• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Koulutuksen rahoitus"

Taiteen perusopetukseen tarvitaan valtiolta lisää rahaa – nyt yritykset tekevät bisnestä työehtojen kustannuksella

Liian pieni valtion rahoitus on jättänyt taiteen perusopetuksen järjestämistä liikaa bisnespohjaisille taide- ja musiikkikouluille, joissa ei aina noudateta työehtosopimuksia. Hannele Louhelainen ja Anna Hoffrén vaativat valtiolta lisärahaa, jotta taiteen perusopetuksessa voidaan työehtoja kunnioittaen vastata suureen kysyntään.

14.05.2019 Uutinen
Yritystukia ohjattava koulutukseen ja osaamisen kehittämiseen

Yritystuet muodostavat merkittäviä rahavirtoja kansantaloudessamme. Työ- ja elinkeinoministeriön arvion mukaan valtion talousarviossa on noin miljardi suoria yritystukia ja kolme miljardia erilaisia verotukia yrityksille.

29.04.2019 Blogi
Koulutuksesta leikattu 2 miljardia – kansa haluaa suunnan muuttuvan

Kaksi edellistä hallitusta on leikannut kovalla kädellä koulutuksen rahoitusta. Kansa haluaa rahoituskäyrien kääntyvän ylöspäin, selviää Taloustutkimuksen kyselystä.

25.03.2019 Uutinen
Taloustutkimuksen koulutuskysely: Kansalaiset vaativat kouluihin pienryhmiä oppimisen tueksi

Suomalaiset suhtautuvat koulutukseen myönteisesti ja ovat sitä mieltä, että poliitikkojen pitäisi olla nykyistä kiinnostuneempia koulutuksesta. Oppimisvaikeuksien selättämiseksi vaaditaan enemmän oppimisen tukea ja oppilaille mahdollisuutta saada opetusta tarvittaessa pienryhmässä, selviää OAJ:n Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä.

20.03.2019 Tiedote
Koulutuksen rahoitus kuntoon

Koulutus tarvitsee pitkän aikavälin kasvuohjelman, jolla rahoitus nostetaan kestävälle tasolle. Kasvuohjelmassa on hahmoteltava tavoitetila ja askelmerkit sen saavuttamiseksi seuraavan vuosikymmenen loppuun mennessä. OAJ:n ehdotukset koulutuksen rahoituksen kehittämiseksi on koottu tähän julkaisuun.

18.03.2019 Julkaisu
Eduskunta on uuvuttanut rehtorit ja koulutuksen

Rehtorin työaika ei enää riitä rehtorin ydintehtäviin. Syy siihen ja rehtorien uupumiseen on eduskunnassa ja sen tekemissä päätöksissä. Väite voi tuntua etäiseltä, mutta väitän silti ja perustelen.

12.03.2019 Blogi
Voiko rahalla työntää tai vetää, jos sitä ei ole?

Lukion rahoitusta yritettiin huonoin tuloksin uudistaa vuosina 2014–2015. Uudistusyritys painottui tulosohjaukseen ja tehokkuuteen, jotka eivät lukiokoulutuksen kehittämisen kannalta olleet perusteltuja tavoitteita. Uudistuksessa oli luotu monimutkaisia rahoituselementtejä estämään opiskelun keskeyttämisiä ja opintojen pitkittymistä, vaikka tällaisia ongelmia lukioissa ei edes ollut. Eduskuntakäsittelyssä uudistuksen tie nousi pystyyn ja rahoitusmalli jäi ennalleen.

08.03.2019 Blogi
Viikon ilouutinen: Pikkunorssit tulevat varhaiskasvatukseen, kokeilurahaa jaossa

Peruskouluista tutut harjoittelukoulut eli norssit laajenevat nyt myös varhaiskasvatukseen. OAJ toivoo, että yliopistot tarttuvat tilaisuuteen.

05.02.2019 Uutinen
OAJ: Korkeakoulujen rahoitusmalliin jäi valuvikoja

Enemmän harkinnanvaraista rahoitusta, vähemmän perusrahoitusta. OAJ:n mielestä korkeakoulujen uuden rahoitusmallin perusta ontuu. Tulevalla hallituksella on näytön paikka rahoituksen tason turvaamisessa.

18.01.2019 Uutinen
Miksi varhaiskasvatuksella saa tehdä bisnestä?

Varhaiskasvatuksen merkitys oppimiseen on ymmärretty aivan uudella tavalla Suomessa muutaman viime vuoden aikana.

19.12.2018 Blogi