• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

”Koulutuksen laatu kärsisi, jos ei olisi hyvin koulutettuja opettajia” | #OpettajanÄäni

Pyysimme opettajia kertomaan, työnsä merkityksestä ja suomalaisen opettajuutensa ytimestä, koska liian usein opettajien ääni puuttuu keskustelusta, kun puhutaan koulutuksesta, varhaiskasvatuksesta ja tutkimuksesta. Opettaja, nosta sinäkin oma äänesi esiin!

11.04.2019 Uutinen
Mikä onnistui hallituksen koulutuspolitiikassa, mihin seuraavan pitäisi tarttua? OKM:n kansliapäällikkö vastaa

Hallitus saavutti monta koulutuspoliittista tavoitettaan, mutta tulevalla hallituksella on tekemistä esimerkiksi jatkuvan oppimisen ja koulupolun alun kehittämisessä. Hankelähtöisen kehittämisen kritiikki on kuultu, kertoo opettajille Akatavatalossa puhunut opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen.

05.04.2019 Uutinen
Opettajan elinikäinen oppiminen – onko sitä, ja mitä se tarkoittaa?

Historiassa joskus on saattanut olla niin, että joku henkilö on selviytynyt aikanaan käymänsä peruskoulutuksen turvin koko työuransa. Opettajien ja rehtoreiden tai alamme muiden esimiesten osalta näin ei ole koskaan ollutkaan, mutta siitä huolimatta opetus- ja kasvatusalan ammattilaisten osaamisen kehittäminen on jatkuvasti ollut pirstaleista, jopa sattumanvaraista.

01.04.2019 Blogi
Opettajien kelpoisuusvaatimuksista pidettävä kiinni – kansa ja puolueet kannattavat

Kansa ja eduskuntapuolueet haluavat pitää opettajat korkeasti koulutettuina jatkossakin.

29.03.2019 Uutinen
Koulutuksen huippukokous päättyi maiden antamiin sitoumuksiin – Suomi lupaa panostaa oppimisen tukeen, varhaiskasvatukseen ja opettajankoulutukseen

Ensimmäistä kertaa Suomessa järjestetty koulutuksen huippukokous ISTP päättyi perjantaina maiden antamiin sitoumuksiin. Perjantain lehdistötilaisuudessa OECD:n koulutusosaston johtaja Andreas Schleicher otti kantaa maksuttoman varhaiskasvatuksen puolesta.

15.03.2019 Uutinen
OAJ:ltä edustaja opettajankoulutusfoorumiin ja lukutaitofoorumiin

Erityisasiantuntija Päivi Lyhykäinen edustaa OAJ:tä opettajankoulutusfoorumissa ja lukutaitofoorumissa. Opettajankoulutusta kehittämään on nimetty myös SOOLin Susanna Jokimies.

07.03.2019 Uutinen
OAJ hakee opiskelija-asiamiestä

OAJ hakee opiskelija-asiamiestä määräaikaiseen tehtävään 1.8.2019–31.7.2021. Työhön kuuluvat Suomen opettajaksi opiskelevien liiton SOOLin pääsihteerin tehtävät ja erilaiset OAJ:n järjestötehtävät.

14.02.2019 Uutinen
Viikon ilouutinen: Pikkunorssit tulevat varhaiskasvatukseen, kokeilurahaa jaossa

Peruskouluista tutut harjoittelukoulut eli norssit laajenevat nyt myös varhaiskasvatukseen. OAJ toivoo, että yliopistot tarttuvat tilaisuuteen.

05.02.2019 Uutinen
Perehdyttäminen kuuluu kaikille

Opettajaksi opiskelevilla nuorilla ei pitäisi olla huolta siitä, saavatko he riittävästi opastusta ja tukea, kun aloittavat työnsä uusina työntekijöinä. Senhän turvaa laki. Mutta huoli on ja huolelle vahvat perusteet.

30.01.2019 Blogi
Kuinka koulutuksella edistettäisiin kotoutumista? Työryhmältä 40 uutta ehdotusta

Opetus- ja kulttuuriministeriön asettama työryhmä esittää kymmeniä uusia toimenpiteitä maahanmuuttajien koulutuksen ja työllistymisen parantamiseksi. Työryhmä haluaa parannuksia maahanmuuttajalasten varhaiskasvatuksen laatuun ja määrään sekä esimerkiksi perusopetuksen valmistavan opetuksen kirjaamista kuntien lakisääteiseksi tehtäväksi.

16.01.2019 Uutinen
Neuvottelut harjoittelukoulujen opettajien järjestelyerästä lisäajalle

OAJ ja Sivistystyönantajat jatkavat neuvotteluja siitä, miten harjoittelukoulujen työaika- ja palkkausjärjestelmää kehitetään. Neuvottelutulosta odotetaan perjantaille, jolloin on kutsuttu koolle ylimääräinen OAJ:n hallituksen kokous.

31.10.2018 Uutinen
Koulutus ratkaisee: Opetusalalla elämäntyönä on tulevaisuus

Suomalaisen kasvatus- ja koulutusjärjestelmän laadun tae ovat opettajat ja laadukas johtaminen. Opettajat työskentelevät eri nimikkeillä kaikenikäisten oppijoiden kanssa päiväkodeissa, kouluissa, oppilaitoksissa ja työpaikoilla.

05.10.2018 Näkemys
Opettajaopintojen soveltuvuuskokeeseen valikoituu 60 prosenttia ylioppilaskokeen perusteella

60 prosenttia hakijoista valitaan yliopistoissa kasvatustieteen valintakokeisiin pelkän ylioppilaskokeen perusteella. Esimerkiksi luokanopettajaopintoihin pisteitä voi saada neljästä aineesta äidinkielestä, pitkästä tai lyhyestä matematiikasta, yhdestä reaaliaineesta sekä yhdestä kielestä.

06.06.2018 Uutinen
Luukkainen: korkea opettajankoulutus on menestyksen avain

Koulutuksen menestystarina perustuu aina korkeasti koulutettuihin opettajiin, joilla on laaja pedagoginen vapaus. Tästä OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen muistutti myös pohjoismaisia opettajankouluttajia tiistaina 8. toukokuuta Vaasassa.

09.05.2018 Uutinen
Professori Jouni Välijärvestä Vuoden koulutusvaikuttaja 2017

Professori Jouni Välijärvi on palkittu Vuoden koulutusvaikuttajana 2017. Hänet tunnetaan erityisesti PISA-arviointiin liittyvistä ansioistaan.

27.01.2018 Tiedote