta. Jokaisessa jaksossa Suomen ykköspoliitikot ovat yksin koululuokan edessä. Oppilailla on liuta kysymyksiä aiheista, jotka heitä itseään mietityttävät, ja he odottavat selkokielisiä ja ymmärrettäviä vastauksia. Lisäksi testataan puheenjohtajien yleistietoa, kieliosaamista ja heittäytymiskykyä. OAJ ja Nelonen ovat toteuttaneet ohjelman yhteistyössä.

Lue lisää ja katso!

 

Tulevaisuuden-kestävä Suomi tehdään koulutuksella

Jos joku olisi viisi vuotta sitten kertonut, millaisen myllerryksen läpi 2020-luku tulee
meitä viemään vuosikymmenen ensimmäisten hetkien aikana, emme ehkä olisi uskoneet.
Globaali pandemia ja valtava muutos oman maanosamme turvallisuudessa
ovat laittaneet uusiksi monet totuutena pitämämme asiat.

Edessämmekin olevat haasteet näyttävät valtavilta. Miten pidämme huolta siitä, että
tämän päivän lapsilla on huomennakin puhdasta luontoa kuljettavana ja ilmaa hengitettävänä?

Tulevaisuutta emme voi varmuudella koskaan tietää. Mutta kun maailma ympärillämme muuttuu, yhdellä asialla voimme luoda turvaa:

Koulutuksella.

Tutustu ratkaisuehdotuksiimme.

OAJ ja Nelonen yhteistyössä – tästä on kyse

OAJ on yhteistyökumppanina ollut mahdollistamassa Luokan edessä -ohjelman toteuttamisen. Mistä tässä on kyse? Kokosimme alle vastauksia erilaisiin kysymyksiin yhteistyötä koskien.

 

Mikä ihmeen Luokan edessä?

Luokan edessä -sarja pohjautuu kansainväliseen menestysformaattiin, jossa alakouluikäiset lapset haastattelevat esimerkiksi päättäjiä ja antavat heille erilaisia tehtäviä.

Sarja on aiemmin nähty esimerkiksi Ranskassa ja Uudessa Seelannissa, ja Saksassa nähtiin liittokanslerivaalien yhteydessä vaalitenttiversio vähän samaan tapaan kuin Suomessa nyt keväällä 2023. Helmi-maaliskuussa sarjassa nähdään kahdeksan suurimman eduskuntapuolueen puheenjohtajat luokan edessä.

Voit tutustua sarjaan ja katsoa klippejä ja jaksoja Nelosen sivuilla

Miksi OAJ on tällaisessa mukana?

OAJ:n strategisena tavoitteena on vaikuttaa siihen, että Suomi on maailman paras paikka opettaa, oppia ja tutkia. Tämän tavoitteen toteutumisessa kevään eduskuntavaaleilla ja tulevalla hallitusohjelmalla on suuri rooli. Niitä varten järjestö onkin valmistellut lokakuussa 2022 julkaistut omat ratkaisuehdotuksensa, jotka löytyvät osoitteesta oaj.fi/vaalit2023.
 
Ratkaisuehdotuksista on jo lokakuusta lähtien käyty keskusteluja päättäjien ja esimerkiksi eri puolueiden eduskuntaryhmien kanssa, mutta vaalien alla halutaan kiinnittää myös suuren yleisön – siis äänestäjien – huomiota erilaisiin OAJ:lle tärkeisiin teemoihin.

Tähän Luokan edessä -ohjelma tarjoaa näppärän tavan. Ohjelma tuo luontevasti koulutusteemoja television poliittisiin keskusteluihin ja ihmisten mieliin juuri vaalien alla helmi-maaliskuussa.

Mistä tiedätte, tavoittaako sarja suurta yleisöä?

Sarjan tavoittavuudesta on tehty ennakkolaskelmat, mutta tavoittavuutta seurataan tietysti tarkkaan myös kevään mittaan, kun jaksoja julkaistaan.

Kukin jakso ensiesitetään Nelosella torstai-iltana kello 20, mutta sen lisäksi näkyvyyttä kertyy Ruutu-palvelussa sekä lukuisten uusintojen kautta. Tiedot lähetysajankohdista löydät Nelosen sivuilta.

Miten ohjelmissa nähtävät "luokat" valittiin?

Ohjelmaformaatti määritteli suuntaviivat esimerkiksi sille, minkä ikäisiä luokan oppijat ovat. Tuotantoyhtiö haki ohjelman tekemisestä kiinnostuneita lapsia mukaan marras-joulukuussa, ja hakemusten ja esittelyvideoiden pohjalta valittiin yhteensä noin 40 lasta mukaan ohjelmaan. Siten pystyttiin varmistamaan, että jokainen mukana oleva pystytään haastattelemaan tarkkaan etukäteen ja löydetään heitä kiinnostavia teemoja tuotavaksi mukaan ohjelmaan. Samoin se mahdollisti käytännön järjestelyjen hoitamisen siten, että esimerkiksi kuvausaikataulu ei ole kenellekään lapselle liian tiukka.

Luokassa on vain alakouluikäisiä – miten muita koulutusasteita huomioidaan?

Lapset haastateltiin ennen kuvauksia tarkkaan, jotta löydettiin heitä aidosti kiinnostavat teemat ja kysymykset jokaiseen jaksoon. Vaikka lapset itse ovat alakouluikäisiä, heitä kiinnosti perusopetuksen lisäksi monet muita koulutusasteita koskevat teemat aina varhaiskasvatuksen opettajapulasta siihen, miten eri ammatteihin voi opiskella. Niinpä jokaisessa Luokan edessä -jaksossa keskustellaan koulutuksesta laajemminkin kuin pelkän perusopetuksen näkökulmasta.
 
Lisäksi OAJ:n omissa Jälki-istunnoissa Peter Nyman haastattelee puoluejohtajia erilaisista OAJ:lle tärkeistä teemoista, joista opettajat ja alan esihenkilöt lähettivät joulukuussa etukäteen kysymyksiä ja terveisiä.

Miten ohjelman kysymykset ja tehtävät syntyivät?

Kysymykset ja tehtävät on muodostettu lapsilähtöisesti ja heidän kiinnostuksen kohteistaan käsin. Aikuiset auttoivat kysymysten muokkaamisessa ja jalostamisessa.
 
Iso osa kysymyksistä syntyi ennakkohaastateluissa spontaanisti lapsilta itseltään. Lisäksi kysymyksiä herätti kustakin puheenjohtajasta valmistellut esittelyvideot, joissa nousi esiin erilaisia teemoja heistä yksilöinä sekä heidän puolueestaan. Haastatteluiden yhteydessä lapsille kerrottiin puolueista, mistä heille nousi lisää kysymyksiä. 

Mukana on myös kysymyksiä ja tehtäviä, jotka liittyvät ennakkoon vaalien alla julkisuudessa paljon puhuttaneisiin vaaliteemoihin, kuten talouteen, koulutukseen ja veroihin. Sarjassa yleispoliittisiinkin aiheisiin kuullaan päättäjiltä kenties totuttua selkokielisempiä vastauksia, sillä lapset näyttävät kylteillä, ymmärtävätkö he vastauksen vai eivät. 

Keneltä voin kysyä lisää aiheesta?

OAJ:ssä näitä sisältöjä ja yhteistyötä koordinoi viestintäpäällikkö Heikki Pölönen. Ole ihmeessä yhteydessä, jos jokin vielä askarruttaa: heikki.polonen@oaj.fi
 
Päivitämme tarvittaessa myös tätä kysymys-vastausosiota sitä mukaa, kun uusia kysymyksiä nousee esiin.