Työsuojelu

Työnantajan velvoitteena on huolehtia työympäristön turvallisuudesta, tasa-arvosta ja hyvinvoinnista. Työsuojelu on kuitenkin yhteistyötä, sillä hyvä työympäristö rakennetaan yhdessä.
Työsuojelu on yksi työhyvinvoinnin rakentajista, sillä työsuojelunormien ja -sopimusten avulla ylläpidetään, edistetään ja tarvittaessa parannetaan yksilön työhyvinvointia. Lähtökohtana on, että työhyvinvointi otetaan huomioon työpaikkojen normaalissa arjessa. Vaarojen selvitys ja arviointi on olennainen osa työsuojelua.
Työnantajalla on vastuu työterveyteen ja -turvallisuuteen liittyvissä asioissa, mutta jokainen pääsee osallistumaan ja vaikuttamaan työsuojeluasioiden käsittelyyn työsuojelun yhteistoiminnassa.
Työsuojelun yhteistoiminta
Työsuojelun yhteistoiminnan tarkoituksena on kehittää työn ja työympäristön terveellisyyttä ja turvallisuutta sekä mahdollistaa työntekijöiden osallistuminen ja vaikuttaminen työpaikan terveellisyyttä ja turvallisuutta koskevien asioiden käsittelyyn.
Yhteistoiminta työpaikalla on sekä välitöntä että edustuksellista. Välitön yhteistoiminta on esimiehen ja työntekijöiden välistä jatkuvaa ja jokapäiväistä keskustelua työhön liittyvistä asioista. Edustuksellisessa yhteistoiminnassa työnantajan ja henkilöstön edustajat käsittelevät laajasti organisaatiota koskevia asioita.
Työsuojelun yhteistoiminnan osapuolet
Edustuksellisessa työsuojelun yhteistoiminnassa työsuojeluvaltuutettu ja työsuojelutoimikunta toimivat työntekijöiden edustajina. Jokaisessa päiväkodissa, koulussa tai oppilaitoksessa ei välttämättä ole työsuojeluvaltuutettua tai -toimikuntaa, mutta jokaisella työnantajalla on. Selvitä, kuka on oman työpaikkasi työsuojeluvaltuutettu.
Työsuojelupäällikkö on toimii työnantajan edustajana työsuojelun yhteistoiminnassa.
Ilmoita puutteet työoloissasi
Koska työsuojelu on yhteispeliä, sinun velvollisuutesi on ilmoittaa, mikäli havaitset puutteita työoloissasi. OAJ on laatinut valmiin työsuojeluilmoituslomakkeen, jonka voit ladata alta.
Lomakkeella voit ilmoittaa esimerkiksi koneisiin ja laitteisiin liittyvät viat tai epäkohdat tai ylikuormittumiseen liittyvät tilanteet ja asiat, jotka voivat aiheuttaa haittaa tai vaaraa terveydelle tai turvallisuudelle.
Kirjaudu, niin voit ladata työsuojeluilmoituslomakkeen käyttöösi
Eikö ratkaisua löytynyt?
Oma luottamusmiehesi ja OAJ:n toimiston asiantuntijat tukevat ja auttavat sinua työelämän eri tilanteissa. Katso, ketkä auttavat sinua.
Ajankohtaista työoloista
03.03.2021
Etätyötä tekeviä opettajia ei pidä velvoittaa saapumaan kouluun
OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen arvostelee kovin sanoin joidenkin koulutuksenjärjestäjien käytäntöä, jossa opettajat velvoitetaan saapum...
01.03.2021
Työhyvinvointirahaston ensimmäinen haku aukeaa: OAJ:lta suurpanostus jäsenten työhyvinvointiin
OAJ:n työhyvinvointirahaston historiallinen, ensimmäinen haku avautuu 1.3.2021. Tavoitteena on ammattijärjestön oman rahaston avulla tukea ...
26.02.2021
Työpaikoilla koronalle altistuneet on listattava
Työturvallisuuslain mukaan koronalle altistuneet työntekijät on luetteloitava kaikilla työpaikoilla.