• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

Ohjaus on jatkuvan oppimisen tukipilari

Suomessa vallitsee laaja yhteisymmärrys jatkuvan oppimisen merkityksestä yhteiskunnallemme. Rinteen hallitus uudistaa jatkuvaa oppimista sekä parlamentaarisesti että kolmikantaisesti. Uudistus on tervetullut, mutta sitä ei voi toteuttaa ilman resursseja ja kattavien ohjauspalvelujen kehittämistä, kirjoittaa erityisasiantuntija Tuovi Manninen blogissaan.

27.11.2019 Blogi
Palkkausjärjestelmät toimimaan!

Mitä vaativampi tehtävä sitä korkeampi palkka. Tämän pitäisi olla itsestäänselvyys, mutta harvassa kunnassa työnantaja on saanut palkkausjärjestelmiä toimimaan. Nyt on korkea aika varmistaa, että jokaisella työnantajalla on käytössä toimiva ja ajantasainen palkkausjärjestelmä, jossa palkka aidosti vastaa tehtävän vaativuutta.

25.11.2019 Blogi
Odotettavissa suotuisia tuulia varhaiskasvatukseen

Maan hallitus on tarttunut ripeästi toimeen ja lähtenyt toteuttamaan varhaiskasvatukseen lupaamiaan parannuksia. Seuraavana askeleena pitäisi olla sen varmistaminen, että jokainen lapsi saa jo varhaiskasvatuksessa tarvitsemaansa kasvun ja oppimisen tukea, OAJ:n erityisasiantuntija Kirsi Sutton kirjoittaa.

22.11.2019 Blogi
Mitä nuori opettaja kaipaa? Näihin 5 asiaan tarvitaan ratkaisu

Parempaa perehdytystä, mahdollisuus mentorointiin ja riittävästi resursseja niiden oppijoiden tukemiseen, jotka sitä tarvitsevat. Muun muassa nämä toiveet nousivat esiin kyselyssä, jossa ääneen pääsivät uransa alussa olevat opettajat. Heidän tarpeisiinsa vastaaminen on koko Suomen kannalta kohtalonkysymys, OAJ:n järjestöasiantuntija Susanna Jokimies kirjoittaa.

20.11.2019 Blogi
Jäsen voi vaikuttaa sopimusneuvottelutavoitteisiin montaa reittiä

OAJ:ssä valmistaudutaan parastaikaa kevättalven neuvotteluihin, joissa sovitaan opetusalan uusista työ- ja virkaehtosopimuksista. Tavoitteet viimeistellään joulukuussa, jota ennen jäsenillä on ollut lukuisia keinoja vaikuttaa.

18.11.2019 Blogi
Onko muutoksen aika?

OAJ:ssä uudistetaan parhaillaan strategiaa ja koko järjestön toimintaa. Kehittämishankkeessa on noussut selvästi esiin kolme kokonaisuutta, jotka kaipaavat uudistamista. Onko muutoksen aika? Se on jäsenten valitsemista edustajista kiinni.

13.11.2019 Blogi
Älä lataa teostasi pilveen ilman kohtuullista luovutussopimusta

Kun opettaja luo oppimateriaalia, hänen on tärkeää tunnistaa itsensä luovan työn tekijänä ja tuntea omat oikeutensa. OAJ tukee järjestöön kuuluvia jäseniään tekijänoikeudellisissa kysymyksissä.

08.11.2019 Blogi
Vertaismentoroinnilla työhyvinvointia ja osaamista opettajille

Tuoreiden opettajien jaksamista ja ammattiin kiinnittymistä tukee se, että he saavat uran alussa tukea kokeneemmilta kollegoiltaan. Tähän tarpeeseen vastaa vertaismentorointi, josta Suomessa on jo hyviä kokemuksia. Vielä olemme mentoroinnin hyödyntämisessä kuitenkin kaukana esimerkiksi Virosta ja Norjasta, OAJ:n erityisasiantuntija Päivi Lyhykäinen kirjoittaa blogissaan.

07.11.2019 Blogi
Sadan vuoden velvollisuus

Suomen menestystarina sivistyksen mallimaaksi ei ole syntynyt tyhjästä, vaan se on vaatinut rohkeita ratkaisuja. Isojen ja rohkeiden ratkaisujen äärellä ollaan myös nyt, kun oppivelvollisuutta uudistetaan, kirjoittaa erityisasiantuntija Pauliina Viitamies blogissaan.

06.11.2019 Blogi
Hei opettaja ja esimies: Sinä riität!

Kuinka opettaja oppisi tyytymään siihen, että tekee työnsä riittävän hyvin? Entä miten rehtori tai muu alan esimies selviytyy erilaisten työtehtävien ja odotusten ristitulessa, kun samalla pitäisi sammuttaa tulipaloja? OAJ:n työhyvinvointityöryhmän Marja Hänninen-Helin ja Markku Tikkanen tuovat blogitekstissään näkökulmaa opettajien ja esimiesten jaksamiseen.

31.10.2019 Blogi
Hyvän tekeminen sopii opettajille kuin nenä päähän

Hyvän tekeminen sopii meille opettajille kuin nenä päähän. Arjessa tämä tarkoittaa usein pieniä tekoja. Pidämme ovea auki, nostamme roskan maasta tai puhuttelemme ventovierasta ystävällisesti. Samaan tapaan maailman lasten auttaminen lähtee liikkeelle pienistä teoista, joilla yhdessä saamme aikaan suurta. Tämä konkretisoituu Nenäpäivä-keräyksessä, jossa opettajat ovat tänäkin syksynä keränneet jo kymmeniä tuhansia euroja maailman lapsille, Kaj Raiskio kirjoittaa.

28.10.2019 Blogi
Rivijäsenten ja paikallisten toimijoiden tapaaminen on tärkeää

OAJ:n toimistolta Pasilasta käydään paljon tilaisuuksissa eri puolilla Suomea tapaamassa jäseniä. Jatkossa on yhä tärkeämpää löytää myös uusia keinoja, joilla jäsenet pääsevät osallistumaan OAJ:n toimintaan ja järjestön kehittämiseen. Jäsenten kannattaa aktiivisesti olla yhteydessä myös edustajiensa kanssa – he tekevät OAJ:ssä päätökset.

21.10.2019 Blogi
5 asiaa, joita ilman inkluusio ei toteudu

Kaikille yhteinen ja yhdenvertainen peruskoulu on ajatuksena hieno ja kannatettava. Suomessa pyritään siihen, että tämä ajatus myös toteutuu. Valitettavasti tavoitteen tiellä on vielä esteitä. OAJ:n erityisasiantuntija Sari Jokinen listaa blogikirjoituksessaan viisi asiaa, jotka inkluusion toteutumiseksi tarvitaan.

16.10.2019 Blogi
Ilmasto muuttuu jo – tee oma osuutesi ja auta suunnan muuttamisessa

Tänään kansainvälisenä tyttöjen päivänä valtaan OAJ:n puheenjohtajan paikan. Miksi? Koska opettajilla on tärkeä rooli kasvattajina.

11.10.2019 Blogi
Hyvää maailman opettajien päivää!

Opettajan työn arvostus näkyy oikeudenmukaisena palkkana, hyvinä työolosuhteina, kohtuullisena työmääränä ja myönteisenä koulutuspuheena, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen bloggaa maailman opettajien päivänä.

05.10.2019 Blogi