• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Espoo korvauksiin perusteettomasta määräaikaisuudesta

02.11.2020 - 14.00 Uutinen
Kuvituskuva

Espoo joutuu maksamaan päätoimiselle tuntiopettajalle puolen vuoden palkkaa vastaavan korvauksen perusteettoman määräaikaisuuden vuoksi.

– Hallinto-oikeuden ratkaisussa on merkittävää se, että kaupunki velvoitettiin korvauksiin, vaikka opettaja oli kieltäytynyt tarjotusta tehtävästä puuttuneen kelpoisuuden perusteella, kertoo lakimies Ira Hietanen-Tanskanen OAJ:stä.

Opettaja oli ollut määräaikaisissa virkasuhteissa historian ja yhteiskuntaopin päätoimisena tuntiopettajana myös ennen lukuvuotta 2017–2018. Hallinto-oikeuden näkemyksen mukaan tuntiopettajana toimineella opettajalla ei ollut muina lukuvuosina historian ja yhteiskuntaopin tunteja riittävästi, joten määräaikaisuudelle oli perusteet.

Lukuvuonna 2017–2018 historian ja yhteiskuntaopin lukiokursseja oli ollut riittävästi sekä lehtorille että päätoimiselle tuntiopettajalle, joten peruste virkasuhteen määräaikaisuudelle puuttui. Vakituista virkasuhdetta ei kuitenkaan tarjottu, vaan uutta määräaikaista virkasuhdetta filosofian ja tietotekniikan päätoimisena tuntiopettajana. Tätä tehtävää opettaja ei ollut ottanut vastaan, koska häneltä puuttui tarvittava kelpoisuus.

Kaupunki oli perustellut määräaikaisuutta lukion sijainnin muuttumisella ja yhdistämissuunnitelmilla. Hallinto-oikeus totesi, etteivät nämä syyt ole edellyttäneet hakijan ottamista määräaikaiseen virkasuhteeseen lukuvuonna 2017–2018.

OAJ edusti opettajaa hallinto-oikeudessa. Espoo määrättiin maksamaan OAJ:lle oikeudenkäyntikuluja 2 000 euroa.

Epäiletkö määräaikaisuuden perustetta? Luottamusmies auttaa

Määräaikaisuudet ovat opetusalalla edelleen yleisiä. OAJ riitauttaa oikeudessa joka vuosi 10–20 ketjuttamistapausta. Lakipalvelut kuuluvat OAJ:n jäsenetuihin.

Jos opettaja epäilee, että hänen virka- tai työsuhdettaan on ketjutettu perusteettomasti, hänen kannattaa olla yhteydessä omaan luottamusmieheen.

Luottamusmies on paras asiantuntija selvittämään asiaa ja konsultoi tarvittaessa OAJ:n lakimiehiä.
Perustietoa määräaikaisuudesta ja sen perusteista löytyy myös OAJ:n verkkosivujen Työelämäoppaasta.

Jaa