• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Sinustako työsuojeluvaltuutettu kunta-alalle 2022–2025?

01.09.2021 - 10.46 Uutinen
Kuvituskuva

Kuntien ja kaupunkien työpaikoilla käydään tänä syksynä työsuojeluvaalit. On tärkeää, että OAJ:n jäsenet pääsevät vaikuttamaan koulujen, päiväkotien ja oppilaitosten työhyvinvointiin. Vain toinen opetusalan ammattilainen tuntee opettajien työn. Asetu siis ehdolle ja muista äänestää!

Miksi lähtisin ehdolle?

Kiinnostaako sinua työhyvinvointi? Entä turvalliset ja terveelliset työolot?

Työsuojeluvaltuutetuiksi tarvitaan opettajien arjen tuntevia ammattilaisia. Jos valtuutettu ei tunne opettajan työtä ja työaikaa, on opettajien hankala saada apua ja tukea. Työtä ei tarvitse tehdä yksin. Työkumppanina ovat niin työsuojelupäällikkö kuin pääluottamusmiehet.

Työsuojeluvaltuutettuna sinulla on eturivin paikka kehittää opetusalan ammattilaisten työpaikan työhyvinvointia ja turvallisuutta – laajasti työpaikan tarpeiden mukaan. Tehtävässä näet myös suomalaisen työelämän kehittymistä ja saat hyvän verkoston muista alan toimijoista. Saat koulutusta ja voit luoda verkostoja suurissa ja pienissä ympyröissä.

Innosta kollegaa ehdolle tai asetu itse! Muista myös äänestää!

Mitä työsuojeluvaltuutettu tekee?

Työsuojeluvaltuutettu auttaa työntekijöitä turvallisuuteen ja terveyteen liittyvissä asioissa. Hän tunnistaa työpaikkojen uhat, mutta hoksaa myös mahdollisuudet työturvallisuuden parantamiseksi. Työsuojeluvaltuutettu ilmoittaa havaitut puutteet työnjohdolle sekä tarpeen mukaan työsuojeluviranomaisille.

Työsuojeluvaltuutetun työhön kuuluu perehtyminen työsuojelusäädöksiin, määräyksiin ja ohjeisiin. Tehtäviin on oikeus kouluttautua työajalla. Työsuojeluvaltuutetut ja varavaltuutetut saavat osallistua muun muassa OAJ:n järjestämiin työsuojelun perusopintoihin, jatko-opintoihin ja neuvottelupäiville palkallisesti.

Työsuojeluvaltuutettu on mukana työsuojelun yhteistoiminnassa, hän osallistuu työsuojelutarkastuksiin sekä on mukana kehittämässä työpaikan työkykyä ylläpitävää toimintaa. Sanalla sanoen, työsuojeluvaltuutetun tehtävä on edistää työntekijöiden työhyvinvointia.

Miten ehdin ja osaan?

Tehtävääsi on neuvoteltu ajankäyttö, saat siitä lisätietoa pääluottamusmieheltäsi. Työsuojeluvaltuutettuna pääset mukaan OAJ:n koulutuksiin ja käytössäsi on OAJ:n toimiston työelämäasioiden erityisasiantuntijat. Pidämme sinut ajan tasalla säännöllisesti toimitettavilla työsuojelukirjeillä ja tavoitat meidät helposti.

Kuinka asettua ehdolle?

Seuraa oman työnantajasi tiedotteita työsuojeluvaaleista. Ilmoitus vaaleista tulee toimittaa kaikille työntekijöille. Vaali-ilmoituksessa kerrotaan käytännössä se, miten voit vaaliin ilmoittautua. Ole myös yhteydessä omaan pääluottamusmieheesi, hän osaa kertoa vaalista enemmän.

Kiinnostuitko? Lähde mukaan ehdokkaaksi pitämään huolta opetusalan ammattilaisten työsuojelusta!

Lue lisää työsuojeluvaltuutetun työstä ja vaaliohjeista täältä

Vaalien järjestäjä, osallistu webinaariin

Työsuojeluvaalit kunta-alalla webinaari 8.9.2021 klo 15.30–16.30

Tule kuulemaan ja keskustelemaan työsuojeluvaalien järjestämisestä sekä pohtimaan työsuojelun merkityksen vahvistamista. Webinaarin kohderyhmänä vaaleja järjestävät tahot (luottamusmiehet, yhdistysten puheenjohtajat, työsuojeluvaltuutetut).

Ilmoittaudu webinaariin 5.9.2021 mennessä.

Kirjaudu osoitteessa tapahtumat.oaj.fi. Valitse etusivulta koulutus, johon haluat ilmoittautua. Osallistumislinkki lähetetään sähköpostitse ilmoittautumisen päätyttyä. Koulutus on osallistujille maksuton.

 

Kysyttävää palkoista, työajasta, lomista tai työhyvinvoinnista?

Moneen kysymykseen löydät vastauksen OAJ:n verkkosivujen työelämäoppaasta!

Lue lisää työelämäoppaasta