• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

OAJ antoi lausuntonsa hallituksen esityksestä koskien lakimuutoksia

OAJ antoi lausuntonsa hallituksen esitykseen koskien työriitojen sovittelusta ja eräiden työtaistelutoimenpiteiden edellytyksistä annetun lain muuttamisesta.

25.06.2024 Lausunto
Tasa-arvo kuuluu kaikille – toimi näin, jos kohtaat syrjintää

Pride-viikko on hyvä hetki pysähtyä tarkastelemaan erilaisia haasteita, joita seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset kohtaavat edelleen työelämässä. Syrjinnän lopettaminen vaatii valppautta ja tekoja ympäri vuoden. Siksi on hyvä tietää, kuinka toimia, jos kohtaa syrjintää, kirjoittaa OAJ:n lakiasiainjohtaja Ulla Walli.

24.06.2024 Blogi
Sivistalta törkeä veto varhaiskasvatuksessa – ”Luottamus rapautui, he eivät arvosta opettajia”

Yksityisen varhaiskasvatuksen työnantajia edustava Sivista uhkaa jättää OAJ:n eli opettajat ulos neuvottelupöydästä. OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto pitää tätä osoituksena siitä, että Sivistan johdossa ei arvosteta opettajia lainkaan.

20.06.2024 Tiedote
OAJ:n toimisto palvelee myös kesällä

Kesälläkin saat meidät kiinni jäsenpalvelunumeroista ja yhteydenottolomakkeella.

19.06.2024 Uutinen
Oppimisen tuki uudistuu perusopetuksessa

Petteri Orpon hallitus uudistaa hallitusohjelman mukaisesti perusopetuslakia. Hallituksen tavoitteena on täsmentää oppilaan saaman tuen muotoja sekä turvata riittävä tuki. Laki on nyt lausuntokierroksella. OAJ katsoo, että suunta on oikea, mutta hallituksen esitys kaipaa vielä täsmentämistä ja selkeyttä.

18.06.2024 Uutinen
Muutosneuvottelut Vaasan yliopistossa

Vaasan yliopistossa alkavat muutosneuvottelut. Muutosneuvotteut voivat johtaa enintään 35 henkilön työsuhteen päättämiseen.

17.06.2024 Uutinen
OAJ:n lausunto luonnoksesta perusopetuslain muuttamiseksi – Hallituksen esitys kaipaa vielä täsmentämistä ja selkeyttä

OAJ on jättänyt lausuntonsa hallituksen esityksen luonnokseen perusopetuslain oppimisen ja koulunkäynnin tuen muuttamiseksi.

14.06.2024 Lausunto
OAJ:n lausunto hallituksen esityksestä ammatillisen koulutuksen lakimuutoksista – suuren kokonaisuuden yhteisvaikutuksia ei ole arvioitu riittävästi

Hallituksen esitys laiksi ammatillisen koulutuksen toiminnanohjauksen kokeilusta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi noudattaa Petteri Orpon hallitusohjelman tavoitteita.

14.06.2024 Lausunto
Sovittelu jatkuu juhannuksen jälkeen  

Sovittelua OAJ:n ja yksityisiä kouluja ja oppilaitoksia edustavan Sivistysalan välillä jatketaan juhannuksen jälkeen 26.6. Molemmat osapuolet saivat sovittelijalta tehtäviä.  

11.06.2024 Uutinen
Tärkeä AVI:n ratkaisu: Pelkkä henkilöstömitoituksen toteutuminen päiväkotitasolla ei riitä lapsen edun toteutumiseen

Etelä-Suomen aluehallintovirasto teki Lappeenrannassa ja Helsingissä toimivia päiväkoteja koskien ratkaisut, joilla on merkitystä koko maan varhaiskasvatuksen järjestämisen kannalta. AVI katsoi, että päiväkotien henkilömitoituksen toteutuminen koko päiväkodin tasolla ei vielä riitä varhaiskasvatuslain tavoitteiden toteutumiseen lapsen edun mukaisesti.

07.06.2024 Uutinen
OAJ hakee juristia

Haemme työoikeuteen erikoistunutta juristia vakituiseen työsuhteeseen. Haku alkaa 7.6.2024 ja päättyy 23.6.2024.

07.06.2024 Uutinen
Koulutuspolitiikassa unohdetaan muuttuvat osaamistarpeet

Me ammatillista koulutusta sekä työ- ja elinkeinoelämää edustavat järjestöt olemme huolissamme siitä, että työikäisen väestön mahdollisuudet kehittää osaamistaan kapenevat yhteiskunnassa, etenkin ammatillisessa aikuiskoulutuksessa.

06.06.2024 Tiedote
Opiskelijoiden tukea on vahvistettava lukioissa

Lukiolaki on uudistumassa ja sen osana oppimisen tukea uudistetaan ja lukiolaiset ovat saamassa oikeuden tukiopetukseen. Tämä on ollut OAJ:n pitkäaikainen tavoite. Lakiluonnoksessa on kuitenkin puutteita oppimisen tuen yhtenäistämisen ja lukiokoulutuksen rahoituksen osalta.

05.06.2024 Uutinen
OAJ:n lausunto luonnoksesta lukiolain muuttamiseksi – oppimisen tukea on vahvistettava konkreettisesti

Lukiolakia ja siihen liittyviä lakeja uudistetaan Petteri Orpon hallitusohjelman mukaisesti. OAJ pitää uudistusten tavoitteita kannatettavina, mutta lakiluonnokset edellyttävät vielä tarkentamista. OAJ kannattaa oppimisen tuen vahventamista, mutta lisärahoitus on kohdennettava konkreettisesti erityisopettajien määrän lisäämiseen.

05.06.2024 Lausunto
Lausunto opiskeluhuollon selvityksestä

Opetushallitus on pyytänyt OAJ:n lausuntoa opiskeluhuollon selvitystä varten. Selvitys tehdään yhteistyössä OKM:n, STM:n ja VM:n kanssa.

04.06.2024 Lausunto