• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Touhula sulkee päiväkoteja – OAJ: kuntien tuotettava itse pääosa varhaiskasvatuksen palveluista

18.06.2020 - 16.14 Uutinen
Kuvituskuva

Päiväkotiketju Touhula sulkee yksiköitään yt-neuvottelujen tuloksena. Päiväkotien sulkemisella on iso vaikutus lapsiin ja perheisiin sekä irtisanomisuhan alla oleviin päiväkodin työntekijöihin. OAJ:n mielestä yksityisellä varhaiskasvatuksella on osansa varhaiskasvatusjärjestelmässä, mutta kuntien on itse tuotettava pääosa varhaiskasvatuksen palveluista.

— Tämä on merkittävä isku yksityisen varhaiskasvatusjärjestelmän luotettavuudelle. Kunnat ovat paikoitellen ulkoistaneet paljon varhaiskasvatuksen toimintoja. Ratkaisu vaikuttaa perheiden lisäksi Touhulan varhaiskasvatusalan opettajiin, koska osalla työsuhde katkeaa väistämättä, OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos toteaa. 

Touhulan päiväkotien lakkauttaminen on merkittävä asia suomalaiselle varhaiskasvatusjärjestelmälle. Päiväkotien lakkauttaminen johtaa myös siihen, että monilla lapsilla yhtenäinen varhaiskasvatuksen ketju katkeaa.

— Ja faktahan on se, että vastuu nyt lopettavien päiväkotien korvaavien paikkojen järjestäminen siirtyy kunnalle. Toivotaan, että mahdollisimman monen työpaikka ja lasten oikeus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen säilyvät myös tässä tilanteessa, Lindroos painottaa. 

OAJ on valmis tekemään hartiavoimin työtä sen eteen, että työpaikat turvataan yksityisen sektorin puolella. Neuvottelujärjestelmää on syytä uudistaa merkittävästi.

— Muutoksia on tehtävä rajusti ja mallia on otettava nyt kunta-alalla tehtävistä järjestelmämuutoksista, Lindroos sanoo.

Päiväkotiketju Touhula lakkauttaa yt-neuvottelujen seurauksena 43 päiväkotia. Yt-neuvottelut koskettivat 440 työntekijää. Irtisanottavien määrä selviää myöhemmin.  

OAJ tukee ja kantaa huolta Touhula- päiväkodeissa työskentelevistä jäsenistään. Järjestö ohjeistaa oman jäsenkuntansa tilanteen vaativista toimenpiteistä heti juhannuksen jälkeen.   

Teksti: Milla Eronen
Kuva: Leena Koskela