• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

Aikuiskoulutuskeskuksen opettaja: ”Haluaisin, että opettajan työ olisi edelleen hieno ammatti”

Petri Karoskosken mielestä ammatillisen koulutuksen reformi on lisännyt ammatillisten opettajien hallinnollista työtä ja riittämättömyyden tunnetta. Hänestä opettajan tulisi saada keskittyä perustehtäväänsä: opettamiseen ja ohjaamiseen. Työstä pitää saada kilpailukykyistä palkkaa, ja on tärkeää, että aikaa jää myös palautumiselle.

13.03.2020 Uutinen
Opetusministeri: Lomauttajakunnalta voidaan periä takaisin valtionosuuksia

Opetusministeri muistuttaa, että jos lomauttajakunnat eivät hoida tehtäviään, niiltä voidaan periä takaisin perusteetta maksettuja valtionosuuksia. OAJ:n mielestä säästöjä hakevien kuntapäättäjien kannattaakin jättää keinovalikoimasta opetustoimen ja opiskeluhuollon lomautukset. Ne eivät tuo säästöjä eikä niitä käytännössä voi toteuttaa rikkomatta lakia.

06.03.2020 Uutinen
Kuntien surkastuminen ei saa johtaa koulutuksen näivettämiseen

Hätä koulutuksen eriytymisestä ei saa johtaa koulutusjärjestelmämme näivettämiseen tai harkitsemattomiin pikaratkaisuihin. Perusopetuksen on pysyttävä lähipalveluna ja toisen asteen koulutus tulee voida suorittaa maan kaikilla alueilla.

27.02.2020 Blogi
Nivelet notkeiksi - Joustavat polut perusopetuksesta toiselle asteelle

Oppivelvollisuuden laajentaminen on Sanna Marinin (sd.) hallituksen suurimpia rakenteellisia uudistuksia. Tavoitteena on saada suomalaisten koulutustaso ja sen myötä työllisyys nousuun. OAJ kannattaa uudistusta, mutta korostaa sitä, että nyt tiedossa olevat ongelmat perusopetuksessa ja nivelvaiheessa on tässä yhteydessä korjattava.

24.02.2020 Näkemys
Joustavat aikuisten kouluttajat

Aikuiskoulutuskeskusten opettajat ja opinto-ohjaajat ovat avainasemassa, kun työelämä ja yhteiskunta muuttuvat. Työikäisiltä vaaditaan uuden oppimista ja osaamisen kehittämistä. Opettajilla on tietotaitoa aikuisten ohjaamiseen ja toimivat työelämäverkostot, joita jatkuva oppiminen edellyttää.

24.02.2020 Blogi
Blogi: Jokainen työyhteisö voisi oppia Huuhkajista ja Leijonista

Mikä yhdistää Leijonien maailmanmestaruutta keväältä 2019 ja Huuhkajien saavuttamaa em-kisapaikkaa? Joukkuepeli. Menestys rakentui yhdessä tekemisen varaan. Joukkueiden menestyksestä voitaisiin ottaa oppia myös työelämässä, kirjoittavat OAJ:n työhyvinvointityöryhmän jäsenet.

20.02.2020 Blogi
Kokonaiset koulupäivät amikseen: näin se käy

Hallitusohjelmaan on kirjattu selkeät ammatillisen koulutuksen kehittämistavoitteet. Ohjelman mukaan oppilaitoksiin laaditaan kokonaisen koulupäivän malli ja opettajamäärää lisätään. OAJ:llä on tähän selkeä resepti: rahoitusta on oltava riittävästi, opiskelijoiden tulee oikeasti voida edetä suunnitelmansa (HOKS) mukaan, opiskelijoiden opetustuntimäärät on määriteltävä ja opettajamitoituksesta on säädettävä. Laadukas kokonainen koulupäivä turvataan näillä eväillä.

19.02.2020 Näkemys
Kuntayhtymä laiminlöi työllistymistä edistävän koulutuksen – opettajalle korvaus

SASKY:n koulutuskuntayhtymä ei järjestänyt irtisanomalleen opettajalle työllistymistä edistävää koulutusta. Hallinto-oikeus tuomitsi kuntayhtymän maksamaan opettajalle kuukauden palkan. OAJ:n johtava lakimies pitää päätöstä merkittävä ennakkotapauksena.

13.02.2020 Uutinen
”Unelmoin, että ehtisin keskustella kaikkien kanssa” – 4 syytä opomitoitukselle

Parasta opinto-ohjaajan työssä ovat henkilökohtaiset kohtaamiset. Niille on kuitenkin liian vähän aikaa, kertoo kolme OAJ:n haastattelemaa opoa. Suomen opinto-ohjaajien puheenjohtaja Armi Nurmi kokosi neljä syytä, miksi ohjattavia pitäisi yhtä opo kohti olla korkeintaan 200.

06.02.2020 Uutinen
Taloustutkimus selvitti: Suomalaiset haluavat opettajamitoituksen lakiin

Suomalaisista yli 80 prosenttia on sitä mieltä, että lakiin pitää kirjata opettajamitoitus. Monella muualla alalla henkilöstömitoitus on jo laissa. Opetusalan Ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen ihmetteleekin, miksi koulutus on poikkeus. Esimerkiksi opinto-ohjaajien osalta mitoitus voitaisiin OAJ:n laskelmien mukaan toteuttaa jo hallitusohjelmassa luvatuilla rahoilla.

06.02.2020 Tiedote
Työmarkkinapomot nokikkain Educassa – seuraa keskustelua suorana!

Mitä voi odottaa julkisen sektorin neuvotteluista? Kuinka käy kikyn, palkkojen ja opetustyön arvostuksen? Tuleeko lakkokevät? Työnantajajohtajat ja OAJ:n edustajat kohtaavat tuhatpäisen messuyleisön edessä Educa-messuilla lauantaina 25.1. klo 11.30–13.00.

25.01.2020 Uutinen
Oppivelvollisuuden laajentaminen – mitä siitä tulisi tietää? Katso videolta vastaukset yleisimpiin kysymyksiin

Mistä oppivelvollisuuden laajentamisessa on kyse? Mitä uudistuksessa tulee huomioida, jotta opettajien työn tekemisen edellytykset ja koulutuksen laatu turvataan? OAJ:n asiantuntijat vastasivat kysymyksiin Facebook-livessä.

22.01.2020 Uutinen
Hallinto-oikeus: Kouvola irtisanoi laittomasti

Hallinto-oikeus totesi Kouvolan kaupungin laiminlyöneen uudelleensijoitusvelvoitettaan, kun ammattiopistosta irtisanotun opettajan osaamista ei selvitetty eikä hänelle tarjottu osaamista vastaavia tehtäviä ennen irtisanomispäätöstä.

17.12.2019 Uutinen
Oppivelvollisuus laajenee – ammatillinen koulutus valmistautuu muutokseen

Nyt valmistellaan oppivelvollisuuden laajentamista ja sitä, miten se ulotetaan toiselle asteelle. OAJ:n erityisasiantuntija Inkeri Toikka pohtii blogikirjoituksessaan ratkaisuja ja avoimia kysymyksiä ammatillisen koulutuksen näkökulmasta.

04.12.2019 Blogi
Ammatillinen koulutus pyörteessä

Ammatillinen koulutus on ollut melkoisessa turbulenssissa viimeiset vuodet. Vuonna 2017 valtio leikkasi rahoitusta noin 200 miljoonaa euroa entisten leikkausten lisäksi. Vuoden 2018 alusta tuli voimaan ammatillista koulutusta koskeva uusi lainsäädäntö, joka yhdisti entiset nuorisopuolta ja aikuiskoulutusta koskevat lait.

02.12.2019 Blogi