• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Luottamus meni, nyt se pitää palauttaa – Mielenilmaus toi yhteen Helsingin työntekijät ja päättäjät

25.08.2022 - 14.29 Uutinen
Kuvituskuva
Helsingin pormestari Juhana Vartiainen sai Senaatintorilla selvät terveiset: palkkasotkun ratkaisujen eräpäivä on nyt.

Ammattijärjestöjen varoituksia Sarastian palkkajärjestelmään siirtymisen riskeistä ei kuunneltu. Eräpäivä-mielenilmauksessa työntekijät ja kaupungin johto kohtasivat kasvotusten. Tapahtumassa saatiinkin viestejä siitä, että nyt kaupungin johto aikoo toden teolla pyrkiä palauttamaan menetettyä luottamusta. Tämä edellyttää henkilöstön kuuntelemista ja ongelmien laajuuden ymmärtämistä, korostavat helsinkiläiset OAJ-aktiivit.

Mikä päivä tänään on? kysyy OAJ:n ja JHL:n järjestämän mielenilmauksen juontaja Ina Mikkola.
 
Eräpäivä! vastaavat mielenilmaukseen saapuneet Helsingin kaupungin työntekijät.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Erapaiva-24082022-by-Jarkko-Mikkonen.jpg

Väki on kokoontunut Senaatintorille vaatimaan, että kaupunki korjaa Sarastian palkkajärjestelmän ongelmat ja korvaa tapahtuneet virheet.
 
–Ongelmat ovat isoja ja niitä on niin monella, että kokonaisuudessaan tilanne on täysi fiasko. Luottamus on mennyt, Niina Srbinoska kertoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Erapaiva-24082022-by-Jarkko-Mikkonen_7.jpg

Niina Srbinoska tietää Sarastian palkkajärjestelmään siirtymisen aiheuttaneen monenlaisia ongelmia.

Sekavia palkkalaskelmia sekä paljon isoja ja pieniä virheitä

Niina Srbinoska toimii OAJ:läisen Stadin ammattiopiston paikallisyhdistyksen eli Stapin puheenjohtajana. Tässä tehtävässä Sarastian järjestelmään siirtymisen aiheuttamat ongelmat ovat tulleet tutuksi.
 
– Monella on jäänyt kesän aikana palkka maksamatta. Lomarahoja jäi maksamatta noin joka neljännelle meillä Stadin ammattiopistossa. Tiedän myös ääriesimerkin, jossa eräs sai palkkapäivänä tililleen yli 50 000 euroa, Srbinoska sanoo.

Tiedän ääriesimerkin, jossa eräs sai palkkapäivänä tililleen yli 50 000 euroa.

Hän kritisoi palkanmaksussa tehtyjen virheiden lisäksi Sarastian järjestelmän sekavia palkkalaskelmia. Ne ovat olleet monisivuisia ja todella vaikeita tulkita. Paikallisyhdistys on pyrkinyt tukemaan jäseniä kaaoksen keskellä.

– Lähetimme jäsenillemme laskukaavan, jonka avulla voi selvittää, paljonko lomarahaa pitäisi saada. Mutta eihän se niinkään voi mennä, että kaikkien pitäisi jokaisena palkkapäivänä tarkastaa, tuliko tilille oikea summa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Erapaiva-24082022-by-Jarkko-Mikkonen_5.jpg

Stefan Loman ja Jukka Talvitie kertoivat, että henkilöstön edustajille ongelmat eivät tulleet yllätyksenä.

Henkilöstön edustajat varoittivat riskeistä etukäteen

Kun moka on tapahtunut, ei jälkiviisaus auta. Silti on tärkeää katsoa peiliin ja oppia virheistä.
 
OAJ:läinen pääluottamusmies Jukka Talvitie ja JHL:n Helsingin yhteisjärjestön puheenjohtaja Stefan Loman kritisoivat kaupunkia siitä, että työntekijöitä ei kuunneltu, kun uutta palkkajärjestelmää otettiin käyttöön.

Henkilöstön edustajat olivat etukäteen varoittaneet kaupunkia erilaisista järjestelmävaihdokseen liittyvistä riskeistä. Nämä riskit toteutuivat. Talvitie ja Loman korostivatkin sen tärkeyttä, että työnantaja tekee yhteistyötä ja aidosti kuuntelee henkilöstön edustajia. Merkkejä paremmasta on näkyvissä.

– Nyt tuntuu vihdoin siltä, että henkilöstöä kuunnellaan, Jukka Talvitie sanoi.

Eräpäivä-mielenilmaus toi tämän myös konkreettisesti näkyväksi.

Talvitien ja Lomanin kanssa lavalle nousivat kaikki apulaispormestarit, jotka puoluetaustasta riippumatta myönsivät tilanteen katastrofaalisuuden.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Erapaiva-24082022-by-Jarkko-Mikkonen_1.jpg

Helsingin pormestari Juhana Vartiainen vastasi lavalla Nina Mikkolan sekä OAJ:n ja JHL:n puheenjohtajien kysymyksiin.

Palkkasotkun ratkaiseminen on pormestarin ykkösprioriteetti

Mielenilmauksella OAJ ja JHL muistuttivat, että vastuu palkkasotkun korjaamisesta ja virheiden korjaamisesta on kaupungin johdolla.
 
OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto ja JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine pääsivät puheenvuorojensa jälkeen tenttaamaan suoraan myös pormestari Juhana Vartiaista siitä, milloin ongelmat saadaan korjattua ja työntekijöille korvataan palkanmaksussa tapahtuneet virheet ja vahingot.

Pormestari vakuutteli Eräpäivä-mielenilmauksen osallistujille, että ongelmien ratkaisu on hänelle ykkösprioriteetti.
 
– Kukaan ei ole teitä vastaan, kaikki ovat puolellanne, Vartiainen sanoi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Erapaiva-24082022-by-Jarkko-Mikkonen_4.jpg

Anna Laakkosen (keskellä) mukaan Sarastian järjestelmä on vaikeuttanut myös uusien työntekijöiden rekrytointeja.

Työtä jäsenten eteen torilla ja kulisseissa

Päättäjiltä kuultiin lupauksia hihojen käärimisestä mutta ei siitä, että kaikki ongelmat ratkeaisivat välittömästi.

Lupaukset pikaratkaisuista voisivatkin olla katteettomia, koska ongelmat ovat niin monisyisiä. Siksi myös luottamusmies ja Helsingin varhaiskasvatuksen opettajien puheenjohtaja Anna Laakkonen korostaa, että ratkaisuja etsittäessä pitää kuunnella heitä, jotka ongelmien kanssa painivat.

– Toivon kaupungin johdolle ratkaisujen hakemiseen viisautta kuunnella asiantuntijoita ja työntekijöitä, jotka ongelmien äärellä tälläkin hetkellä työskentelevät. Ja toivon mielenilmauksen olevan jäsenillekin konkreettinen osoitus siitä, että oma ammattijärjestö ja luottamusmiehet tekevät jatkuvasti työtä sen eteen, että jäsenten ongelmat ratkeaisivat ja tilanne menisi eteenpäin, Laakkonen sanoo.
 
Varhaiskasvatuksen opettajista on Helsingissä valtava pula, ja palkanmaksun lisäksi Sarastian järjestelmään siirtyminen on Laakkosen mukaan vaikeuttanut rekrytointeja.

– Sarastian kautta menevät myös uudet työsopimukset, ja moni päiväkodin johtaja on kertonut niiden käsittelyn olevan tosi hidasta. Kun uudet työntekijät eivät saa sopimuksia, he eivät saa myöskään tunnuksia eri järjestelmiin eivätkä pääse esimerkiksi työterveyteen, Laakkonen kertoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Erapaiva-24082022-by-Jarkko-Mikkonen_6.jpg

HOAY:n puheenjohtaja Timo Saavalainen jäi edelleen kaipaamaan vastuunkantoa tehdyistä virheistä. 

Vastuunkantoa tarvitaan

Helsingin opettajien ammattiyhdistyksen puheenjohtaja Timo Saavalainen pitää hyvänä sitä, että mielenilmaus kokosi jäsenten lisäksi Senaatintorille paljon kaupunginvaltuutettuja eri puolueista.

– Eräpäivässä toimme päättäjille näkyväksi, että tuohtumus on nyt suurta. Vihdoin näyttää siltä, että kaupungilla on halua ratkaista erilaiset ongelmat, jotka johtuvat Sarastian järjestelmään siirtymisestä.

Hän odottaa kaupungilta ratkaisujen lisäksi vielä sitä, että virheistä kannetaan vastuu.

– Hienoa, että pormestarikin teki tapahtumassa yllätysesiintymisen. Mutta hän vastasi edelleen taitavasti väistellen hänelle esitettyihin kysymyksiin eikä ottanut vastuuta hankintaan liittyneistä virheistä.

Pormestari vastasi edelleen taitavasti väistellen hänelle esitettyihin kysymyksiin eikä ottanut vastuuta hankintaan liittyneistä virheistä.

Mielenilmauksen jälkeen päättäjät jatkoivat keskustelua palkkasotkun korjaamisesta kaupunginvaltuuston kokouksessa.

Helsingin pormestari Juhana Vartiainen, henkilöstöjohtaja Nina Gros ja kansliapäällikkö Sami Sarvilinna antoivat kaupunginvaltuutetuille tilannekatsauksen palkkasotkun syistä, seurauksista ja ratkaisuista. Tämän jälkeen kaupunginvaltuutetut käyttivät puheenvuoroja ja esittivät tilanteesta kysymyksiä.

Valtuutettujen puheenvuoroissa toistuivat mielenilmauksen viestit: tilanne on kaupungille häpeällinen, ja ongelmat on ratkaistava ja vahingot korvattava pikimmiten.
 
Voit katsoa kaupunginvaltuustossa käydyn keskustelun täältä (noin kohdasta 4:30 alkaen). 

 

Teksti: Heikki Pölönen

Kuvat: Jarkko Mikkonen

Jaa