• logo
  • logo
Koulutuksen laatu

”Taitaja ei synny tyhjästä, opettaja hioo timantit” – opettajuuskin esillä Taitaja-kisoissa

21.05.2019 - 16.14 Uutinen
Kuvituskuva
Team Stadin joukkueenjohtaja Janne Turtiainen otti vastaan joukkuuensa Huippujoukkue-tunnustuksen. Palkinnon luovuttivat Teknologiateollisuuden Itä-Suomen aluepäällikkö Esa Näätänen sekä OAJ:n Nina Lahtinen ja Inkeri Toikka.

Opiskelijat ovat pääosassa, mutta opettajuuskin vaikuttaa taustalla Joensuussa järjestettävässä Taitaja2019-ammattitaitokilpailussa. Opettajan tehtävänä on löytää jokaisesta opiskelijasta tulevaisuuden tekijä, sanoo OAJ:n koulutusasiainpäällikkö Nina Lahtinen.

Vuosittainen ammatillisen koulutuksen suurtapahtuma ja ammattitaitokilpailu Taitaja 2019 on meneillään Joensuussa. Tapahtuman keskiössä ovat opiskelijat ja osaaminen – mutta aivan kuin ammatillisessa koulutuksessakin, taustalla tukea antavat opettajat.

Tiistaina Stadin ammatti- ja aikuisopiston joukkue palkittiin ”Taitaja2019 -huippujoukkueena”. OAJ:n ja Teknologiateollisuus ry:n järjestämässä kisassa opiskelijoiden, opettajien ja työpaikkaohjaajien valmistautumisesta ammattitaitokisaan tuotettiin videoita.

”Lähiopettaja pitää kädestä ja potkii kankkuun”

Stadin ammatti- ja aikuisopiston Team Stadi -joukkue on mukana Taitajassa kymmenen opiskelijan voimin. Kilpailijoiden lajeina ovat CAD-suunnittelu, painotuotteen suunnittelu, pelituotanto, kondiittori, tarjoilija sekä puhtaus- ja kiinteistöpalveluala.

Voittovideolla CAD-suunnittelua opiskeleva Hanno Lehtiniemi hehkuttaa opettajansa ja kilpaohjaajansa Maarit Pylkkäsen sparrausta Taitaja-kisan alla. Opettaja tulee joskus otettua itsestäänselvyytenä, mutta Lehtiniemi on tyytyväinen, kun sai kisaohjaajakseen juuri Pylkkäsen.

– Lähiopettaja on se, joka valmentaa ja pitää kädestä tässä prosessissa. Kun ei ole aiemmin ollut mukana tällaisessa kisassa, niin se merkitsee tosi paljon, että kuka siellä taustalla tsemppaa, puurtaa ja taputtaa selkään, Lehtiniemi kertoo.

Painotuotteiden suunnittelua opiskeleva Tia Tast sanoo, että hänen opettajansa ja kisahuoltajansa Tuula Karastie on toiminut ”varaäitinä” valmistautumisessa.

– Hän on potkinut kankkuja, kun on ollut aika vähän tsempata – ja tsempannut, kun itsellä on ollut epätoivoinen olo. Hän on pitänyt huolta ja ollut äitikarhuna, Tast sanoo,

”Opettajillekin työelämäjaksoja”

Ammatillisesta opettajuudesta keskusteliin OAJ:n ja Teknologiateollisuuden järjestämässä seminaarissa tiistaina. OAJ:n koulutusasiainpäällikön Nina Lahtisen mukaan Taitaja-kilpailu on hyvä näyteikkuna ammatilliseen koulutukseen.

– Kilpailuvideoissakin näkyy se kova työ, jota oppilaitoksissa tehdään. Opiskelija ei jää yksin, kun mukana oleva opettaja motivoi, sparraa ja antaa uskoa omiin kykyihin.

Seminaarissa puitiin ammatillisen koulutuksen nykytilaa ja pohdittiin keinoja, joiden avulla ammatillisen koulutuksen raja-aitoja voitaisiin purkaa niin yritysten ja ammattikorkeakoulujen kuin oppilaitostenkin välillä.

Teknologianteollisuus ry:n johtavan asiantuntijan Anne Ahkola-Lehtisen mukaan olisi toivottavaa, jos opettajilla olisi mahdollisuus syventää työelämätuntemustaan esimerkiksi opettajien omilla työelämäjaksoilla.

Taitaja-tapahtuman järjestäjät toivoivat, että nyt ensi kertaa toteutettu videokilpailu olisi mukana  myös ensi vuoden Taitaja-kisoissa Jyväskylässä. Kilpailuun valmistautumista taltioivat videot koettiin toimivaksi tavaksi tuoda esiin opettajan ja työelämän roolia opiskelun osana.

Teksti: Matias Manner

Kuva: Riikka Hurri

Jaa