• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

Saako opettaja maskin, ja kuka sen maksaa?

Mikä on OAJ:n kanta siihen, pitääkö opettajan käyttää kasvomaskia tai visiiriä? Entä pitääkö työnantajan hankkia ja kustantaa suojavälineet, jos opettaja sellaista haluaa käyttää? OAJ:n koulutuspolitiikan päällikkö Nina Lahtinen avaa blogissaan paljon jäseniä puhuttavaa aihetta.

21.08.2020 Blogi
Maksuttomuus ei saa nakertaa oppimateriaalien laatua

Oppivelvollisuuden uudistuksen yhteydessä on puhuttu paljon oppimateriaalien maksuttomuudesta. Oppimateriaalien laatu uhkaa unohtua keskustelusta. Jos pykälät mahdollistavat laadusta lipsumisen, on uhkana lukiokoulutuksen eriarvoistuminen, kirjoittaa OAJ:n erityisasiantuntija Tuomo Laakso.

18.08.2020 Blogi
Uutta kohti OAJ:ssä

Tiedämme, mitä jäsenet OAJ:ltä haluavat. Jotta uudistukset toteutuvat, tarvitaan valtuutetuilta rohkeutta tehdä päätöksiä, kirjoittaa OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

18.08.2020 Blogi
Työhyvinvointi on kuin sipuli

Tänä syksynä olemme jälleen tuntemattoman äärellä. Siksi on erityisen tärkeää pitää huolta jokaisen työhyvinvoinnista. Työhyvinvointi on kokonaisuus, joka koostuu monesta eri palasesta, muistuttaa OAJ:n erityisasiantuntija Teija Golnick.

13.08.2020 Blogi
Yhdessä uuteen lukuvuoteen

Yhteisöllisyys, kollegoiden keskinäinen kannustus ja hyvä johtaminen. Ne ovat onnistumisen perusta, kun suunnataan kohti uutta lukuvuotta, kirjoittaa OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

12.08.2020 Blogi
Erityisopettaja vai erityisluokanopettaja? Virkanimikkeellä on väliä

Liian harva työnantaja oikeasti tietää, miten erityisopettajan ja erityisluokanopettajan tehtävänkuvat eroavat toisistaan. Onko virkanimikkeellä sitten väliä? Kyllä on, koska se vaikuttaa paitsi tehtäviin myös palkkaan ja työaikaan. Siksi jokaisen työnantajan pitää olla tarkkana rekrytoinneissa, kirjoittaa OAJ:n erityisasiantuntija Sari Jokinen.

23.06.2020 Blogi
Ansaitset aikaa itsellesi

Käytetään alkanutta kesää sellaisiin kohtaamisiin, jotka rakentavat omaa olemista ja elämistä, kirjoittaa OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

18.06.2020 Blogi
Harrastustoiminta saa uuden mallin ja rahaa – opettajiakin tarvitaan

Taataan jokaiselle lapselle ja nuorelle aito mahdollisuus mieluisaan harrastukseen koulupäivän yhteydessä. Siinä Marinin hallitusohjelmaan kirjattu tavoite. Miten tavoitteeseen päästään? Ottamalla koulut ja opettajat mukaan ja varmistamalla, että jokainen voi oikeasti löytää itselleen sopivan harrastuksen, kirjoittaa OAJ:n erityisasiantuntija Sari Jokinen.

10.06.2020 Blogi
Tätä tarkoittavat yleisen linjan palkankorotukset opetusalalla

Monet jäsenet ovat kyselleet, eivätkö opettajat saaneetkaan ns. yleisen linjan mukaisia palkankorotuksia, kun yleiskorotukset ja myös paikallinen erä jäivät monilla opettajaryhmillä pienemmiksi kuin kunnan yleisessä KVTES-sopimuksessa. Yksiselitteinen vastaus on: kyllä saivat.

09.06.2020 Blogi
167  000 klikkausta kertoo, mikä opettajia innostaa ja kuormittaa

Fiilismittari keräsi tänä lukuvuonna ainutlaatuista tietoa siitä, miten opettajilla menee. Työn imu ja oppimisen edistäminen kannattelevat osaavia opettajiamme, mutta moni epäkohta kaipaa vielä ratkaisuja, kirjoittaa työmarkkinaedunvalvonnan erityisasiantuntija Sari Melkko.

04.06.2020 Blogi
Kuntiin tarvitaan rohkeita päättäjiä – Täytätkö nämä kriteerit?

Korona luo varjoa kuntien jo ennestään hankalan taloustilanteen ylle. Siksi kuntiin tarvitaan päättäjiä, joille kasvatus- ja koulutusasiat ovat tärkeitä. OAJ:n erityisasiantuntija Tuomo laakso kannustaa ehdolle kuntavaaleissa. Hän listaa blogikirjoituksessaan hyvän kuntavaaliehdokkaan kriteerit.

28.05.2020 Blogi
Aikuisten ohjaus on ammattilaisten työtä

Ohjausta tarjotaan ratkaisuna moniin ongelmiin. Sen avulla löytyy oikea koulutus, työpaikka ja mahdolliset ongelmat hoituvat. Mitä on tämä ihmeitätekevä ohjaus? OAJ:n aikuiskoulutustyöryhmän puheenjohtaja Pirkko Kuhmonen kirjoittaa osaavan ohjauksen merkityksestä.

22.05.2020 Blogi
Virheistä pitää oppia ja saada syksyllä fokus oppimiseen 

Suomen peruskouluissa opetellaan nyt, mitä on lähiopetus epidemia-aikana. Selvää on, että toukokuussa huomataan monta käytäntöä,  joista osa on erinomaisia ja osa  ei yksinkertaisesti toimi. Huonoista käytännöistä pitää päästä eroon ja hyvät saada leviämään, jotta syksyllä fokus saadaan jälleen käsienpesusta oppimiseen, kirjoittaa Olli Luukkainen.  

19.05.2020 Blogi
Eipä tiedetty koronasta, kun työturvallisuuslaki säädettiin

Osa suomalaisista tekee koronan aikaan töitä kotoa käsin, osa työpaikalla entiseen tapaan. Vaikka tilanteet ovat erilaisia, työturvallisuuslaki on yhteinen – siinä säädetään työntekijöiden turvallisuudesta ja siihen liittyvistä vastuista. Lakia säädettäessä ei koronasta tiedetty, mutta nyt korostuu lain noudattamisen tärkeys, kirjoittaa OAJ:ssä toukokuussa aloittanut erityisasiantuntija Teija Golnick.

11.05.2020 Blogi
Opettajat lasten pelastajina

Koko maailmaa runteleva korona-pandemia on mullistanut meidän kaikkien elämän. Huoli terveydestä ja tulevaisuuden näkymien epäselvyys luovat epävarmuutta ja myös pelkoa. Toisaalta syntyy myös tuttua henkeä, että tästä selvitään ja tämä hoidetaan.

08.05.2020 Blogi