• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Mitä jokaisen opettajan tulisi tietää tekijänoikeuksista – osallistu webinaariin

01.09.2021 - 13.57 Uutinen
Kuvituskuva

Jokainen opettaja törmää väistämättä tekijänoikeuskysymyksiin uransa aikana. Tule webinaariin kuulemaan, mitä jokaisen opettajan on hyvä tietää tekijänoikeuksista.

Opettaja voi käyttää opetuksessaan esimerkiksi kuvia, videoita, musiikkia ja muuta oppimateriaalia. Opettaja voi olla myös teoksen luoja tehdessään oppimateriaalia tai pitäessään oppitunnin. Opettajalla on myös tärkeä tehtävä tekijänoikeuksien opettajana oppilaille ja opiskelijoille.

Opetusalalla työantajan käyttöoikeus edellyttää aina sopimista

Jos opettaja tekee opetusmateriaalin oppilaitoksen käyttöön, työnantajan ja opettajan tulee nimenomaisesti sopia opetusmateriaalin käyttöön liittyvistä oikeuksista. Opetusalalla työantaja ei voi käyttää pelkästään palvelussuhteen perusteella opettajan laatimaa materiaalia.

Olipa opettaja minkä tahansa työaikajärjestelmän piirissä, pääsääntöisesti työantajalle ei siirry tekijänoikeuksia opettajan laatimaan materiaaliin ilman sopimista.

Kohtuutonta tekijänoikeuksien luovutussopimusta ei tule allekirjoittaa

Joskus opettajia velvoitetaan työsopimuksessa tai sen liitteessä luovuttamaan työantajalle kaikki taloudelliset oikeudet, mukaan lukien muunteluoikeus ja edelleenluovutusoikeus. Tällainen sopimusehto voi olla kohtuuton tai jopa mitätön, eikä tällaista sopimusta tule allekirjoittaa.

OAJ järjestää 22.9. tekijänoikeuswebinaarin, joka on avoin järjestön jäsenille. Lisää tietoa tekijänoikeuksista löydät myös täältä. 

Kirjaudu, niin pääset ilmoittautumaan

Kysyttävää palkoista, työajasta, lomista tai työhyvinvoinnista?

Moneen kysymykseen löydät vastauksen OAJ:n verkkosivujen työelämäoppaasta!

Lue lisää työelämäoppaasta