• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ aloittaa ylityö- ja vuoronvaihtokiellon yksityisissä päiväkodeissa

01.10.2018 - 00.00 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ aloittaa ylityö- ja vuoronvaihtokiellon yksityisen varhaiskasvatuksen sopimusaloilla maanantaista 8.10. alkaen. Se koskee kaikkia yksityisiä päiväkoteja, joissa työskentelee OAJ:hin kuuluvia varhaiskasvatuksen opettajia ja päiväkodinjohtajia.

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ aloittaa ylityö- ja vuoronvaihtokiellon yksityisen varhaiskasvatuksen sopimusaloilla maanantaista 8.10. alkaen. Ylityö- ja vuoronvaihtokielto koskee kaikkia yksityisiä päiväkoteja, joissa työskentelee OAJ:hin kuuluvia varhaiskasvatuksen opettajia ja päiväkodinjohtajia.
 
–    Nämä järjestölliset toimenpiteet ovat voimassa toistaiseksi. Ne eivät tässä vaiheessa koske kuntien päiväkoteja, puheenjohtaja Olli Luukkainen tarkentaa.
 
OAJ vastustaa poliittisella mielenilmauksella maan hallituksen aikeita heikentää työntekijöiden irtisanomissuojaa pienissä yrityksissä. Irtisanomissuojan heikentäminen saattaisi työntekijät eriarvoiseen asemaan työnantajayrityksen koon perusteella. Lisäksi heikennys kohdistuisi OAJ:n naisvaltaisimpaan jäsenryhmään.
 
OAJ:n jäsenistöstä irtisanomisperusteiden keventäminen koskisi esimerkiksi pienissä päiväkotiyrityksissä työskenteleviä opettajia ja päiväkodinjohtajia. 
 
–    Puolustamme järjestönä jokaisen jäsenen oikeudenmukaista ja reilua työsuhdeturvaa. Ylityö- ja vuoronvaihtokielto tarkoittaa, että OAJ:n jäsenet eivät tee ylitöitä eivätkä vaihda työvuoroja.
 
–    Olemme ohjeistaneet OAJ:n jäseniä koko varhaiskasvatussektorilla, että nämä ottavat huomioon jo tänään käynnistyvän JHL:n ylityö- ja vuoronvaihtokiellon ja pitäytyvät vain omissa työtehtävissään. Näin haluamme tukea myös muiden ammattiliittojen toimia, joilla ne pyrkivät vaikuttamaan maan hallitukseen.
 
–    OAJ ei toimenpiteellään riko työrauhaa, eikä mielenilmaus kohdistu voimassa oleviin virka- ja työehtosopimuksiin, vaan yksinomaan kaavailtua irtisanomissuojan heikentämistä vastaan. Emme usko, että lakiesitys lisäisi yhtään työpaikkaa edustamillamme aloilla, tuskin muillakaan, Luukkainen korostaa.
 
OAJ:n ylityö- ja vuoronvaihtokielto koskee päiväkoteja, joissa noudatetaan joko Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta tai Avaintyönantajat Avaintan työehtosopimusta. OAJ:n luottamusmiehet on rajattu toimenpiteen ulkopuolelle.