• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

Sisäilmaohjelman pitkä miinus: Sairastumista vähätellään

Juuri julkaistussa sisäilma- ja terveysohjelmassa ei hyväksytä vieläkään sitä, miten monella tavalla kehno sisäilma sairastuttaa työntekijöitä.

01.11.2018 Uutinen
”Opettajantyöstä on tullut tunnetyötä” – psyykkinen haavoittuvuus on lisääntynyt työelämässä

Vasta ilmestyneen Opettaja-lehden artikkelissa Mieli lujilla kerrotaan, että työkuorma saa monen opettajan mielen säröilemään.Työterveyslaitoksen tutkimusten mukaan psyykkinen haavoittuvuus on lisääntynyt yleensäkin suomalaisessa työelämässä.

19.10.2018 Uutinen
Ammattijärjestöt arvostelevat luonnosta kansalliseksi sisäilma- ja terveysohjelmaksi

OAJ ja joukko muita ammattijärjestöjä on esittänyt eriävän mielipiteensä THL:n valmistelemasta kansallisesta sisäilmaohjelman luonnoksesta.

26.09.2018 Uutinen
Tehovaatimukset veivät amkien henkilöstön kovalle kuurille

Kun samaan aikaan annetaan vapautta ja leikataan resursseja, se kuulostaa hölmöläisten peiton jatkamiselta. Tempoilevan politiikan takia työhyvinvointi ammattikorkeakouluissa on heikentynyt.

24.09.2018 Uutinen
Professori: Opettaja, ole armollinen itsellesi – 5 vinkkiä!

Kasvatustieteen professori Juha T. Hakala kannustaa opettajia luopumaan perfektionismista ja hellittämään stressistä. Työuupuminen uhkaa, jos kaiken tekee sata lasissa.

24.09.2018 Uutinen
Huoli sisäongelmista on yhteinen – neljä tahoa kertoo, mitä tekoja nyt tarvitaan

Helsingin opettajien puheenjohtaja, Lapsiasiavaltuutettu, Mannerheimin Lastensuojeluliiton johtava asiantuntija sekä Vihaisten äitien aktiivi peräävät poliittisia päätöksiä sisäilmaongelmien ratkaisemiseksi.

17.09.2018 Uutinen
Oppiminen alkaa koulurauhasta

Koulujen kellot pirisivät taas pari viikkoa sitten lukuvuoden alun ja arkeen paluun merkiksi. Syksyn alku on monin tavoin uuden opettelun aikaa, kun monet lapset ja nuoret aloittavat kouluvuotensa uusissa kouluissa, luokissa ja ryhmissä.

30.08.2018 Blogi
Rohkeutta uuteen lukuvuoteen

Uusi lukuvuosi on jälleen alkamassa. Noin 605 000 suomalaista lasta aloittaa työnsä ja touhunsa esiopetuksessa ja perusopetuksessa. Sirkeäsilmäisiä ja uutta ahmien oppivia eskarilaisia ja ekaluokkalaisia lähtee opintiellä kumpaisiakin noin 60 000. Heille avautuu uusi maailma liki rajattomine mahdollisuuksineen.

01.08.2018 Blogi
Kannusta kuntasi mukaan Satakunta-hankkeeseen – tarjolla apua sisäilmaongelmiin

Professori Tuula Putus haluaa kouluista ja oppilaitoksista niin terveitä, että opettajat ja oppilaat pystyvät keskittymään päätehtäviinsä. Sairastuneille Putus edellyttää väistötilojen ja etäopetuksen kaltaisia kuntouttavia ratkaisuja, jotka mahdollistavat paluun terveyden tielle.

30.05.2018 Uutinen
Seitsemän järjestöä otti kantaa: Sisäilmasairaita ei saa sysätä ”toiminnallisten häiriöiden” hoitopolulle

Seitsemän ammattiliittoa, lapsiasiajärjestöä ja potilasjärjestöä on allekirjoittanut lausunnon sisäilmaoireiden ja -sairauksien hoidosta. Järjestöt eivät hyväksy sisäilmaoireiden perusteetonta luokittelua niin sanotuiksi toiminnallisiksi häiriöiksi, joiden hoito painottuu kognitiivisiin terapioihin.

21.05.2018 Uutinen
Opetusalan työolobarometri

Opettajien arviot työoloistaan ja työkyvystään ovat heikentyneet selvästi, kertoo Opetusalan työolobarometri 2017. Terveydelle vaarallista työstressiä on opettajilla enemmän kuin työntekijöillä keskimäärin. Opetusalan työolobarometri julkaistaan joka toinen vuosi.

17.05.2018 Julkaisu
Opetusalan työolobarometrin tiivistelmä

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ selvittää työolobarometrillä opettajien ja opetusalan esimiesten työhyvinvointia, työoloja ja turvallisuutta. Barometriin vastasi 1127 opettajaa ja esimiestä. Tiivistelmä.

17.05.2018 Julkaisu
Työnilo karkasi opettajan työstä

Työnilo ja työstä innostuminen eivät enää kannattele opettajia työssään entiseen tapaan, vaan opettajien arviot työoloistaan ja työkyvystään ovat heikentyneet selvästi muutamassa vuodessa. Terveydelle vaarallista työstressiä esiintyy nyt opettajilla enemmän kuin työntekijöillä keskimäärin. Opettajien työtyytyväisyys on heikentynyt alle suomalaisen työelämän keskiarvon.

15.05.2018 Tiedote
Hallitus julkisti 10 vuoden sisäilmaohjelman – OAJ odottaa ripeitä toimia

Valtioneuvosto julkisti Terveet tilat 2028 -toimenpideohjelman torstaina 3.5. OAJ odottaa, että toimissa edetään nopeasti.

03.05.2018 Uutinen
Koulurakentaminen uuteen asentoon

Suomessa on satoja homekouluja ja miljardiluokan sisäilmaongelma, jota yritetään korjata rakentamalla uusia kouluja vanhalla kaavalla. Digitaaliset palvelut, ekosysteemiajattelu ja tietoturva ovat arkea finanssialalla ja terveyspalveluissa, mutta koulurakentamisessa vasta ensimmäisellä kokeiluasteella.

16.04.2018 Blogi