• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Kaikki OAJ:n jäseniä koskevat sopimukset irtisanottu

29.01.2020 - 13.47 Uutinen
Kuvituskuva
Ellei maaliskuun loppuun mennessä synny neuvottelutuloksia, siirrytään sopimuksettomaan tilaan, jolloin työrauhavelvoite ei ole voimassa.

OAJ ja neuvottelujärjestö JUKO ovat tänään irtisanoneet kaikki jäseniään koskevat työ- ja virkaehtosopimukset. Irtisanomisten myötä myös päätös työajan 24 tunnin pidennyksestä on irtisanottu, toteaa OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos.

OAJ ja neuvottelujärjestö JUKO ovat tänään irtisanoneet kaikki jäseniään koskevat työ- ja virkaehtosopimukset. Irtisanomisesta ilmoittivat samalla ammattiliitot JHL, Jyty ja Pro.

Tämä merkitsee, että nykyisten sopimusten päätyttyä 31.3. lähes 600 000 kuntien, valtion, yliopistojen, yksityisen opetusalan, Avaintan sopimusten ja kirkon palkansaajaa siirtyy sopimuksettomaan tilaan.

– Irtisanomisten myötä myös päätös työajan 24 tunnin pidennyksestä on irtisanottu. Kikyn lisäksi pääsemme nyt neuvottelemaan palkankorotusten ohella kaikista muistakin palvelussuhteen ehdoista. Ellei maaliskuun loppuun mennessä synny neuvottelutuloksia, siirrymme sopimuksettomaan tilaan. Sen aikana neuvottelut järjestöjen ja työnantajien kesken jatkuvat, mutta työrauhavelvoite ei enää ole voimassa, OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos kertoo.

Kunta-ala on maan suurin sopimusala

Kunta-alan neuvottelut käynnistyivät tammikuun puolivälissä.

Koska kunta-ala on 420 000 työntekijällään maan suurin sopimusala, kuntapöydän ratkaisut, kuten sopimuskauden pituus ja palkankorotusten suuruus ja jakotapa, vaikuttavat myös muiden julkisrahoitteisten alojen sekä alakohtaisiin sopimusneuvotteluihin.

Kunta-alalla opettajien ohella muun muassa lääkäreillä ja tekniikalla on oma sopimus, jonka sisällöstä liitot neuvottelevat suoraan KT Kuntatyönantajien kanssa.

– Kunnan opetusalan neuvotteluja on pohjustettu jo viime syksystä lähtien. Pääsemme yksityiskohtaisemmin paneutumaan kunnan opetusalan sopimuksiin näinä viikkoina, Lindroos sanoo.

Yksityisen opetusalan neuvottelut alkavat tänään

Yksityisen opetusalan neuvottelut OAJ:n ja Sivistystyönantajan välillä alkavat tänään.

– Yliopistojen neuvotteluja valmisteltiin jo viime viikolla pidetyssä seminaarissa, ja neuvottelut alkavat varsinaisesti 7. helmikuuta. Avaintan sopimusalueilla on ollut vielä toistaiseksi hiljaista, Lindroos toteaa.

OAJ:llä neljä päätavoitetta

OAJ tavoittelee sopimusneuvotteluissa kikyn poistoa tai sen kunnollista kompensaatiota, pidemmän ajan palkkaohjelmaa, varhaiskasvatuksen opettajien siirtoa kunnan yleisestä kvtes-sopimuksesta opetusalan ovtes-sopimukseen sekä kohennusta opettajien ja esimiesten työhyvinvointiin.

OAJ:n hallitus päätti järjestön tavoitteista joulukuussa.

Tavoitteista ja neuvottelujen kulusta löytyy paljon lisätietoa osoitteesta oaj.fi/oajneuvottelee.

Video: Sopimukset sanottu irti

Teksti: Heikki Sahlman

Kuva: Leena Koskela

Video: Veera Nuutinen

 

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • OAJ neuvottelee-sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä on aihetunniste #oajneuvottelee

Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!