• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ammatilliset opettajat valitsi puheenjohtajakseen Tuija Mäntsälän

19.11.2019 - 08.34 Uutinen
Kuvituskuva
Ammatilliset opettajat ry:n uusi puheenjohtaja Tuija Mäntsälä on toiminut aiemmin AO:n hallituksessa koulutustiimin puheenjohtajana.

Ammatilliset opettajat AO ry valitsi viikonloppuna uuden hallituksen ja puheenjohtajakseen turkulaisen Tuija Mäntsälän. Uusi puheenjohtaja haluaa kohentaa ammatillisten opettajien työhyvinvointia ja kannustaa jäseniä seuraamaan kevään sopimusneuvottelujen etenemistä.

Ammatilliset opettajat AO ry:n vuosikokous valitsi 17. marraskuuta uuden hallituksen ja puheenjohtajiston. Uutena puheenjohtajana toimii 1.1.2020 alkaen Tuija Mäntsälä. Varapuheenjohtajksi valittiin Tapio Lindfors ja Johanna Toivanen.

AO:n puheenjohtajana neljä vuotta toiminut Jouko Karhunen jää pois puheenjohtajan tehtävästä siirtyäkseen eläkkeelle.

 

Sopimusneuvottelut työllistävät

AO:n uusi puheenjohtaja Tuija Mäntsälä on turkulainen Turun Taideakatemian opinto-ohjauksen lehtori ja Turun ammattikorkeakoulun varapääluottamusmies. Mäntsälä on toiminut AO:n hallituksessa viisi vuotta: kolme vuotta varsinaisena jäsenenä ja kaksi vuotta varajäsenenä.

Puheenjohtajana hän saa luotsattavakseen OAJ:n suurimman ammatillisten opettajien valtakunnallisen yhdistyksen, jonka jäseniä ovat ammatillisissa oppilaitoksissa ja ammattikorkeakouluissa toimivat opettajayhdistykset.

–AO on aika nuori yhdistys, jonka toiminnan kehittäminen on hyvällä alulla. Jatkamme sitä yhteistyössä muiden tahojen, kuten OAO:n ja tietysti OAJ:n kanssa, sekä myös työelämän suuntaan, Mäntsälä linjaa.

Vuodenvaihteessa alkavalla toimikaudella AO:ta työllistävät lisäksi keväällä käytävät sopimusneuvottelut.

–Palkkapolitiikassa pinnalla olevia asioita ovat vuosityöaika ja ammattikorkeakoulusopimus, Mäntsälä listaa.

Hän kannustaa AO:n jäseniä seuraamaan oman alan neuvottelujen etenemistä.

OAJ ja oma jäsenyhdistys tiedottavat neuvottelujen edistymisestä ja mahdollisista järjestöllisistä toimenpiteistä. Lisäksi jäsenten kannattaa heti varmistaa omista jäsentiedoista, että yhteystiedot ovat ajan tasalla.

 

Opettajien työhyvinvointi kohentamisen kohteena

OAJ:ssa vietetään 2019–2020 työhyvinvoinnin lukuvuotta. OAJ:n tekemän työolobarometrin (2017) mukaan ammatillisten opettajien työhyvinvointi on sekä ammattikorkeakouluissa että toisella asteella heikentynyt edelleen.

Ammatilliset opettajat ovat kokeneet viime vuosina rahoitusleikkaukset sekä ammatillisessa koulutuksessa että ammattikorkeakouluissa. Lisäksi ammatillisessa koulutuksessa siirryttiin vuosityöaikaan. Opettajien jaksamisen ja työhyvinvoinnin parantamisen täytyy Mäntsälän mukaan näkyä myös AO:n toiminnassa.

Mäntsälällä itsellään on lukuisia luottamustehtäviä: AO:n hallituksen lisäksi hän toimii muun muassa varapääluottamusmiehenä, OKKA-säätiön varapuheenjohtajana ja OAJ:ssa valtakunnallisella ja paikallisella tasolla. Mistä puheenjohtaja itse saa jaksamista ja energiaa työhönsä?

–Työnantajani puolesta asiat hoituvat hyvin ja olen saanut tehdä luottamustehtäviäni joustavasti. Tuki omassa työyhteisössä on tärkeää, ja auttaa jaksamaan, Mäntsälä sanoo.

Teksti: Veera Nuutinen
Kuva: Nina Mäntsälä

 

AO edustaa ammatillisia opettajia

Jaa