• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Kirjautumista vaativissa jäsenen palveluissa on häiriö. Pahoittelemme tästä aiheutuvaa haittaa.

Ajankohtaista

Koulutukselle kansallinen tasa-arvo-ohjelma? Poliitikot sanovat kyllä!

Tasa-arvon viestikapula siirtyi ystävänpäivänä eduskuntapuolueille. OAJ:n liikkeelle laittamaa viestikapulaa kuljettaneet järjestöt ja yritykset vaativat koulutuksen tasa-arvon vahvistamista tulevassa hallitusohjelmassa.

15.02.2019 Uutinen
Koulutuksen tasa-arvon kipukohdat ja ratkaisut – seuraa livenä tutkijoiden ja poliitikkojen keskustelua 14.2.

Tutkijat pohtivat seminaarissa oppimisen haasteita, oppimistulosten eriytymistä ja korkeakoulutuksen saavutettavuutta. Poliitikot puolestaan pureskelevat kansallisen koulutuksen tasa-arvo-ohjelman mahdollisuutta.

14.02.2019 Uutinen
Eriarvoistuminen on pysäytettävä – Nämä 3 ongelmaa kaipaavat ratkaisua

Jos koulutus ei pysty vastaamaan jokaisen yksilön tarpeisiin ja tarjoamaan tälle riittäviä edellytyksiä edetä kohti omia haaveitaan, sen seuraukset ovat myös yhteiskunnallisesti dramaattiset. Esittelen kolme keskeistä tasa-arvon kipukohtaa, joihin seuraavan hallituksen on syytä puuttua. Muuten edessä on tulevaisuus, jota kukaan ei halua.

14.02.2019 Blogi
Tutkimus: Mielikuva amiksesta on myönteinen – opettajille halutaan aikaa kohdata ja tukea

Rentous, käytännönläheisyys ja suora polku työelämäänkorostuvat mielikuvissa, jotka ovat ammatillisesta koulutuksesta pääsääntöisesti myönteisiä, kertoo tutkimus. OAJ:n koulutusasiainpäällikön Nina Lahtisen mukaan tutkimus sisältää käyttökelpoisia tietoja seuraavalle hallituskaudelle amiksen vetovoimasta huolehtimiseksi.

01.02.2019 Uutinen
Liian paljon jää huomaamatta tänäänkin

Yksin. Ilman paria. Kukaan ei odota aamulla koulun pihalla. Kello soi oppitunnille. Luokka on täynnä häliseviä oppilaita. Bling. Viesti. Häijy ja ilkeä viesti. Muut nauraa. Bling. Sinut poistetiin viestiketjusta. Opettaja saapuu luokkaan ja tunti alkaa. Mitä sitten tapahtuu?

31.01.2019 Blogi
Miksi tiedettä tarvitaan?

Osaamisen kasvattaminen, tieteen ja koulutuksen arvostuksen lisääminen, korkeakoulujen toimintaedellytysten ja hyvinvoinnin vahvistaminen. Tämä on lista tärkeimmistä asioista, jotka kevään eduskuntavaaleissa valittavien kansanedustajien pitää korkeakoulutuksen osalta ratkaista.

29.01.2019 Blogi
Kaikille toisen asteen tutkinto – ”Koulupudokkuus on varmin tie työttömyyteen”

Puolueet ovat valmiit tutkimaan, millainen olisi jatkuvan oppimisen osaamisseteli. Oppivelvollisuuden ulottamisessa toiselle asteelle puolueet ovat erimielisiä, mutta kaikkien mielestä jokaiselle suomalaiselle pitää taata vähintään toisen asteen tutkinto.

26.01.2019 Uutinen
Perhevapaauudistus ja ”pienten vuoro” – näin puolueet linjasivat varhaisia vuosia Educan paneelissa

Muun muassa oppivelvollisuuden uudistaminen, perhevapaauudistus ja myös varhaiskasvatuksen linjaukset erottivat puolueita toisistaan lauantain eduskuntapuolueiden paneelissa Educa-messuilla.

26.01.2019 Uutinen
Koulutusleikkausten tie on nyt kuljettu? Puolueet kohtasivat Educassa

Keskustelu ensi vaalikauden koulutuspoliittista linjauksista rymähti kunnolla käyntiin lauantaina Educa-messuilla järjestetyssä Suuressa koulutuskeskustelussa. Opettajayleisön edessä väitteli koulutusmyönteinen joukko. Näkemyserojakin puolueiden välillä alkoi piirtyä esiin.

26.01.2019 Uutinen
Educa-messut käyntiin – Luukkainen korostaa tapahtuman merkitystä opettajien täydennyskouluttajana ja yhteisönä

Suomen johtavassa opetus- ja kasvatusalan tapahtuma järjestetään Messukeskuksessa 25.–26. tammikuuta. Teemana on tänä vuonna Opettaminen – viestintää ja vuorovaikutusta. Ne ovatkin avainroolissa opettajien ja opetusalan esimiesten työssä.

25.01.2019 Uutinen
Opettajamitoituksella turvataan työrauha ja laadukas opetus sopivankokoisissa ryhmissä

Opettajien määrä suhteessa oppijoiden määrään on yksi keskeisistä kriteereistä, kun arvioidaan opetuksen laatua ja vaikuttavuutta. Opetusryhmien kokoa pienennettiin monen vuoden ajan, mutta nyt ryhmäkoot ovat valitettavasti kääntyneet jälleen kasvuun (vipunen.fi).

24.01.2019 Blogi
Ammatillisen koulutuksen tuoma kustannustehokkuus säilyy vain riittävän rahoituksen avulla

Ammatillisen koulutuksen kokonaisopiskelijamäärä on reilut 150 000. Opiskelemaan hakeudutaan perusopetuksen jälkeen yhteishaun kautta, ja muille hakijoille jatkuva haku on käytössä ympäri vuoden. Vuosittain noin 50 000 opiskelijaa aloittaa joko ammatilliset perusopinnot tai eri tavoin koostetut ammatilliset opinnot.

22.01.2019 Blogi
Suomi tarvitsee Perustaitotakuu-ohjelman

Työvoiman kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa Suomessa. Samalla kansa ikääntyy. Vain reilu 40 prosenttia maassa asuvista on töissä. Työtehtävät ja ammatit ovat murroksessa. Teknologian vaikutuksesta ammateista muuttuu tai katoaa 10–20 vuoden sisällä yli kolmannes. Miten käy Suomen kilpailukyvyn?

17.01.2019 Blogi
Millainen koulupäivä tukee oppimista, hyvinvointia ja harrastusmahdollisuuksia?

Koululle ja koulupäivän kehittämiselle asetetaan kovia tavoitteita. Koulupäivän aikana tulisi ratkaista lasten liikkumattomuus, pelastaa hyvinvointi ja löytää harrastus kaikille. Varmaan koulussa olisi hyvä kaikkien oppiakin.

15.01.2019 Blogi
Budjettianalyysi: Eduskunta jätti monta päätöstä vaalien jälkeiseen aikaan

Kun on kyse Suomen tulevaisuudesta, koulutus ratkaisee. Ilman rahaa se ei kuitenkaan onnistu. Tällä viikolla budjetista päättävät kansanedustajat ovat jättämässä monta tärkeää rahoituspäätöstä seuraavalle hallitukselle.

17.12.2018 Blogi