• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Hyväntuulinen startti hyvälle asialle – ”hienoa, että OAJ on täällä”

26.05.2018 - 15.44 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ:n uusi hyvän tekemiseen ja globaaliin vastuuseen keskittyvä kampanja polkaistiin käyntiin lauantaina Maailma kylässä -festivaaleilla Helsingin Kaisaniemessä. OAJ on tänä vuonna Nenäpäivän yhtenä pääyhteistyökumppanina.

Rummut soivat rytmikkäästi ja aurinko porotti armotta, kun OAJ ja vakuutusyhtiö Turva esittelivät festivaalikävijöille toimintaansa ja uutta kampanjaansa Maailma kylässä -tapahtumassa. OAJ ja Turva lahjoittavat jokaisesta 26.5.–8.11. OAJ:hin liittyneestä jäsenestä 20 euroa Nenäpäivälle maailman lasten auttamiseen.

– Teltalla on käynyt paljon OAJ:n jäseniä, jotka ovat olleet iloisia, että oma liitto on tässä tapahtumassa mukana ja pitäneet kampanjaa arvokkaana. Olemme myös konkreettisesti saaneet ohjattua uusia ihmisiä jäseniksi, kertoo järjestöpäällikkö Kaj Raiskio.

Teltalla pistäytyneet Laurea-ammattikorkeakoulun lehtorit Hannele Moisander ja Jukka Linna vahvistavat Raiskion sanat.

– Erittäin hyvä, että OAJ on täällä, tietysti pitää olla näkyvillä!

Moisanderin ja Linnan mielestä OAJ voisi enemmänkin nostaa esiin opettajan ammatin tärkeyttä ja koulutuksen merkitystä monen globaalien ongelman ratkaisuna. Molemmat ovat globaaleista kysymyksistä kiinnostuneita ja tuovat niitä esiin opetuksessaan.

– Opettajilla olisi hyvä olla näistä enemmänkin tietoa, Moisander miettii.

OAJ on tehnyt kehitysyhteistyötä 80-luvulta asti. Järjestöllä on ollut muun muassa kahdenvälisiä hankkeita afrikkalaisten opettajajärjestöjen kanssa. OAJ on myös Maailma kylässä -festivaalin järjestävän kehitysyhteistyön kattojärjestön Kepan jäsen.

Nenäpäivän kautta rahaa moneen kohteeseen

OAJ:n ja Turvan teltalla janoiset saivat vesipulloja, ja moni lahjoitti keräyslippaaseen rahaa Nenäpäivälle. Jaossa oli myös mittanauhoja ja lasten väritystehtäviä. Välillä järjestöpäällikkö Raiskio kiskaisi ylleen punaisen pallomaisen nenäpäiväasun ja viihdytti kävijöitä nenähahmon roolissa.

– Ihmiset ovat olleet täällä hirveän hyvällä mielellä, keneltäkään ei ole tullut yhtään kielteistä asiaa ay-liikkeestä, hän kertoo.

Raiskion mukaan Nenäpäivän brändi tuntuu olevan opettajille hyvin tuttu.

– Moni kertoi olleensa siinä aiemmin mukana esimerkiksi luokkiensa kanssa.

Nenäpäivä kerää rahaa maailman lasten auttamiseksi. Tuotto jaetaan yhdeksän järjestön kesken pitkäkestoisiin kehitysyhteistyöhankkeisiin Afrikassa, Aasiassa sekä Etelä-Amerikassa. Varsinaista tempauspäivää vietetään 9.11.

Nenäpäivälle voi lahjoittaa rahaa lähettämättä tekstiviestitse numeroon 16499. Kirjoita tekstikenttään kirjaimet OAJ joko pienin tai suurin kirjaimin. Lahjoituksen arvo on 10 euroa.
Lahjoituksia voi tehdä myös nettilippaaseen.

Lisäksi OAJ ja Turva lahjoittavat kumpikin kymmenen euroa Nenäpäivälle jokaisesta 8.11. OAJ:hin liittyneestä uudesta jäsenestä.

Syksyllä OAJ kannustaa opettajia osallistumaan kampanjaan päiväkotiensa, koulujensa ja oppilaitostensa kanssa erilaisin tempauksin. Kampanjan teemoja ja opettajien merkitystä hyvän edistäjinä käsitellään myös OAJ:n nettisivuilla, somekanavilla ja Opettaja-lehdessä.

Lisää Maailma kylässä -festivaalin tunnelmia ja teltalla vierailleiden opettajien Hannele Moisanderin ja Jukka Linnan ajatuksia perjantaina ilmestyvässä Opettaja-lehdessä.

Teksti: Heta Lievonen