• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

Rehtori, vaali aikuisuutta - 10 vinkkiä esimiehille

Kuinka sitouttaa henkilöstöä ja saada kaikki puhaltamaan yhteen hiileen? Työyhteisökouluttaja Pirkko Heiske antaa rehtoreille ja muille opetusalan esimiehille 10 vinkkiä.

31.01.2020 Uutinen
Susan Flocken konkretisoi, mikä tekee opettajien työstä niin vaativaa – ammattijärjestöillä tärkeä rooli työolojen parantamisessa

Opettajan työ ei suinkaan lopu siihen, kun oppitunti päättyy. Tätä korostaa eurooppalaisten opettajien yhteisen järjestön Etucen puheenjohtaja Susan Flocken. Hän on huolissaan opettajien uupumisesta mutta uskoo, että ammattijärjestöt voivat auttaa lisäämään hyvinvointia ja opettajan työn houkuttelevuutta.

24.01.2020 Uutinen
Blogi: Luottamus on onnistuneen yhteistyön perusta

Asiassa kuin asiassa palataan aina luottamukseen. Tämän huomion teki Työturvallisuuskeskuksen työryhmä, jonka tehtävänä oli pohtia ratkaisukeinoja työyhteisöjen ongelmatilanteisiin.

23.01.2020 Blogi
Rehtorit ylikuorman syövereissä

Rehtorit ovat sitoutuneet työhönsä, mutta liian moni uupuu mahdottoman työkuorman alle. Johtajien ylikuormittuminen koskee kaikkia koulutusasteita, ja nyt ongelma pitää ratkaista.

20.01.2020 Blogi
Tutkijan vinkki opettajille: Lyhytkin tauko työpäivän aikana rentouttaa

Palautumista ei pidä jättää pelkkien lomien varaan. Jaksaminen lisääntyy, kun rakentaa työpäivään vaikka lyhyenkin, rentouttavan tauon. Tuore tutkimus osoittaa, että mitä paremmin opettaja palautuu työpäivän aikana, sitä paremmin hän kykenee irrottautumaan työasioista vapaa-ajalla.

16.01.2020 Uutinen
Rehtoribarometri: Reksin työ kuormittaa ja innostaa

Suomalaisilla rehtoreilla on tuoreen barometrin mukaan rutkasti työintoa. Jotta innostus ei käänny uupumukseksi, rehtori tarvitsee tehtävässään tukea ja kehittymismahdollisuuksia sekä riittävästi resursseja hoitaa kunnolla tehtäväänsä.

14.01.2020 Uutinen
Upea saldo – työhyvinvointihaasteeseen tarttunut jo 80 työnantajaa

OAJ:n työhyvinvoinnin lukuvuosi 2019–2020 on vasta puolivälissä, ja jo 80 työnantajaa on ottanut vastaan työhyvinvointihaasteen. Se tarkoittaa, että ympäri Suomea tehdään paljon tekoja opettajien hyvinvoinnin parantamiseksi kaikilla kouluasteilla.

19.12.2019 Uutinen
Blogi: Toimivat työtilat ovat jokapäiväinen joululahja

Heidi Savolainen ja hänen kollegansa saivat reilu vuosi sitten lahjan, joka ilahduttaa jokaisena työpäivänä. Uudet työtilat rakennettiin heidän toiveidensa mukaisiksi. Hyvä, toimiva, turvallinen ja terveellinen työtila on lahja, josta on iloa jokaisena arkipäivänä, Savolainen toteaa blogikirjoituksessaan.

19.12.2019 Blogi
Aleksi Lahti: Suomalaiskoulujen akustiikka lapsenkengissä

Äänet kuuluvat opetustyöhön, mutta jos melua on liikaa, opettajat ja oppilaat eivät voi hyvin. Aleksi Lahti puhuu hyvän akustoinnin puolesta. Luokan akustointi maksaa itsensä takaisin, jos se estää opettajan sairastumisen.

12.12.2019 Uutinen
Tutkija: Opettajia pitää kuunnella, kun koulutila suunnitellaan

Kuinka paljon avointa tilaa, minkä verran seiniä ja sermejä? Tutkija Lauri Vaaran mielestä uusien koulutilojen suunnittelussa pitää kuunnella opettajien tarpeita ja poimia suuntaviivoja uudesta opsista.

21.11.2019 Uutinen
Palkka polkee paikallaan, työ pirstaloituu

Yliopistoissa opetustyötä tekevien henkilöiden palkat polkevat paikallaan ja työ pirstaloituu. Työhyvinvointia lisäisivät paremman palkkauksen lisäksi henkilöstön määrän lisääminen ja selkeämmät urapolut, selviää OAJ:n ja YLL:n kyselystä.

08.11.2019 Julkaisu
OAJ ja YLL selvittivät: Yliopistotyö on pirstaleista ja palkat polkevat paikallaan

Yliopistoissa opetustyötä tekevien henkilöiden palkat polkevat paikallaan ja työ pirstaloituu. Työhyvinvointia lisäisivät paremman palkkauksen lisäksi henkilöstön määrän lisääminen ja selkeämmät urapolut, selviää OAJ:n ja YLL:n kyselystä.

08.11.2019 Tiedote
Vertaismentoroinnilla työhyvinvointia ja osaamista opettajille

Tuoreiden opettajien jaksamista ja ammattiin kiinnittymistä tukee se, että he saavat uran alussa tukea kokeneemmilta kollegoiltaan. Tähän tarpeeseen vastaa vertaismentorointi, josta Suomessa on jo hyviä kokemuksia. Vielä olemme mentoroinnin hyödyntämisessä kuitenkin kaukana esimerkiksi Virosta ja Norjasta, OAJ:n erityisasiantuntija Päivi Lyhykäinen kirjoittaa blogissaan.

07.11.2019 Blogi
Professori: Työn imu auttaa esiopetuksen opettajia kestämään stressiä

Liikaa töitä, liian vähän aikaa, liian kova kiire. Ne ovat suurimmat syyt sille, miksi joka kolmas suomalainen esiopetuksen opettaja stressaantuu työssään, selviää opettajien stressitutkimuksen alustavista tuloksista. Stressiä ehkäisee työkavereiden ja esimiehen tuki sekä mahdollisuus kehittää osaamistaan, tutkimusta johtava Marja-Kristiina Lerkkanen kertoo.

31.10.2019 Uutinen
Työsuojeluvaltuutettu: Työmäärän kasvusta puhutaan, nyt tarvitaan tekoja työn rajaamiseen

Pedagogisten järjestöjen syysseminaarissa tartutaan koulutuspoliittisten kysymysten lisäksi laajasti työhyvinvointiin. Seminaariin osallistuva työsuojeluvaltuutettu Hanna Näremaa-Perälä kokosi vinkit, miten tarttua työkuormitukseen kouluissa.

25.10.2019 Uutinen