• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Perttu Pölönen: Kouluihin tarvitaan kysymysten vallankumous

22.08.2018 - 00.00 Uutinen
Kuvituskuva

Perustellut omat ajatukset ja inhimilliset taidot vievät tulevaisuudessa pitkälle, pohtii monitaituri Perttu Pölönen. Tulevaisuuden tiedoista ja taidoista puhutaan myös ensi kesän Suomen Areenassa, jonka pääyhteistyökumppani OAJ on.

Miksi kysyä kuka, mikä tai missä, kun voi kysyä miksi ja miten?
 
Keksijä ja säveltäjä Perttu Pölönen perää koulutukseen kysymysten vallankumousta, joka tähtää itsenäiseen ajatteluun. Omien ajatusten perustelemiseen ohjaavat juuri miten- ja miksi-kysymykset.
 
Pölösen mielestä koulutuksen pitäisi varmistaa, että oppijat ovat valmiit kohtaamaan tulevaisuuden muutokset – ja osallistumaan niihin.
 
Koulutuksessa pitäisi vahvistaa ennen kaikkea sellaisia taitoja, joissa kone ei koskaan voi olla ihmistä parempi. Hän kaipaa pehmeiden taitojen kehittämistä.
 
–  Empatiaa, luovuutta, sosiaalisia taitoja. Itsetunto, itsekuuntelu, kaikki sisäiset taidot… Noita taitoja tulemme tarvitsemaan todella paljon, Pölönen pohtii.
 
 
Eri näkökulmat laajentavat ymmärrystä
 
Perttu Pölönen keskusteli koulutuksen tulevaisuudesta OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisenkanssa ennen tämän kesän Suomi Areenaa. Pätkä keskustelusta näytettiin myös OAJ:n järjestämän keskustelun yhteydessä.
 
–  Eikö meidän pitäisi rakentaa maailmaa, jossa voi tehdä virheitä ja jossa on olemassa monenlaisia vastauksia, Luukkainen kysyy Pölöseltä videolla.
 
Nimenomaan, vastaa Pölönen. Hän täsmentää, että asiat, joihin on oikea ja väärä vastaus, saa aika helposti selville internetistä. Hän ei kysyisi lapsilta, mikä on Suomen pääkaupunki vaan mikä on Suomen tärkein kaupunki.
 
– Siihen voi vastata minkä tahansa kaupungin. Kaikki perustuu siihen, miten perustelet vastauksesi. Mistä näkökulmasta kaupunki on tärkein? Mitä enemmän ajattelutapoja, sitä paremmin ymmärrämme kulloistakin ongelmaa.
 
 
Osaamisen tulevaisuus isosti esille
 
Keskustelut tulevaisuuden taidoista ja tiedoista eivät suinkaan jää tähän.
 
Ensi vuonna OAJ on Suomi Areenan pääyhteistyökumppani yhdessä Business Finlandin kanssa, ja tapahtuman teemana ovat tulevaisuuden osaaminen ja innovaatiot.
 
Teema mahdollistaa muun muassa keskustelut esimerkiksi jatkuvasti oppimisesta.
 
– Tuomme Poriin koko hienon tutkimuspohjaisen kasvatus- ja koulutusalan, Olli luukkainen lupaa.
 
OAJ on ensimmäinen ammattijärjestö, joka on mukana Suomi Areenassa yhtenä pääjärjestäjistä.
 
Videolta kuulet lisää Pertun ajatuksia!
 
Palaa Suomi Areenan tunnelmiin ja katso videolta lisää Pölösen ajatuksia edessä olevista tulevaisuuden skenaarioista ja siitä, miten koulutuksella niihin voidaan varautua! 
 
 
Voit katsoa videon myös OAJ:n Youtube-tililtä.
 
Käväise kesän 2018 Suomi Areenan tunnelmissa:
 
 
Teksti: Salla Hongisto
Video: Heikki Pölönen