• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

Yhteistyötä eikä repimistä

Tasa-arvoinen, laadukas ja korkeatasoinen koulutus on yksi keskeisimmistä Suomen menestyksen peruskivistä, jota on vaalittava, mutta myös kehitettävä aktiivisesti. Vahvaan perustaan investoimalla saadaan osaavaa nuorisoa työelämään ja korkea-asteen koulutukseen. Kehittämistä on tehtävä palkansaajien, työnantajien ja valtiovallan yhteisponnisteluin, kirjoittaa OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen blogissaan.

03.11.2020 Blogi
Saa klikata!

OAJ tekee jäsenilleen erilaisia kyselyitä, joista yksi Fiilismittari. Sen avulla selvitetään jäsenten hyvinvointia. Vastauksia käytetään esimerkiksi työsuojelukoulutusten suunnittelussa. Fiilismittari kaipaa lisää vastaajia ja erityisasiantuntija Sari Melkko kehottaa blogissaan jäseniä klikkaamaan itsensä Fiilismittariin ja vastaamaan viikkokysymyksiin.

02.11.2020 Blogi
Löytyykö Suomesta todella poliittista tahtoa panostaa koulutukseen?

Suomesta halutaan hallitusohjelmissa ja juhlapuheissa tehdä koulutuksen kärkimaa, ja kaikki eduskuntapuolueet ovat kertoneet luottavansa osaamiseen. Mutta löytyykö sanoille katetta, kun päätetään rahasta? OAJ:n koulutuspolitiikan päällikkö Jaakko Salo vertailee Suomen koulutuspanostuksia kansainvälisesti.

23.10.2020 Blogi
Korona alleviivaa auttamisen tärkeyttä

Osaavat opettajamme ovat vaikeina korona-aikoina ponnistelleet valtavasti, jotta opetus on saatu jatkumaan läpi korona-ajan. Maailmalla korona on kuitenkin sulkenut koulut yli 1,5 miljardilta lapselta. Siksi me OAJ:ssä haluamme tänäkin vuonna tehdä hyvää ja auttaa heitä, jotka apua tarvitsevat, kirjoittavat Jenni Arnkil ja Kaj Raiskio.

12.10.2020 Blogi
Kuntarakenteen on tuettava tasa-arvoisen laadukkaan koulutuksen järjestämistä 

Kuntien tulevaisuus näyttää taloustilanteen ja väestörakenteen osalta haastavalta. Jos haluamme jatkossakin tarjota maailman laadukkainta opetusta lapsillemme, kuntarakennetta on uudistettava, kirjoittaa OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen blogissaan.

08.10.2020 Blogi
Hyvä johtaminen on muutakin kuin keppiä ja porkkanaa

Hyvällä johtamisella voi työhyvinvoinnin lisäksi saavuttaa muun muassa taloudellista etua, sillä hyvinvointi vähentää esimerkiksi sairauspoissaoloja. Hyvällä johtamisella on vaikutusta myös työyhteisöön ja työn iloon, kirjoittaa OAJ:n erityisasiantuntija Teija Golnick blogissaan.

30.09.2020 Blogi
Ammattijärjestötoiminta nuoren silmin: Me haluamme aidosti mukaan

Maailma muuttuu. Siinä muutoksessa ammattijärjestöjen pitää olla eturintamassa. Me nuoret haluamme olla mukana rakentamassa tulevaisuuden ammattijärjestöä, kirjoittaa opettajaksi opiskelevien SOOLin puheenjohtaja Saana Ylikruuvi.

28.09.2020 Blogi
Opetusta annetaan nyt monella tavalla – miten käy opetuksen laadun?

Etäopetus on sujunut pääsääntöisesti hyvin. Kiitos opettajat, etäkoulussa on tehty ihmeitä. Nämä viestit toistuivat keväällä otsikoissa. Nyt koronakoulukeskustelussa on siirrytty poikkeusjärjestelyiden täyttämään hybridisyksyyn. Olennaista on satsata opetuksen laatuun ja siihen, että opettajalla on mahdollisuus tehdä työnsä hyvin, kirjoittaa OAJ:n erityisasiantuntija Tuomo Laakso.

17.09.2020 Blogi
Sopimukset valmiina – mitä sitten tehtäisiin?

Vaikka sopimukset saatiin pitkän ja vaikean neuvottelukierroksen jälkeen neuvoteltua, työ ei lopu siihen. Kaikesta ei neuvottelujen kuluessa päästä yhteisymmärrykseen, joten yhteisiä näkemyksiä haetaan työryhmistä, jotka käynnistyvät syyskuun aikana, kirjoittaa OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos.

16.09.2020 Blogi
Blogi: Ammatillinen käyttäytyminen on osa ammattitaitoa

Missä menee raja hyväksyttävän ja vastuuttoman työkäyttäytymisen välillä? Kenen vastuulla on puuttua epäasialliseen ja häiritsevään käyttäytymiseen? Työhyvinvointityöryhmä avaa teemaa blogikirjoituksella.

15.09.2020 Blogi
Tulevaisuuteen pitää panostaa nyt

Kun eletään poikkeusoloissa ja suunnataan kohti uutta, pitää päättäjien uskaltaa panostaa tulevaisuuteen. Tuottavimpia tulevaisuusinvestointeja ovat osaamisen kehittäminen, tutkimus ja innovaatiot, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen kirjoittaa.

14.09.2020 Blogi
Yliopistot kovilla koulutustavoitteilla alkavalle lukuvuodelle – opetushenkilöstöä on lisättävä

Yliopistot tarvitsevat pitkäjänteistä rahoitusta ja hyvää henkilöstöpolitiikkaa, jotta koviin koulutustavoitteisiin päästään. Aloituspaikkojen lisäämiseen saatiin rahaa lisätalousarviossa, mutta se ei vielä riitä. Korotettua rahoitusta tarvitaan pidemmälle aikavälille, kirjoittaa OAJ:n korkeakoulu- ja tiedepolitiikan erityisasiantuntija Hanna Tanskanen.

09.09.2020 Blogi
Kenenkään tutkinto ei saa kompastua tukiopetuksen puutteeseen

Joka viides peruskoululainen saa osa-aikaisesta erityisopetuksesta tukea oppimiseensa. Tarvetta olisi useammallakin. Kun oppivelvollisuus laajennetaan toiselle asteelle, pitää sinne ulottaa myös opiskelijan oikeus tukeen, kirjoittaa OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

26.08.2020 Blogi
Blogi: Työhyvinvointi ja uupumus – avaimia asian ymmärtämiseen

Kun jatkuvasta kiireestä on tullut osa meidän kaikkien arkipäivää, tarvitaan keinoja tilanteiden tunnistamiseen ja ratkaisemiseen. Työhyvinvointityöryhmän tekstissä pureudutaan teemaan.

25.08.2020 Blogi
Ammatillisen koulutuksen rahoitus jää heittopussiksi budjetin suunnittelussa

Budjettiriihessä katse kannattaa kiinnittää ammatillisen koulutuksen rahoitukseen. Pitkään jatkuneiden leikkausten jäljiltä takamatka vuoden 2011 rahoitustasoon on edelleen iso, ja korona aiheutti suuria ongelmia isolle joukolle opiskelijoita. Jätetäänkö heidät heitteille vai otetaanko heistä koppi? kysyy OAJ:n koulutuspolitiikan asiantuntija Risto-Matti Alanko.

24.08.2020 Blogi