• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ ja Vanhempainliitto peräänkuuluttavat malttia rokotekeskusteluun

13.08.2021 - 15.35 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen ja Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Ulla Siimes muistuttavat, että yksittäiset vanhemmat tai vanhempaintoimijat eivät voi vaatia kouluja ja niiden toimijoita toimimaan valtioneuvoston asetuksia vastaan.

Keskustelu lasten ja nuorten koronarokotuksista käy kiivaana.Keskustelussa sekoittuvat myös yksittäisten vanhempien, vanhempaintoimijoiden ja koulun roolit.

Lasten ja nuorten koronarokotuksista on päättänyt valtioneuvosto antamalla niitä koskevan asetuksen. Potilaslain mukaan alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että hän ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee siihen. Mikäli terveydenhuollon ammattilainen toteaa, että lapsi tai nuori ei halua tai kykene tekemään päätöstä, koronarokotteen antamiseen tarvitaan huoltajien suostumus. Koulut ja oppilashuolto toimivat näiden säädösten mukaisesti, eivätkä yksittäiset vanhemmat tai vanhempaintoimijat voi vaatia niitä toimimaan säädösten vastaisesti.

”Rokoteasiat eivät kuulu koulun päätettävissä oleviin asioihin. Hyvä kodin ja koulun yhteistyö mahdollistaa ja tukee lapsen oppimista ja hyvinvointia, rokotteisiin liittyvä keskustelu ei saa rikkoa tätä yhteistyötä”, toteaa OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

”Koulussa toimivan vanhempainyhdistyksen tai -toimikunnan tehtävä ei ole puuttua rokotteita koskevaan päätöksentekoon. Sen sijaan yhdistys voi omalta osaltaan kannustaa vanhempia käymään kotona asiallista keskustelua lasten ja nuorten kanssa”, toteaa Suomen Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Ulla Siimes.

Järjestöt muistuttavat, että lapsilla ja nuorilla on oikeus luotettavaan rokotteita koskevaan tietoon. Lisäksi toiminnanjohtaja Siimes ja puheenjohtaja Luukkainen haluavat korostaa, että pitävät koulurauhaa ehdottoman koskemattomana ja tuomitsevat ehdottomasti kaikki koulujen työskentelyrauhaa rikkovat mielenilmaukset.

Olli Luukkainen
Puheenjohtaja
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ

olli.luukkainen@oaj.fi
p. 050 065 2872
@OlliLuukkainen


Ulla Siimes
Toiminnanjohtaja
Suomen Vanhempainliitto

ulla.siimes@vanhempainliitto.fi
p. 040 5530981
@usiimes