• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ vaatii koulujen koronakäytäntöjen päivittämistä 

23.11.2021 - 18.14 Näkemys
Kuvituskuva

OAJ vaatii viranomaisilta selkeitä ohjeistuksia siitä, mikä on terveydenhuollon vastuu kouluissa ilmenneiden altistumisten ja karanteenipäätösten tiedottamisesta.  

OAJ:n tietoon on tullut, että opettajilta on vaadittu oppilaiden altistumisilmoitusten toimittamista perheille työajan jo päätyttyä. Joskus tieto altistumisesta koulussa on tullut pitkällä viiveellä jopa oppilaiden vanhemmilta, vaikka tiedon olisi pitänyt tulla työnantajalta tai kunnan tartunnanjäljittäjältä.   

OAJ:n näkemyksen mukaan viranomaisten eli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Opetushallituksen (OPH) on ohjeistettava ja muistutettava tartuntatautiviranomaisia siitä, että tartuntaketjujen selvitystyö kuuluu tartuntatautilain mukaan kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavalle lääkärille.  

Jos koulussa tai varhaiskasvatuksessa todetaan jollakulla koronavirustartunta, altistumiset on selvitettävä ja mahdolliset altistumiset jäljitettävä ja altistuneet asetettava tartuntatautilain nojalla karanteeniin.    

Koronavirustartunnan saaneen on oltava pois koulusta tai varhaiskasvatuksesta tartuntatautilääkärin antamien ohjeiden mukaisesti. Käytäntöjä, jotka uhkaavat sekä oppilaiden tietosuojaa että opettajien työssä jaksamista, ei pidä sallia. Opettajat eivät voi ottaa koronasta yhtään enempää vastuuta kuin heillä jo nyt on.  

 Epäselvät käytännöt eivät saa lisätä oppilaiden tai heidän perheidensä tai koulujen henkilökunnan ja näiden näiden perheiden tartuntariskiä.  

Rehtoreiden ja opettajien ei voi edellyttää tekevän työtä, jollaiseen heillä ei ole koulutusta eikä aikaa. Arvioiden mukana koronan kanssa eletään vielä pitkään, joten ennakoinnin ja ohjeistuksenkin on oltava pitkäjännitteistä ja tukea tartuntojen torjuntaa.

OAJ vaatii viranomaisilta selkeitä ohjeistuksia siitä, mikä on terveydenhuollon vastuu kouluissa ilmenneiden altistumisten ja karanteenipäätösten tiedottamisesta.