• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tehy ja Super kaatoivat ratkaisuesityksen – sopu neuvoteltava ilman Sotea

30.04.2020 - 12.08 Tiedote
Kuvituskuva

Neuvottelujärjestö Sote eli Tehy ja Super kaatoivat 420 000 kunta-alan työntekijän sovitteluratkaisun syntymisen. JUKO esittää nyt Kuntatyönantajalle neuvotteluja, joissa Sote ei ole mukana.

Neuvottelujärjestö Sote eli Tehy ja Super kaatoivat tänään 420 000 kunta-alan työntekijän sovitteluratkaisun syntymisen. 

– Meillä oli tavoitteena löytää opetusalalle ja koko kunta-alalle sopimusratkaisu. Nyt eletään poikkeusaikoja, jolloin vakaus ja työrauha olisivat elintärkeitä etenkin, kun korona-aika jatkunee vielä pitkään, JUKOn ja OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo pettyneenä.

JUKO olisi Luukkaisen mukaan ollut valmis hyväksymään valtakunnansovittelijan ratkaisuesityksen, vaikka se kaikilta osin ei vastannutkaan JUKOn tavoitteita.

– On kohtuutonta, että opetusala ei nyt päässyt eroon kiky-tunneista eikä saa kesän korvilla edes yleistä linjaa vastaavia palkankorotuksia. Neuvotteluja pitää siis jatkaa. Niissä on oltava edelleen mukana myös varhaiskasvatuksen opettajien siirto samaan sopimukseen muiden opettajien kanssa.

Ratkaisuesityksessä oli tarjolla muun muassa 23 kuukauden sopimus, yleisen tason mukaiset korotukset ja kiky-tuntien poisto sekä varhaiskasvatuksen opettajien siirtyminen OVTESiin. 

JUKO vaatii erillisratkaisua

JUKO vaatiikin Kuntatyönantajaa palaamaan neuvottelupöytään niiden järjestöjen kanssa, jotka ovat valmiita etsimään ratkaisua ja sopimaan.

– Erillisratkaisu on mahdollinen, koska kunnallinen pääsopimus eli neuvottelumenettelyä koskeva sopimus on päättynyt Soten irtisanottua sen syksyllä. KT ei voi jättää koko kunta-alaa pantiksi sen vuoksi, että Tehy ja Super eivät hyväksyneet valtakunnansovittelijan ratkaisuesitystä.

Vanhoja sopimuksia noudatetaan kaikkine nykyisine sisältöineen siihen asti, kunnes uusista sopimuksista on päästy ratkaisuun.

Huhtikuun alusta asti sovittelussa olleen kunta-alan sopijaosapuolia ovat olleet JUKO, Julkisen alan unioni JAU (JHL ja Jyty), Sote (Super, Tehy ja Suomen pelastusalan ammattilaiset) ja KT Kuntatyönantajat.

Kun sopua ei löytynyt kunta-alan sovittelussa, myöskään OAJ:n jäseniä koskevia muita jäljellä olevia työehtosopimuksia, muun muassa OVTES-sopimusta, ei ole hyväksytty.

Sopimukset puuttuvat myös Avaintyönantajiin kuuluvissa oppilaitoksissa ja yksityisissä päiväkodeissa työskenteleviltä.

Lisätty 30.4. klo 13.45 tieto ratkaisuesityksen pääsisällöstä.

Näin Olli Luukkainen kommentoi – katso video!

 

Jaa

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • Ajankohtaista sopimuksista -sivulle olemme keränneet usein kysyttyjä kysymyksiä sopimusaloittain. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.

PSST! Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!