• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Opiskelija-aktiivista tuli työmarkkinalakimies: tekijänoikeudet askarruttavat jäseniä

17.10.2018 - 00.00 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ:n uusi lakimies Ira Hietanen-Tanskanen on aina kokenut oikeudenmukaisuuden puolustamisen tärkeäksi arvoksi. Nyt hän puolustaa opettajia muun muassa tekemällä selkoa tekijänoikeusasioihin.

Työhyvinvointi sekä opettajan velvollisuuksiin liittyvät asiat nousevat esille, kun OAJ:n jäsenet ottavat yhteyttä järjestön lakimiehiin.
 
Näin kertoo OAJ:n uusi lakimies Ira Hietanen-Tanskanen. Hän on yksi OAJ:n toimiston lakitiimin puhelinpäivystyksen vastaajista.
 
Ira auttaa jäseniä joka viikko palvelupuhelimessa.
 
– Tehtävänkuvani on monipuolinen. Pääsen työssäni palvelemaan jäseniä auttamalla heitä käytännön asioissa ja edistämällä jäsenten etua lainsäädännön kehittämisen ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen kautta.
 
Ira aloitti lakimiehenä OAJ:n toimistossa lokakuun alussa.
 
Tekijänoikeudet pohdituttavat 
 
Hietanen-Tanskasen työhön työmarkkinalakimiehenä kuuluu koulutuspoliittinen edunvalvonta ja erityisesti sen lainopillinen tukeminen, luottamusmies- ja jäsenneuvonta oikeudellisissa ja työsuhdeturvaan liittyvissä asioissa sekä luottamusmies- ja muu järjestökoulutus ja tiedottaminen.
 
Yksi tehtäväalue ovat tekijänoikeudet. Ira on jo vajaan kolmen viikon työkokemuksen jälkeen havainnut, että tekijänoikeudet askarruttavat jäsenistöä. Osaa opettajista velvoitetaan luovuttamaan tekijänoikeudet jo työsopimuksen allekirjoittamisen yhteydessä.
 
– Tekijänoikeuksista olisi sovittava erikseen ja mieluusti aineistokohtaisesti. On hyvä sopia käytön rajoista ja maksettavasta korvauksesta. Jäsenet kaipaavat tietoa, ja koulutustoiveita on paljon. Ensi viikolla on ensimmäinen tekijänoikeuskoulutukseni Jyväskylässä.
 
Iraan yhteydessä olleet jäsenet ovat myös huolissaan työhyvinvointiasioista. He haluavat selvittää myös opettajien vastuita ja velvollisuuksia.
 
Oppilaskunnasta ylioppilaskuntaan
 
Vaikuttamistyö alkoi jo yläkouluikäisenä, kun Ira valittiin Espoon Mankkaan koulun oppilaskunnan hallitukseen ja Espoon nuorisovaltuustoon. Etelä-Tapiolan lukiossa oli mahdollisuus opiskella vaikuttamista tukevia soveltavia kursseja, ja lukio myös kannusti koulun ulkopuolisiin yhteiskunnallisiin harrastuksiin.
 
Toiminta yhteisten asioiden hyväksi jatkui Lapin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtajana sekä oikeustieteen ylioppilaiden yhdistys Artiklan hallituksessa.
 
Kasvatustieteen opinnot työn alla
 
Vuonna 2016 Lapin yliopistosta valmistunut Ira on aina kokenut oikeudenmukaisuuden puolustamisen tärkeäksi arvoksi. Opintoalan valintaan vaikutti halu edistää oikeudenmukaisuutta omassa työssä sekä mahdollisuus työllistyä monenlaisiin tehtäviin.
 
– Toinen vaihtoehtoni oli hakea opettajaksi. Suoritin opiskeluaikana kasvatustieteen ja erityispedagogiikan perusopinnot. Tällä hetkellä opiskelen Lapin yliopistossa työn ohessa yleisen kasvatustieteen opintoja, ja tavoitteena on kasvatustieteen maisterin tutkinnon suorittaminen.
 
Koulutuspolitiikka kuului Iran toimenkuvaan jo edellisessä työpaikassa Suomen Lakimiesliitossa, jossa hän työskenteli opiskeluaikanaan opiskelija-asiamiehenä. Valmistumisensa jälkeen hän vastasi Lakimiesliiton oikeus- ja koulutuspolitiikasta.
 
Ennen OAJ:n toimistoon tuloa Ira suoritti tuomioistuinharjoittelun Kajaanin käräjäoikeudessa ja Rovaniemen hovioikeudessa. Varatuomarin arvonimen hän saa loppuvuodesta.
 
Teksti: Maija-Leena Nissilä
Jaa