• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Ammatillinen koulutus"

Ammatillisesti suuntautunut koulutus mahdollistaa jatkuvan oppimisen

Yhteiskunnan muutos on kiihdyttänyt ammatillisesti suuntautuneita oppilaitoksia tarkastelemaan paikkaansa osaamisen kehittäjinä. Niillä on hyvät mahdollisuudet olla edelläkävijöitä.

15.04.2020 Blogi
Opettaja, kerro kokemuksistasi poikkeusoloissa – ”jokainen vastaus on arvokas”

Miten opetus poikkeusoloissa ja etänä on sujunut? Mikä on toiminut, mikä on tökkinyt? OAJ kerää huhtikuun puoliväliin auki olevalla kyselyllä opettajien kokemuksia poikkeuksellisista opetusjärjestelyistä. Kyselyyn vastaaminen vie vain muutaman minuutin.

02.04.2020 Uutinen
Osaamisvajeen paikkaamiseen varauduttava poikkeusolojen jälkeen

Opettajien ja opetusalan johdon työpanos on merkittävä Suomen selviämisen kannalta nyt vallitsevissa poikkeusoloissa, OAJ muistuttaa eduskunnan sivistysvaliokunnalle antamassaan lausunnossa. Poikkeusolojen jälkeen on varmistettava, että osaamisvaje paikataan.

18.03.2020 Lausunto
”Sopivin askelin ja taitojen mukaan” – Opetushallitukselta ohjeita korvaavan opetuksen järjestämiseksi

Opetushallitus julkaisi tiistaina 11-kohtaisen ohjeistuksen korvaavan opetuksen järjestämisestä kouluissa ja oppilaitoksissa alkaneissa poikkeusoloissa. OAJ:n kehittämispäällikön Jaakko Salon mukaan opettajien on huolehdittava myös omasta jaksamisestaan suurponnistuksessa.

17.03.2020 Uutinen
Kysymyksiä ja vastauksia opetuksen järjestämisestä koronan aiheuttamien poikkeusolojen aikana

Useilla koulutusasteilla siirrytään koronaviruksen vuoksi etäopetukseen. Varhaiskasvatuksessa toiminta jatkuu, ja varhaiskasvatuksen opettajat kannattelevat työllään koko yhteiskuntaa. Koronaviruksen aiheuttamat poikkeusolot ovat herättäneet OAJ:n jäsenissä huolta ja kysymyksiä. OAJ vastaa jäsenten kysymyksiin.

17.03.2020 Uutinen
Aikuiskoulutuskeskuksen opettaja: ”Haluaisin, että opettajan työ olisi edelleen hieno ammatti”

Petri Karoskosken mielestä ammatillisen koulutuksen reformi on lisännyt ammatillisten opettajien hallinnollista työtä ja riittämättömyyden tunnetta. Hänestä opettajan tulisi saada keskittyä perustehtäväänsä: opettamiseen ja ohjaamiseen. Työstä pitää saada kilpailukykyistä palkkaa, ja on tärkeää, että aikaa jää myös palautumiselle.

13.03.2020 Uutinen
Opetusministeri: Lomauttajakunnalta voidaan periä takaisin valtionosuuksia

Opetusministeri muistuttaa, että jos lomauttajakunnat eivät hoida tehtäviään, niiltä voidaan periä takaisin perusteetta maksettuja valtionosuuksia. OAJ:n mielestä säästöjä hakevien kuntapäättäjien kannattaakin jättää keinovalikoimasta opetustoimen ja opiskeluhuollon lomautukset. Ne eivät tuo säästöjä eikä niitä käytännössä voi toteuttaa rikkomatta lakia.

06.03.2020 Uutinen
Kuntien surkastuminen ei saa johtaa koulutuksen näivettämiseen

Hätä koulutuksen eriytymisestä ei saa johtaa koulutusjärjestelmämme näivettämiseen tai harkitsemattomiin pikaratkaisuihin. Perusopetuksen on pysyttävä lähipalveluna ja toisen asteen koulutus tulee voida suorittaa maan kaikilla alueilla.

27.02.2020 Blogi
Nivelet notkeiksi - Joustavat polut perusopetuksesta toiselle asteelle

Oppivelvollisuuden laajentaminen on Sanna Marinin (sd.) hallituksen suurimpia rakenteellisia uudistuksia. Tavoitteena on saada suomalaisten koulutustaso ja sen myötä työllisyys nousuun. OAJ kannattaa uudistusta, mutta korostaa sitä, että nyt tiedossa olevat ongelmat perusopetuksessa ja nivelvaiheessa on tässä yhteydessä korjattava.

24.02.2020 Näkemys
Joustavat aikuisten kouluttajat

Aikuiskoulutuskeskusten opettajat ja opinto-ohjaajat ovat avainasemassa, kun työelämä ja yhteiskunta muuttuvat. Työikäisiltä vaaditaan uuden oppimista ja osaamisen kehittämistä. Opettajilla on tietotaitoa aikuisten ohjaamiseen ja toimivat työelämäverkostot, joita jatkuva oppiminen edellyttää.

24.02.2020 Blogi