• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

OAJ on huojentunut koulutuspäätöksistä, mutta tyrmistynyt ammatillisen koulutuksen leikkauksista

Petteri Orpon hallitus piti kiinni hallitusohjelman koulutusta, osaamista ja tutkimusta koskevista tavoitteista, mutta päätti kuitenkin leikata sadalla miljoonalla eurolla ammatillisen koulutuksen rahoitusta. OAJ kantaa samaan aikaan huolta kuntien taloustilanteesta, sillä niiden rooli kasvatuksen ja koulutuksen järjestäjänä on keskeinen.

16.04.2024 Uutinen
Jatkokoulutus tärkeää opetusalalla – OAJ mukana työministerin pyöreän pöydän keskusteluissa

Työministeri Arto Satonen on kutsunut työmarkkinajärjestöjä hakemaan ratkaisuja siihen, miten muun muassa opetusalalla jatkokouluttautuminen mahdollistetaan jatkossa, kun aikuiskoulutustuki lakkautetaan.

12.04.2024 Uutinen
Opiskeluhuollon siirtäminen takaisin kunnille ei vielä korjaa ongelmaa

Hallitus selvittää, voitaisiinko opiskeluhuolto siirtää hyvinvointialueilta takaisin kunnille. Opetusalan Ammattijärjestö OAJ kannattaa selvityksen tekemistä, mutta katsoo, ettei ratkaisuja pidä tehdä hätiköiden. Olennaisinta on, miten palvelut on resursoitu. OAJ julkaisi kyselytuloksia opiskeluhuollon palveluiden toimivuudesta. OAJ peräänkuuluttaa myös sitä, että koulutuksen erityissuojelus säilyy kaikilla koulutusasteilla.

11.04.2024 Tiedote
Opetusministeri Anna-Maja Henriksson vieraili OAJ:n hallituksessa

Petteri Orpon hallitus kokoontuu 15.–16.4. kehysriiheen, jossa asetetaan suuntaviivoja julkisen talouden kehitykselle. OAJ peräänkuuluttaa koulutuksen erityissuojeluksen säilyttämisen tärkeyttä. Opetusministeri Anna-Maja Henriksson vieraili OAJ:n hallituksen kokouksessa keskustelemassa ajankohtaisista koulutusta koskevista kysymyksistä tiistaina 9.4.

10.04.2024 Uutinen
Kovaa peliä Oulun yliopistossa

Mikä on oikea palkka – ja mikä on oikea tapa sen määrittämiseksi? Oulun yliopiston normaalikoulussa palkkaerimielisyydet ovat kärjistyneet ennennäkemättömällä tavalla. OAJ ja Sivista kävivät oikeutta opettajan oikeasta vaativuustasosta. Työtuomioistuimen tuomio oli OAJ:lle myönteinen – työnantaja oli siis toiminut väärin. Vastauksena työnantaja on ryhtymässä toimiin, jotka ovat räikeästi työehtosopimuksen vastaisia.

10.04.2024 Uutinen
Jyty antoi ammattikorkeakouluihin lakkovaroituksen – lakko ei koske OAJ:n jäseniä

Jytyn jäseniä koskeva lakko pidetään Haaga-Helia, Metropolia ja Karelia-ammattikorkeakouluissa tiistaina 23.4.2024. OAJ muistuttaa, että sen jäsenet eivät tee lakonalaista työtä.

08.04.2024 Uutinen
Yksityiselle opetusalalle annettiin lakkovaroitus vauhdittamaan työehtosopimuksen syntymistä

Opetusalan ammattijärjestö OAJ sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Ammattiliitto Jyty antoivat maanantaina 8.4.2024 klo 14.00 yksityistä opetusalaa koskevan lakkovaroituksen valtakunnansovittelija Anu Sajavaaralle ja Sivistalle (Sivistysala ry). Mikäli sopuun ei aiemmin päästä, seurauksena on kahden vuorokauden mittainen lakko 23.–24.4.2024.

08.04.2024 Uutinen
Lakkovaroitus yksityiselle opetusalalle

OAJ, JHL ja Jyty antoivat yhteisen lakkovaroituksen. Lakko koskee useita yksityisiä kouluja ja oppilaitoksia. Toteutuessaan lakko järjestettäisiin 23.–24.4.

08.04.2024 Tiedote
OAJ:n jäsenen verkkopalveluihin tulee vahva kirjautuminen, palveluissa käyttökatko 5.-8.4.

Parannamme verkkopalveluidemme turvallisuutta ja siirrymme kirjautumista edellyttävissä jäsenen palveluissa vahvaan tunnistautumiseen 8.4. alkaen.

04.04.2024 Uutinen
OAJ hakee harjoittelijaa ICT-tukihenkilön tehtäviin

Haemme harjoittelijaa ICT-tukihenkilön tehtäviin. Haku alkaa 4.4.2024 ja päättyy 19.4.2024

04.04.2024 Uutinen
Vantaan kouluampuminen järkyttää – ”koko kouluyhteisö tarvitsee nyt tukea”

OAJ:n puheenjohtaja pitää vantaalaiskoulussa tapahtunutta ampumavälikohtausta järkyttävänä. Tärkeää on, että koulun henkilöstö ja oppilaat saavat kaiken tarvitsemansa tuen kriisistä selviämiseen.

02.04.2024 Uutinen
Tuhansien OAJ:n jäsenten sopimukset umpeutumassa – neuvottelut jatkuvat pääsiäistauon jälkeen

Sunnuntaina tuhannet OAJ:n jäsenet siirtyvät sopimuksettomaan tilaan, kun yksityisen opetusalan ja ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten työehtosopimukset umpeutuvat. Neuvotteluja jatketaan pääsiäistauon jälkeen. OAJ:n neuvottelujohtaja muistuttaa, että jäsenten työarkeen sopimuksen umpeutuminen ei vaikuta.

27.03.2024 Uutinen
Työnohjauksesta vertaistukea pääluottamusmiehille ja työsuojeluvaltuutetuille

Tutustuminen työnohjauksessa muiden luottamusmiesten työhön antoi virtaa jatkaa omassa tehtävässä eteenpäin. Pohjois-Pohjanmaan alueyhdistys järjesti työnohjausta opetusalan paikallisille toimijoille.

27.03.2024 Uutinen
Katarina Murto selvittämään edellytyksiä päästä neuvottelemaan työmarkkinamallista

Valtiosihteeri Mika Nykäsen vasta valmistuneen raportin mukaan työmarkkinajärjestöt näkevät yhteisen sopimukseen perustuvan työmarkkinamallin muodostamisen tarpeellisena. Työministeri Arto Satonen pyysi OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murtoa selvittämään palkansaajajärjestöjen yhteiseen pöytään saamista neuvottelemaan mallista. Murto vastasi pyyntöön myöntävästi.

22.03.2024 Uutinen
OAJ: Jos neuvotteluja työmarkkinamallista ei aloiteta, lakivalmistelu vientimallista on keskeytettävä

OAJ on turhautunut, että työmarkkinamallia koskevia neuvotteluja ei vieläkään saatu käyntiin ja työmarkkinatilanne on yhä jumissa. Järjestö vaatii, että hallitus keskeyttää vientimallin lainsäädäntövalmistelun, ellei neuvotteluja voida käynnistää niiden kesken, jotka ovat valmiita neuvottelemaan työmarkkinamallista.

20.03.2024 Uutinen