• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

Isoja ihmeitä on tehty, uusi ihme edessä – opettajat ansaitsevat nyt kaikkien arvostuksen

Maaliskuussa alkoi todellinen opetuksen superkevät, kun opettajat muuttivat parissa päivässä työn tekemisen tapansa. Nyt sama vaatimus toistuu. Me käärimme hihat ja valmistaudumme uuteen ihmeeseen. Yhdessä kyllä selviämme, mutta tarve satsata hyvinvointiin vain korostuu päivä päivältä, kirjoittaa OAJ:n työhyvinvointityöryhmän puheenjohtaja Marja Hänninen-Helin.

07.05.2020 Blogi
Korkeakoulut toimivat myös etänä, mutta opetushenkilöstön jaksamisesta on pidettävä huolta

Etäopetukseen siirtyminen on yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa sujunut pääosin hyvin, mutta se on tarkoittanut rajua lisäystä työmäärässä. Puolet kokee ongelmia työssäjaksamisessaan. Kriisistä onkin syytä oppia ja panostaa jaksamiseen sekä siihen, että kukaan ei verkko-opetuksessakaan joudu tekemään työtään talkoina, kirjoittavat Hanna Tanskanen ja Hannele Louhelainen.

06.05.2020 Blogi
Katse eteenpäin poikkeustilasta – Näistä syistä on varauduttava varhaiskasvatuksen tarpeen kasvuun

Koronarajoitusten purkaminen saattaa heijastua varhaiskasvatukseen lapsimäärän nopeanakin kasvuna. Myös kesän lomajärjestelyt todennäköisesti poikkeavat aiemmista vuosista, ja elokuussa varhaiskasvatukseen vaikuttavat säännösmuutokset. Lomautukset eivät sovi tähän tilanteeseen missään nimessä, kirjoittaa erityisasiantuntija Auli Setälä.

27.04.2020 Blogi
Korona lisäsi talkootyötä – Näitä kahta asiaa moni ei tiedä opettajien työstä

Etäopetukseen siirtyminen on sujunut tilanteeseen nähden uskomattoman hyvin, mutta hinta on kova: opettajien työmäärä on lisääntynyt valtavasti. Mistä tämä johtuu? OAJ:n erityisasiantuntija Tuomo Laakso avaa syitä blogikirjoituksessaan.

24.04.2020 Blogi
Etäopetuksesta suoraan kesälomille – kiitos

Tällä hetkellä liikkuu huhuja, että kouluja oltaisiin avaamassa heti vapun jälkeen. Tämä ei olisi oppilaiden, opettajien eikä perheidenkään etujen mukaista, kirjoittaa OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka.

21.04.2020 Blogi
Koronavirus vain korostaa oppivelvollisuuden laajentamisen tärkeyttä

Julkisuudessa ja somessa käydään nyt kiivasta keskustelua oppivelvollisuuden laajentamisesta. OAJ:n näkemys asiassa on selvä. Oppivelvollisuuden laajentaminen on tärkein koulutuspoliittinen uudistus vuosikymmeniin. Merkittävyydessään se vastaa peruskoulun ja ammattikorkeakoulujen synnyttämistä. Korona alleviivaa entisestään uudistuksen tärkeyttä.

15.04.2020 Blogi
Ammatillisesti suuntautunut koulutus mahdollistaa jatkuvan oppimisen

Yhteiskunnan muutos on kiihdyttänyt ammatillisesti suuntautuneita oppilaitoksia tarkastelemaan paikkaansa osaamisen kehittäjinä. Niillä on hyvät mahdollisuudet olla edelläkävijöitä.

15.04.2020 Blogi
Poikkeustila konkretisoi, miksi ammattijärjestöön kannattaa kuulua

Korona on mullistanut OAJ:n jäsenten arjen ja herättänyt monessa huolta jaksamisesta ja toimeentulosta. Vaikea tilanne konkretisoi ammattijärjestöön kuulumisen merkitystä. OAJ antaa epävarmassa ja poikkeuksellisessa tilanteessa tukea ja turvaa jäsenilleen paljon laajemmin kuin pelkkä työttömyyskassa, kirjoittaa OAJ:n järjestöpäällikkö Jenni Arnkil.

14.04.2020 Blogi
Armollisuutta etäopetukseen - ota avuksi nämä 9 ajatusta

Tänä keväänä otettu nopea loikka etäopetukseen on ollut opettajille hyvin kuormittava. OAJ:n ja muun muassa opetusministerin viesti opettajille on ollut, että olkaa poikkeusoloissa armollisia itsellenne. OAJ:n kehittämispäällikkö Jaakko Salo pohtii, mitä tämä armollisuus etäopetuksessa käytännössä tarkoittaa.

07.04.2020 Blogi
9 syytä sille, että teinin etäopiskelu sujuu

Korona on muuttanut mutta ei suinkaan keskeyttänyt opetusta. OAJ:n kehittämispäällikkö Nina Lahtinen iloitsee siitä, miten sujuvasti hänen teinipoikansa opetus rullaa poikkeusoloissakin. Lahtinen kokosi listan asioista, joista opetuksen järjestäjien on syytä pitää kiinni.

30.03.2020 Blogi
Sopimusneuvottelut kiristyvät

Sopimuksien päättyminen on enää reilun puolentoista viikon päässä. Tunnelma alkaa tiivistyä, nyt myös joissain neuvottelupöydissä kiristyä.

20.03.2020 Blogi
Varhaiskasvatuksessa tehdään hyvää – siitä kuuluu maksaa kunnon korvaus

Hyvää valtakunnallista varhaiskasvatuspäivää! Sopimusneuvotteluja käydään nyt kiivaasti, ja on korkea aika näyttää arvostusta varhaiskasvatuksen opettajille, erityisopettajille ja päiväkotien johtajille. Pelkät juhlapuheiden kiitokset eivät riitä. On aika saada heidät opettajien sopimukseen ja palkkakehitys oikealle uralle.

12.03.2020 Blogi
Kiky-tunnit jäämässä nykymuodossa historiaan

Kilpailukykysopimuksessa sovitut 24 palkatonta lisätuntia ovat poistuneet jo tehdyistä sopimuksista. Opetusalan kiky-ratkaisut selviävät lähiaikoina.

09.03.2020 Blogi
Tasa-arvotyötä muulloinkin kuin naistenpäivänä

Meidän pitää tehdä parhaamme, jotta sukupuolten välinen tasa-arvo toteutuisi Suomessa nykyistä paremmin. Naisvaltaisten alojen palkkakehityksestä on pidettävä aktiivisella työllä huolta yhdessä koko työmarkkinoiden voimin.

08.03.2020 Blogi
Solidaarisuuden esiinmarssi

Koulutustilaisuuden jälkeen jäsen tuli kiittämään minua siitä, että käytin puheessani sanaa solidaarisuus. Sitä käytetään hänen mukaansa liian vähän nykyisin. Sanalla oli pitkään poliittinen painolasti, jota ei ole onneksi sälytetty minulle, 70-luvun lopun lapselle.

03.03.2020 Blogi